Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan työ- ja päivätoimintayksikkö muutti Riveria Lieksan tiloihin
Lieksan työ- ja päivätoimintayksikkö muutti Kuhmonkadulle Riveria Lieksan tiloihin. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Lieksan työ- ja päivätoimintayksikkö muutti Kuhmonkadulle Riveria Lieksan tiloihin. Kuva: Antti Pitkäjärvi
18.02.2022

Lieksan työ- ja päivätoimintayksikkö muutti Riveria Lieksan tiloihin

Lieksan työ- ja päivätoimintayksikkö muutti viime elokuussa Riveria Lieksan tiloihin Kuhmonkadulle. Työ- ja päivätoimintayksikkö toimi aiemmin asumisyksikkö Toukolan yhteydessä. Yksiköiden erkaantuessa Lieksan työ- ja päivätoiminnan asiakkaat osallistettiin ideoimaan nimiä uusiin tiloihin muuttavalle yksikölle. Nimikilpailun voittajaksi valikoitui Topali, mikä on lyhenne sanoista toimipaikka Lieksassa.

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoimintaa on järjestetty Lieksassa vuodesta 1997 saakka. Yli kaksikymmentä vuotta samoissa tiloissa toimineen yksikön muuttoon valmistautuminen alkoi hyvissä ajoin kevään 2021 aikana. Sujuvan muutoksen mahdollistamiseksi ohjaajat kävivät tutustumassa asiakkaiden kanssa tiloihin ja ohjasivat asiakkaita uuden työmatkan harjoittelussa. Pienillä muutoksilla samat tutut toiminnot ovat käynnistyneet jouhevasti myös uusissa tiloissa Topalissa.

- Työ- ja päivätoimintayksikön tilat Toukolantiellä alkoivat olla loppusuoralla, ja muutto uusiin tiloihin oli ajankohtainen. Muuttoon valmistauduttiin huolella viime kevään aikana. Korviini on kantautunut, että asiakkaat ovat olleet pääsääntöisesti tyytyväisiä ja onnellisia uusista tiloista, palveluesimies Kati Turunen kertoo.

Asiakkaat vahvistavat huhun todeksi. Asiakkaat ovat yhtä mieltä siitä, että uudet tilat ovat mieluisat ja viihtyisät. Asiakkaat kertovat sopeutuneensa hyvin uusiin tiloihin – ja mikä parasta, työ- ja päivätoiminnassa on mukavaa.

- Olen viihtynyt hyvin Topalissa. Tänään olen käynyt lenkillä, syönyt hyvää ruokaa ja katsonut tykkihuoneessa elokuvaa, päivätoiminnassa mukana oleva Teemu Mikkonen kuvailee.

Topalissa järjestetään kurssimuotoista päivätoimintaa kehitysvammaisille asiakkaille. Asiakkaat pääsevät itse suunnittelemaan kursseja ja vaikuttamaan niiden sisältöön. Tämän kevään kursseja ovat muun muassa talvisen askartelun kurssi, jauhopeukalokurssi leipojille ja Hyvinvointikeskus Liehussa toteutettava liikuntakurssi. Asiakkaat ovat tehneet päivätoiminnassa jumppakeppejä alkuvuoden aikana, joita voivat jatkossa hyödyntää liikuntakurssilla.

- Kurssimuotoisen toiminnan lisäksi päivät voivat sisältää lenkkeilyä, askartelua, pelaamista, lehtien lukemisesta ja päivän polttavista kysymyksistä keskustelua. Päivät rakentuvat erilaisista, yksilöllisistä, toiminnoista asiakkaiden tarpeet huomioiden, Turunen täydentää.

Topalin työ- ja päivätoiminnassa on tällä hetkellä mukana yhteensä 35 asiakasta, joista 10 on mukana myös avotyötoiminnassa. Avotyötoiminta on päiväaikaista toimintaa, jota tehdään työpaikalla vastuuhenkilön ohjauksessa.

-Käyn kaksi kertaa viikossa töissä Lieksan S-marketissa. Työtehtäviini kuuluu muun muassa tavaroiden hyllytys ja pahvien vienti. Muina päivinä olen mukana työ- ja päivätoiminnassa, avotyötä tekevä Jani Sarkkinen kertoo.

Tiiviimpää yhteistyötä oppilaitoksen kanssa

Työ- ja päivätoiminnan yksikön tilat Lieksan Riverian koulutusyksikön yhteydessä ovat mahdollistaneet uudenlaisen yhteistyön oppilaitoksen kanssa.

- Yhteistyö Riverian kanssa on ollut arvokasta. Olemme muun muassa saaneet oppilaitoksen kautta sijaisia yksiköihimme ja asumisyksikössämme Toukolassa on aloittanut oppisopimusopiskelija, Turunen iloitsee.

Olen käynyt kertomassa hoiva-avustajaopiskelijoille työstämme kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminnassa. Olemme myös suunnitelleet opiskelijoiden tutustumispäiviä yksikköömme sitten, kun koronatilanne sallii turvalliset vierailut, Turunen jatkaa.

Kouluympäristössä tyypillisesti vilinää ja vilskettä riittää, mutta Topalin henkilöstö näkee ympärillä olevat opiskelijat ja kohtaamiset heidän kanssaan myönteisinä.

Myös tapakasvatuksen näkökulmasta on myönteistä, että saamme järjestää toimintaamme oppilaitoksen tiloissa, Turunen kiteyttää.

Topalin sisätilat

Kuvateksti: Asiakkaat kertovat viihtyvänsä uusissa työ- ja päivätoiminnan tiloissa. Kuva: Antti Pitkäjärvi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)