Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Omais- ja perhehoitokeskus tukee, auttaa ja neuvoo
Artikkelin kuva
06.03.2023

Omais- ja perhehoitokeskus tukee, auttaa ja neuvoo

Omais- ja perhehoitokeskus Onneli on aloittanut toimintansa Siun soten alueella. Pääosin puhelimitse toimiva osaamiskeskus on perustettu palvelemaan omais- ja perhehoitajia sekä Siun soten ammattilaisia ja sidosryhmiä. Keskus vastaa tällä hetkellä kaiken ikäisten omaishoidosta sekä ikäihmisten perhehoidosta. Tavoitteena on, että myöhemmin keskus voisi palvella perhehoidon asioissa kaikkia ikäryhmiä. 

Omais- ja perhehoitokeskus palvelee arkisin klo 9–12 numerossa 013 330 2892. Keskuksessa työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia sekä sihteereitä.

- Onneliin voi soittaa kaikissa omais- ja perhehoitoon liittyvissä asioissa. Esimerkiksi omaishoitajat voivat soittaa kysyäkseen neuvoa vapaiden järjestämiseen tai ilmoittaa omaishoitotilanteen muutoksista, kuten aiemmin soitettiin alueen omalle työntekijälle. Toivottavaa on, että Onneliin soitetaan matalalla kynnyksellä sekä perhehoitoon että omaishoitoon liittyvissä asioissa. Mikäli asia on sellainen, että sen hoitamiseen tarvitaan omatyöntekijää, voidaan Onnelista välittää soittopyyntö omatyöntekijälle, projektisuunnittelija Hanne Kukkonen kertoo. 

Puhelinneuvonnan lisäksi keskuksen tehtävänä on koordinoida Siun soten omais- ja perhehoitoa, kehittää toimintaa tukevia palveluita, organisoida asiakasraatien toimintaa, suunnitella valmennuksia ja koulutuksia sekä vastata omais- ja perhehoitajien tiedottamisesta

- Olemme keskittäneet keskukseen muun muassa puhelut, toimeksiantosopimukset, palvelusetelit ja sijaishoitajien palkkionmaksun, jotta sosiaaliohjaajien työaikaa on pystytty vapauttamaan niin sanotusti kentällä tapahtuvaan asiakastyöhön, pääsääntöisesti asiakkaiden luokse tehtäviin kotikäynteihin, Kukkonen sanoo.

Omais- ja perhehoitoa kehitetään aktiivisesti

Siun sotessa oli vuonna 2022 noin 1700 omaishoidon asiakasta, joista reilut 1100 asiakasta on yli 65- vuotiaita.  Ikäihmisten perhekoteja Siun sotella on tällä hetkellä 27. Lisäksi ikäihmisten palveluissa on 13 kiertävää perhehoitajaa. 

Omais- ja perhehoidon palvelujen kehittäminen nähdään erittäin tärkeänä Siun sotessa. Omaishoitoperheitä osallistetaan aktiivisesti palvelujen kehittämiseen.

- Omaishoitoperheet pääsevät mukaan kehittämään palveluja tarkoituksenmukaisiksi ja vaikuttaviksi muun muassa vuosittaisten kyselyjen ja raatitoiminnan kautta. Lisäksi palautetta voi aina antaa ja sitä kysytäänkin esimerkiksi aina puhelujen jälkeen tekstiviesteillä. Kehittämiskohteiden valinnassa huomioidaan aina myös kansalliset ja Siun soten strategiset tavoitteet. Esimerkiksi marraskuussa 2022 toteutettu kysely osoitti, että omaishoitajien saaman tuen määrää on saatu lisättyä omaishoitokeskuksen myötä. Liki 90 prosenttia keskukseen yhteyttä ottaneista koki tulleensa autetuksi, kertoo palvelujohtaja Marke Varis Siun soten ikäihmisten palveluista.

Päiväparkki-kokeilu jatkuu toukokuun loppuun

Siun soten omais- ja perhehoitokeskus käynnisti tiistaina 28.2.2023 Päiväparkki-kokeilun osana Tulevaisuuden sote-keskus -hanketta. Päiväparkin ideana on mahdollistaa ikääntyneen henkilön omaishoitajille joustoa arjen arkareisiin ja samalla tarjota omaishoidettavalle mukavaa yhdessä oloa muiden omaishoidettavien kanssa.

Yli 65-vuotiaille omaishoidettaville suunnattu Päiväparkki järjestetään tiistaisin klo 10–14 Joensuussa Koivupihan palvelukeskuksessa osoitteessa Kirkkokatu 13 (1. kerroksen ryhmätila). Kokeilu jatkuu 31.5. saakka. Päiväparkki on osallistujille maksuton. 

- Ensimmäinen päiväparkki toteutui mukavasti kahden omaishoidettavan kanssa. Päivä piti ruokailun lisäksi sisällään muun muassa ulkoilua. Toiminnan sisältö muokkautuu päiväparkissa olevien hoidettavien mukaan. Ilmoittautumisia tulee koko ajan lisää ja seuraavalle kerralle kuudesta paikasta on vapaana enää kaksi. Tästä syystä on tärkeää muistaa myös perua ilmoittautuminen, jos ei pääsekään paikalle. Näin vapautuu paikka toisen käyttöön ja joku toinen omaishoitaja saa hetken omaa aikaa. 

Päiväparkki-kokeilu jatkuu toukokuun loppuun. Jos kokeilusta saadaan hyviä kokemuksia ja sille koetaan olevan tarvetta, on toimintaa tarkoitus laajentaa eri puolille Siun sotea.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen Päiväparkkiin omais- ja perhehoitokeskuksen numeroon 013 330 2892 (arkisin klo 9–12) tai sähköpostilla osoitteeseen omaishoito@siunsote.fi.


Voit lukea lisää Päiväparkista aiemmin julkaistusta tiedotteestamme: Ajankohtaista - siunsote.fi


 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)