Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Lapset puheeksi -seminaarissa haetaan vastauksia yhteistoimintaan
10.01.2022

Lapset puheeksi -seminaarissa haetaan vastauksia yhteistoimintaan

”Taasko kerron samaa asiaa? Olen kertonut tämän saman ainakin viisi kertaa eri työntekijöille, ettekö te keskustele keskenään ja eikö se lue siellä järjestelmissä?” Näitä kysymyksiä työntekijät kuulevat perheiltä. Arki haastaa perheitä koronan keskellä ja eri tavoin kuin 40 vuotta sitten. Lapsille, nuorille ja perheille tulee paljon tietoa erilaisista kanavista ja paineet onnistua yksilöinä, perheyhteisöinä kasvavat.

Tarvitsisivatko perheet enemmänkin jatkuvuutta ja “personal traineria” oman arkensa sujuvuuden tukemiseksi? Kysymyksenä työntekijöille nousee, kuinka voisimme tukea perheitä parhaiten? Tarvitsemme yhteisen ymmärryksen rakentamista, eri näkökulmien tarkastelua ja helposti toteutettavia tekoja lapsen arkeen.

  • Me Siun soten perhekeskustoimijat haluamme tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle yhtäläiset mahdollisuudet hyvinvointiin ja vahvaan itsetuntoon. Ilmaan jää kaikumaan, mitä teille oikeasti kuuluu? Tämän vuoksi järjestämme Lapset puheeksi-seminaarin tiistaina 1.2.2022 klo 12.30-15.30 Tikkamäen M-talon auditoriossa. Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä. Ilmoittaudu mukaan Siun soten Onni-kalenterin kautta 28.1.2022 mennessä, kannustaa Osaamisen kehittämisen suunnittelija Anne Martikainen Siun sotesta.

Seminaari on tarkoitettu niin Siun soten kuin kolmannenkin sektorin asiantuntijoille, mutta se on avoin myös kaikille muillekin lapsiperheiden asioista kiinnostuneille.

Lapsen kannalta hyvät ratkaisut eivät ole useinkaan kiinni tiedosta, vaan arjessa tehdyistä valinnoista. Perheillä on paljon keinoja, joita voi olla haastavaa toteuttaa ilman tukea, olipa kyse ruokavaliosta tai vanhemmuudesta. Nykyihmiselle ei ole vierasta, että tarvitsemme kannustajia ja sparraajia useilla elämän osa-alueilla. On tutkittu, että lapsuuden olosuhteet vaikuttavat aikuisuuden hyvinvointiin ja sen vuoksi asiaan on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.

Pohjois-Karjalan perhekeskustyö tarkoittaa kaikkea perheiden kanssa tehtävää toimintaa ja palvelua kunnissa, kolmannella ja yksityisellä sektorilla sekä Siun sotessa. Tämä suuri toimijajoukko haluaa löytää perheiden kanssa työskentelyyn yhä toimivampia käytänteitä. Yhtenä tällaisena toimintatapana käytetään Lapset puheeksi-palvelumallia, joka perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon ja perheiden kokemuksen mukaan vahvistaa heidän osallisuuttaan ja kuulluksi tulemisen kokemusta. Tarkoituksena on löytää lasta ympäröiviä vahvuuksia ja edistää pärjäävyyttä. Lapset puheeksi -keskusteluja ja -neuvonpitoja järjestetään maakunnan alueella muun muassa päiväkodeissa, kouluissa 1. ja 7. luokilla, aikuisten palveluissa vanhemman sairauden heijastuessa lapsen arkeen sekä lapsen omissa palveluissa sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lapsi, nuori ja perhe pääsevät oman arjen asiantuntijoina mukaan heidän arjen tuen suunnittelun äärelle.

  • Lapset puheeksi – palvelumalli tukee ammattilaisia saumattomaan yhteistyöhön ja vahvistaa perheen roolia lapsen hyvän arjen ratkaisuissa. Tämä on erinomainen esimerkki toimintavasta, jolla sote-uudistuksessa tavoiteltuja muutoksia voidaan toteuttaa käytännössä, kertoo ylilääkäri Sanni Penttilä.
  • Pienen lapsen elämässä sujuva arki on tärkeää. Kun arjella on kantava pohja, on sen päälle helpompaa rakentaa pärjäävyyttä. Lapset puheeksi -malli antaa varhaiskasvatukseen hyvän työvälineen yhteiseen arjen kartoitukseen, vanhempien kuulemiseen ja lapsen kehitystä suojaavien tekijöiden löytämiseen. Mallin avulla voidaan auttaa vanhempaa huomaamaan lapsen vahvuuksia sekä omia vahvuuksiaan vanhempana. Lapset puheeksi rakentaa lapsesta yhtenäisen käsityksen lapsen kaikissa toimintaympäristöissä ja auttaa aikuisia tukemaan lapsen kasvua ja kehitystä, toteaa Anu Alhainen LaTVa-hankeen projektityöntekijä ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Kiteen kaupungilta.
  • Suomen Itsenäisyyden Lastensäätiö ja Oulun yliopisto toimii Siun soten ja kuntien yhteistyökumppanina. Tavoitteena on rakentaa laajasti Suomeen yhteisövaikuttavuuteen perustuvaa kehittämismallia, joka yhdistää eri toimijat yhteiseen päämäärään, kuvailee työelämäprofessori Mika Niemelä yhteistyötä Siun soten kanssa.

Alueellisen päätöksenteon tasolla ennaltaehkäisyyn panostetaan kaikissa organisaatioissa ja yhteisten toimintamallien vahvistaminen tukee tätä työtä.

  • Kuntien ja Siun soten, jatkossa hyvinvointialueen, sekä kolmannen sektorin välistä yhteistyötä täytyy tiivistää. Näin voidaan turvata oikea-aikainen ja riittävä tuen saanti. Hyvinvointialue tarvitsee lasten, nuorten ja perheiden asioita käsittelevän erillisen lautakunnan. Lisäksi lapsivaikutusten arviointia tulee tehdä kaikissa lapsia koskevissa päätöksissä ja arvioinnin toteutumista tulee seurata, linjaa Siun soten hallituksen puheenjohtaja Jertta Harinen.

Seminaari

Lapset puheeksi-seminaari tiistaina 1.2.2022 klo 12.30-15.30 Tikkamäen M-talon auditoriossa (paikkoja rajoitetusti). Seminaariin on mahdollista osallistua myös etänä. Ilmoittaudu mukaan Siun soten Onni-kalenterin kautta 28.1.2022 mennessä.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)