Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Pidetään huolta läheisistä helteellä
09.07.2021

Pidetään huolta läheisistä helteellä

Hellekausi on jatkunut Pohjois-Karjalassa poikkeuksellisen lämpimänä ja yhtäjaksoisena, ennusteiden mukaan helle voi jatkua vielä viikkoja. Yhtäjaksoisen hellejakson vaikutuksesta on havaittu niin ikäihmisten kuin nuorempienkin keskuudessa lämpöuupumisen merkkejä sekä kuumuuden vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen. Riittävä nesteytys ja myös suolan saannista huolehtiminen on tärkeää. Iäkkäillä janon tunne on nuoria vähäisempi ja nesteytys jää helposti vajaaksi. 
- Ensihoidon havaintojen mukaan etenkin kerrostaloasunnot ovat erittäin kuumia, kertoo ensihoitopäällikkö Kari Törrönen.

Ensihoitopalvelun sekä yhteispäivystyksen päivittäisten seurantajärjestelmien mukaan hellejakson vaikutukset ovat nähtävissä päivittäisten tehtävämäärien sekä potilasvirtojen kasvuna, sekä järjestelmää normaalia enemmän kuormittavana tekijänä. Varsinkin yhteispäivystyksessä potilasmäärät sekä järjestelmän kuormittuneisuus ovat olleet hyvin korkealla. 

Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa parasta apua. Lämpöuupumuksen ennaltaehkäisevät keinot ovat kotona toteutettavia asioita. Siispä pidetään huolta toisistamme, huolehditaan omaisista ja naapureista. Tärkeintä on nesteytys ja suolan saannin turvaaminen eli pelkkä veden juonti ei auta. Pullossa tai kannussa valmiina oleva päivän juomamäärä auttaa havainnoimaan nesteen saantia, jos janon tunnetta ei ole. Hyvä huomioida, etteivät kahvi ja alkoholi sovellu janojuomaksi.


- Jos mökillä tai omaisten luona on viileämpää, ottakaa ikäihmiset mukaan pois kuumasta asunnosta, käykää tarkistamassa, onko iäkkäällä tai sairaalla asiat hyvin, mahdollisuuksien mukaan hankkikaa viilennyslaitteita koteihin. Vaatetukseen on myös syytä kiinnittää huomiota, äärimmäisen harva tarvitsee tällä säällä pitkiä kalsareita tai paksuja sukkahousuja, joihin ikäihmiset ovat tottuneet. Suursiivoukset ja muut kiireettömät urakat kannattaa jättää odottelemaan viileämpää säätä. Ulkona päähineen käyttö on suositeltavaa, ohjeistaa yhteispäivystyksen akuuttilääkäri Laura Tiittanen. 
 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)