Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pitääkö lähteä vastaanotolle? Arvioi itse netissä, millaista hoitoa vaivasi vaatii
Artikkelin kuva
18.03.2019

Pitääkö lähteä vastaanotolle? Arvioi itse netissä, millaista hoitoa vaivasi vaatii


Vaivaako flunssa, oireileeko alaselkä tai epäiletkö virtsatietulehdusta? Siun sotessa on otettu käyttöön uusi kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu Omaolo, joka auttaa asiakkaita eteenpäin. Palvelu löytyy osoitteesta omaolo.fi ja se löytyy myös Siun soten verkkosivujen kautta.

Omaolo-palvelussa voi alkuvaiheessa selvittää omaa hoidon tarvettaan virtsa- ja hengitystietulehduksissa sekä alaselän oireissa. Oirearviokyselyt pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin.

Palvelusta saa juuri omaan tilanteeseen sopivan ohjauksen Siun soten alueen terveydenhuollon palveluihin. Oirearvion antama toimintaohje on esimerkiksi suora sähköinen yhteydenotto tai ajanvaraus ammattilaiselle, kehotus mennä heti päivystykseen tai kotihoito-ohjeet. Virtsatieinfektioiden oirearviosta asiakas voi saada reseptin sellaisten oireiden perusteella, jotka täyttävät kriteerit, tai tarvittaessa lähetteen näytteenottoon.

Omaolo-palvelussa on myös palvelutarvearvioita, joiden avulla voi selvittää omaa tai läheisensä mahdollisuutta saada omaishoidon tukea, liikkumista tukevia palveluja tai henkilökohtaista apua. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin.

Yleiset hoitosuositukset tulevat näkyviin kaikille, mutta esimerkiksi virtsatietulehduksen reseptin saamiseksi on palveluun tunnistauduttava pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Asiointia verkossa ajasta ja paikasta riippumatta

Omaolo-palvelu on uusi kansallinen verkkopalvelu, jonka sisältö tulee laajenemaan vuoden 2019 aikana. Palveluun on tulossa kaikkiaan 15 oirearvioita sellaisiin vaivoihin, joiden vuoksi hakeudutaan usein terveydenhuollon palveluiden piiriin. Tulossa on oirearviot muun muassa sukupuolitauteihin, kurkkukipuun ja yskään sekä olkapään ja polven oireisiin.

Palveluun tullaan lisäämään myös määräaikaistarkastuksiin liittyviä osioita, jotka otetaan käyttöön Siun soten alueella syksyyn 2019 mennessä. Näitä ovat muun muassa neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten esitietolomakkeet.

Palvelun tavoitteena on tarjota suora, ympäri vuorokauden toimiva väylä oman tilanteen arviointiin sekä tarvittaessa suoraan sähköiseen yhteydenottoon. Tarkoituksena on nopeuttaa oikeanlaiseen hoitoon tai palveluun pääsyä.

Omaolo-palvelut eivät korvaa muita palvelukanavia, vaan tuovat niiden rinnalle uuden sähköisen asiointitavan. Palvelu on Siun soten lisäksi käytössä esimerkiksi Helsingissä, Oulussa, Tampereella, Hämeenlinnassa ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä. Palvelun käyttö laajenee vähitellen koko Suomeen.

Lue lisää ja kokeile Omaolon oire- ja palvelutarvearvioita:
siunsote.fi/omaolo

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)