Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Sami-Petteri Asikaisesta Pohjois-Karjalan vuoden sairaanhoitaja
Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry valitsi Sami-Petteri Asikaisen vuoden alueelliseksi sairaanhoitajaksi.
Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry valitsi Sami-Petteri Asikaisen vuoden alueelliseksi sairaanhoitajaksi.
22.11.2021

Sami-Petteri Asikaisesta Pohjois-Karjalan vuoden sairaanhoitaja

Sami-Petteri Asikainen, Pohjois-Karjalan vuoden sairaanhoitaja, on 31 vuoden aikana kerännyt kourallisen tai pari ammattia, mutta nyt hän on psykiatrinen sairaanhoitaja. Ammatinvalinta toi suuria saavutuksia jo kahden vuoden työuran jälkeen: Pohjois-Karjalan sairaanhoitajat ry valitsi hänet vuoden alueelliseksi sairaanhoitajaksi. Perusteina ei ollut pelkästään ahkera työskentely, vaan myös some-vaikuttaminen.

”Ravintolan kokki, tarjoilija, parturikampaaja, psyykkinen valmentaja… Kaikkea on tullut kokeiltua”, Asikainen kertoo taustastaan. Sairaanhoitajaksi hän päätyi kertomansa mukaan ikään kuin sattumalta, mutta osaltaan tavoitellessaan unelmiaan. Opiskeltuaan Savonlinnassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ja harjoiteltuaan Siun sotessa Asikainen valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 2019. Samana vuonna hän aloitti työt Siun Sotella sairaanhoitajana, ensiksi Outokummun terveyskeskussairaalan vuodeosastolta. Sieltä hän päätyi Ilomantsiin terveysasemalle, josta hän palasi takaisin Outokummun mielenterveys- ja päihdepalveluihin eli kiinni omaan alaansa.

Mielenterveys ja sen edistäminen ovat Sami-Petteri Asikaiselle tärkeää. Vuorovaikutustaidot ovat hänen vahvuutensa, joten mielenterveys- ja päihdehoitotyöhön syventyminen oli Asikaiselle luonnollinen valinta.

Somevaikuttaja miesten mielenterveyden puolesta

Asikainen ei työskentele mielenterveysasioiden kanssa vain arkityönään, sillä vapaa-ajallaan hän on sosiaalisessa mediassa mielenterveysvaikuttaja ja on erityisesti paneutunut edistämään miesten mielenterveys- ja kehosuhdeasiaa. Sitä hallitsee edelleen vanhanaikainen ”miehet ovat lihaksikkaita eivätkä itke”-asenne, joka lisää stigmaa psykiatriseen hoitoon hakemisesta. Siksi Asikainen toivookin, että miesten kynnys apuun hakeutumisessa madaltuisi. Somekanavillaan Asikainen tuokin esiin sellaisia asioita, joista on tärkeää puhua, muttei niistä mielellään puhuttaisi. Sillä tavalla aiheet normalisoituvat, ja vaikuttajien, kuten Asikaisen, somevaikutus edesauttaa miesten apuun hakeutumista.

”Toivon näin tärkeille aiheille vielä lisää näkyvyyttä”, Asikainen ilmoittaa. Juuri mielenterveysvaikuttaminen somessa onkin yksi perusteista hänen Pohjois-Karjalan vuoden sairaanhoitaja -tittelille.

Lisäksi Asikainen on arkityössäänkin Siun sotessa päässyt tuottamaan sisältöä sosiaaliseen mediaan podcastin juontajana. Siun soten tuore Miekö miepä -podcast käsittelee mielenterveyteen liittyviä asioita asiantuntijoiden sekä tavallisten ihmisten näkökulmilta. Sarjassa käsitellään muun muassa aiheita kuten: Kelpaanko minä tällaisena? Pitääkö olla huolissaan päihteistä ja milloin pitää olla huolissaan? Miten mies masentuu? Mistä läheinen saa apua? Miksi nuori viiltelee? Miten maahanmuuttajat voivat? Sarja tuo esille Asikaiselle tärkeitä aiheita, mutta sen tarkoitus on ennaltaehkäistä mielenterveydellisiä ongelmia.

Työssä toteutettava podcast oli Asikaiselle kuin lottovoitto: ”Tämä voisi parhaimmillaan olla oma työ. Siinä yhdistyisi tavallaan se vaikuttaminen ja sairaanhoitajan työ.”

Miekö miepä -podcast löytyy tästä linkistä: Siun soten podcastit

”Työn on oltava merkityksellistä”

Mielenterveys- ja päihdetyön lisäksi Asikainen on suorittanut lasten- ja nuortenpsykiatrisen hoitotyön teoriaosuuden sekä syventävän harjoitetyön oikeuspsykiatriselle. Kaikista ammattinimikkeistä sekä syventymisistä huolimatta Asikaisen kouluttautuminen ei näytä olevan vielä ohi.

”Tulevaisuudessa minulla on kirkkaana tavoitteena päästä opiskelemaan psykoterapeutiksi”, Asikainen ilmoittaa. Jatkokoulutus ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Asikainen pitäisi työstään tällä hetkellä, koska hän todellakin pitää.

”Parasta työssä on ihmisen kohtaaminen. Se on nautinnollista ja palkitsee”, Asikainen kertoo. ”Toki sitä on myös ihmisten auttaminen, se että he onnistuvat ja toipuvat, mutta sekin on vain pieni osa ihmisen kohtaamista.”

Asikainen uskoo, että hänen empatiansa kumpuaa siitä, että haluaa työn olevan merkityksellistä. Jos työ olisi täysin merkityksetöntä, Asikainen ei usko, että jaksaisi sellaista pitkään. Hänet saa jatkamaan se ilo, jota hän antaa toisille ja itselleen.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)