Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Päihdetyön osaaminen vahvistuu Siun sotessa – Uusi päihdelääketieteen yksikkö aloittaa toimintansa
Artikkelin kuva
07.09.2023

Päihdetyön osaaminen vahvistuu Siun sotessa – Uusi päihdelääketieteen yksikkö aloittaa toimintansa

Uuden päihdelääketieteen yksikön toiminta käynnistyy Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa 18. syyskuuta. Päihdelääketieteen yksikkö eli tutummin Kompassi muodostuu erikoissairaanhoidon poliklinikasta ja perusterveydenhuollon osastohoidosta. Kompassi toimii sitä varten uudistetuissa tiloissa Pohjois-Karjalan keskussairaalan G-siivessä.

Uudessa yksikössä käynnistyy päihdepoliklinikan toiminta muutaman vuoden tauon jälkeen, ja poliklinikka vahvistaa päihdetyön osaamista Pohjois-Karjalan keskussairaalassa. Poliklinikalta annetaan konsultaatioapua sairaalan muille erikoisaloille ja tukea 24/7 akuuttikeskuksen yhteispäivystykseen. Päihdehoitoa tarvitsevalle asiakkaalle pyritään järjestämään jatkohoito jo siinä vaiheessa, kun hänen hoitojaksonsa muun syyn vuoksi sairaalassa vielä jatkuu. Näin asiakkaan hoitoon pääsyä ja palveluiden saatavuutta voidaan parantaa, kun hänen ei erikseen tarvitse hakeutua päihdehoitoon. Lisäksi poliklinikalla käynnistyy syksyn aikana päihdepsykiatrinen työryhmä, jonka moniammatillisella työskentelyllä voidaan varmentaa monidiagnoosipotilaiden tarvitsemat palvelut.

Kompassin sijainti Tikkamäellä tuo synergiaetuja päihdepalveluiden järjestämiseen. Päihdeosasto muuttaa Siilaisen terveysaseman vieressä sijaitsevasta päihdepalvelukeskuksesta Tikkamäelle, jolloin osaston paikkamäärä kasvaa nykyisestä. Tällä hetkellä kahdeksanpaikkainen osasto hoitaa huumausainevieroituksia, minkä lisäksi kaksi paikkaa on varattu alkoholi- ja monipäihdevieroituksia varten. Jatkossa 12-paikkaisella osastolla hoidetaan alkoholi-, lääke-, huumausaine- ja monipäihdevieroituksia. Lisäksi osastolla on mahdollisuus kriisi- ja tukijaksoihin sekä arviointijaksoihin.
Osasto alkaa muutoksen myötä hoitaa Joensuun kantakaupungin alueen alkoholivieroituksia. Lisäksi alkoholivieroitushoitoa järjestetään nykyiseen tapaan terveyskeskussairaaloissa eli terveysasemien yhteydessä toimivilla vuodeosastoilla. Päihdepalvelukeskuksen avopalvelut jatkavat tuttuun tapaan nykyisissä tiloissa Siilaisen terveysaseman vieressä.

Päihdeosastolla tarjotaan yli 18-vuotiaille laadukasta, vapaaehtoisuuteen perustuvaa hoitoa. Kompassin osasto on kuitenkin suljettu, joten osastolla ei oteta vieraita vastaan eikä osastolta voi hoitojaksojen aikana poistua. Osastolla jokaisella asiakkaalla on yhden hengen huone, jossa on wc- ja suihkutilat. Asiakkailla on ulkoilumahdollisuus osaston omalla sisäpihalla.

Kompassissa päihdetyön ytimessä ovat toivo, kohtaaminen ja kunnioitus.

En näe toipumista lopullisena päämääränä vaan pikemminkin suuntana, jota kohti ollaan menossa. Retkahdus eli päihteiden käytön uudelleen aloittaminen ei tarkoita, että tehty työ olisi mennyt hukkaan, mutta silloin on tärkeää pysähtyä ja miettiä, mihin suuntaan haluaa jatkaa. Yksikön nimenäkin on Kompassi, josta voi ottaa uuden suunnan elämälle, päihdepalvelukeskuksen apulaisylilääkäri Anu Oinonen kertoo.

Toipumiseen ei ole oikotietä, se vaatii päivittäisiä valintoja kohti haluttua päämäärää. Keskeisintä on ihmisen oma halu muutokseen ja se, että siihen saa riittävästi tukea. On tärkeää, että asiakas tulee kuulluksi ja voi olla oma itsensä, Oinonen jatkaa.

Kompassissa pidetään yleisölle avoimet ovet perjantaina 15. syyskuuta kello 9–14 välisenä aikana. Kompassi sijaitsee Pohjois-Karjalan keskussairaalan G-siiven pohjakerroksessa, käynti sisäpihalta Tikkarinteen kautta. Tervetuloa tutustumaan!

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)