Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Matti ja Liisa matkalla Siun soten hoivakodeissa – osallistava taide tuodaan ikäihmisten luokse
Matti ja Liisa eli Kai Paavilainen ja Laura Vuorjoki-Elo lähtevät matkalle ikäihmisten luokse. Kuva: Emmi Simonen ja Elina Burtsoff
Matti ja Liisa eli Kai Paavilainen ja Laura Vuorjoki-Elo lähtevät matkalle ikäihmisten luokse. Kuva: Emmi Simonen ja Elina Burtsoff
19.11.2021

Matti ja Liisa matkalla Siun soten hoivakodeissa – osallistava taide tuodaan ikäihmisten luokse

Marras-joulukuun aikana Siun soten hoivakodeissa päästään nauttimaan osallistavasta ja vuorovaikutteisesta taide-esityksestä. Näyttelijä-ohjaaja Kai Paavilainen sekä kansanmuusikko, laulaja ja laulunopettaja Laura Vuorjoki-Elo saivat toukokuussa Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Karjalan rahastolta apurahan draamallisten esitysten toteuttamiseen muistisairaiden vanhusten hoivakodeissa. Tästä alkoi Matin ja Liisan matka ikäihmisten luokse.

- Esitys sai idean Juhani Ahon Rautatiestä, jossa Matti ja Liisa lähtevät katsomaan rautatietä ja matkustamaan junalla. Me lähdimme autolla tapaamaan mummoja ja pappoja - keräämään tarinaa, jonka rakennamme valmiiksi. Se on Matin ja Liisan junamatka, jonka aikana tapahtuu kaikenlaista, Paavilainen kertoo.

Matti ja Liisa matkalla on osallistava, vuorovaikutteinen esitys, jota esitetään Siun Soten asumispalveluyksiköissä ympäri Pohjois-Karjalaa. Ensiesitys on torstaina 25.11. Kiteellä ja viimeinen esitys pidetään 16.12. Polvijärvellä. Esityksiä on paikakunnasta riippuen 2–3 päivässä.

- Tarina pysyy esityksissä pohjimmiltaan samana. Tietty, turvallinen perusrunko säilyy, mutta vanhusten osallistuminen tuo tarinaan oman lisänsä, milloin heiltä kysytään neuvoa, milloin pyydetään apua. Vuorovaikutus katsojien kanssa on koko esityksen perusta, Paavilainen kuvailee.

Laaja kiertue on vaatinut paljon suunnittelua ja perehtymistä. Sekä Paavilainen että Vuorjoki-Elo ovat tehneet draamaa ikäihmisten parissa aiemminkin. Matti ja Liisa matkalla -esitys on suunnattu ennen kaikkea muistisairaille, joten hoivakoteihin tutustuminen ennakkoon oli esiintyjistä tärkeää.

- Olemme vierailleet yksiköissä tutustumassa ihmisiin ja esiintymistiloihin. Samalla olemme pystyneet keräämään materiaalia varsinaiseen esitykseen haastatellen vanhuksia ja soittaen sekä laulaen. Haluamme tuoda taidetta vanhuksille ja muistisairaille, jotka varsinkin nyt korona-aikana ovat olleet kaikkein eniten eristyksissä, Paavilainen sanoo.

- Esitysten aloittamisen ajankohtaa on suunniteltu ja valmisteltu huomioiden koronan aiheuttamat rajoitteet. Nyt vihdoin saamme vanhuksille hienon kokemuksen, tästä voi todella iloita, Siun soten ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Eija Rieppo iloitsee.

 

Tiedotetta korjattu 22.11. klo 15.11.: Ensiesityksen päivä on muuttunut. Ensiesitys on torstaina 25.11. Kiteellä. Aiemmin kiertueen oli tarkoitus alkaa tiistaina 23.11. Joensuusta.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)