Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kutittaako, kirveleekö, koskeeko? Omaolo-verkkopalvelu kertoo luotettavasti ja nopeasti, millaista hoitoa vaivasi vaatii
Artikkelin kuva
20.02.2020

Kutittaako, kirveleekö, koskeeko? Omaolo-verkkopalvelu kertoo luotettavasti ja nopeasti, millaista hoitoa vaivasi vaatii

Siun sotessa keväällä 2019 käyttöönotettu kansallinen sosiaali- ja terveydenhuollon verkkopalvelu Omaolo auttaa silloin, kun mielessä pyörii, onko syytä olla huolissaan, pitäisikö soittaa terveysasemalle, lähteä päivystykseen vai riittäisikö kuitenkin itsehoito kotona. Omaolo-palvelun sisältö on laajentunut merkittävästi vajaassa vuodessa, ja Siun soten alueen asukkailla on nyt käytettävissään 14 terveydenhuollon oirearviota ja kolme sosiaalipalveluiden palveluarviota. Ne mahdollistavat oman hoidon tai palvelun tarpeen arvioinnin ajasta ja paikasta riippumatta.

Omaolosta löytyvät oirearviokyselyt pohjautuvat Kustannus Oy Duodecimin lääketieteelliseen tietokantaan eli viimeisimpään tutkittuun tietoon ja Käypä hoito -suosituksiin, ja ne kattavat yleisimmät vaivat, joiden vuoksi hakeudutaan usein terveydenhuollon palveluiden piiriin:

  • alaselkäkipu tai -vamma
  • virtsatietulehdusepäily
  • hengitystietulehdus/flunssa
  • yskä
  • polven oire tai vamma
  • olkapään kipu, jäykkyys tai vamma
  • päänsärky
  • kurkkukipu tai nieluoire
  • närästys
  • korvan kipu tai lukkoisuus
  • silmän rähmiminen, vetistys tai punoitus
  • peräaukon seudun oire
  • ripuli
  • seksitautiepäily.

Yhden oirearviokyselyn täyttäminen vie noin 2–4 minuuttia, ja kysely antaa vastausten perusteella luotettavan ja henkilökohtaisen arvion siitä, millaista hoitoa kyseinen vaiva vaatii ja kuinka kiireellisesti. Jos kotihoito riittää, palvelu antaa asiakkaalle itsehoito-ohjeita. Jos taas on syytä hakeutua hoitoon, palvelu kertoo, mihin ja miten pian. Mahdollisia vaihtoehtoja ovat kehotus mennä heti päivystykseen, lähettää sähköinen yhteydenotto ammattilaiselle suoraan Omaolo-palvelun kautta tai varata aika ammattilaiselle sähköisen ajanvarauksen kautta. Näiden lisäksi virtsatieinfektion oirearviosta voi saada tiettyjen oireiden perusteella laboratoriolähetteen tai reseptin, seksitautien oirearviosta puolestaan laboratoriolähetteen tai kotiin toimitettavan kotitestauspaketin.

Omaolo-palvelua on mahdollista käyttää sekä ilman tunnistautumista että mobiilivarmenteella tai verkkopankkitunnuksilla tunnistautuneena. Tunnistautuminen kannattaa, sillä tällöin palvelu tarjoaa asiakkaalle juuri kyseiseen vaivaan sopivan yksityiskohtaisen ohjauksen Siun soten alueen terveydenhuollon palveluihin sekä mahdollisuuden suoraan sähköiseen asiointiin terveydenhuollon ammattilaisen kanssa esimerkiksi reseptin tai laboratoriolähetteen saamiseksi.

– Omaolo-palvelua kannattaa jokaisen kuntalaisen ehdottomasti kokeilla, sillä sen tavoitteena on nopeuttaa oikeanlaisen avun saamista. Sähköiset oirearviot esittävät asiakkaalle samoja kysymyksiä, joita sairaanhoitajat käyttävät hoidon tarpeen arvioimiseen, kun asiakas ottaa yhteyttä puhelinpalveluun, kertoo Siun soten 24/7-palvelujen palvelujohtaja, ylilääkäri Susanna Wilen.

– Omaolo ei korvaa puhelinpalvelua tai muita palvelukanavia, vaan tarjoaa uuden, kätevän väylän saada apua, milloin ja missä tahansa, Wilen jatkaa.

Uusien oirearvioiden lisäksi Omaolo-palvelusta löytyy myös kolme sosiaalihuollon palveluarviota, joiden avulla asiakas voi kartoittaa omaa tai läheisensä mahdollisuutta saada omaishoidon tukea, henkilökohtaista apua tai kodin ulkopuolella liikkumista tukevia palveluja. Arviot pohjautuvat lainsäädäntöön ja kansallisesti yhteisesti sovittuihin kriteereihin. Omaolo tarjoaa lisäksi tietoa kolmannen sektorin palveluista, joista voisi olla hyötyä ja apua asiakkaan tai hänen läheisensä elämäntilanteessa.

Omaolo-palvelun kehittäminen jatkuu kansallisesti. Tavoitteena on tarjota Siun soten alueen asukkaille laaja oire- ja palveluarvioita sisältävä sähköinen palvelukokonaisuus. Palvelua tullaan täydentämään myös määräaikaistarkastuksiin liittyvillä osioilla, kuten neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon terveystarkastusten esitietolomakkeilla.

Omaolo-palveluun pääsee suoraan osoitteella www.omaolo.fi tai Siun soten verkkosivujen kautta osoitteessa www.siunsote.fi/omaolo.

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)