Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kukaan ei ole särkymätön - Defusing auttaa kriisitilanteissa
18.03.2021

Kukaan ei ole särkymätön - Defusing auttaa kriisitilanteissa

’Kyllähän näitä on ennenkin ollut. Se kuuluu vain kestää’. Uhkaileva asiakas voidaan helposti kuitata sillä, että se kuuluu sotealan työhön. Siitä kulttuurista halutaan Siun sotessa pois.

 

Osa sote-alan ammatillista koulutusta valmentaa siihen, että ammattilainen pystyy kohtaamaan rankkoja työtilanteita ja työskentelemään myös niissä ammatillisesti ja tehokkaasti. Ammattilainenkaan ei ole immuuni kaikelle sille mitä työssä voi joutua kohtaamaan. Siun soten defusing-mallissa käydään henkisesti poikkeuksellisen rankka työkokemus tuoreeltaan, jopa saman työvuoron aikana, läpi. Defusing-malli ei poissulje työterveyden tarjoamaa kriisiapua vaan on uusi työkalu ja palvelu vanhojen rinnalle.

Defusing-malli otettiin Siun sotessa käyttöön 1.2.2021, purkuistuntoja on pidetty jo useita, koulutettuja vetäjiä on 50 ja lisää on tulossa.

  • Alun perin piti tehdä vain pohjakartoitus, olisiko defusing-mallille Siun sotessa tarvetta, miten koulutukset järjestettäisiin ja paljonko se maksaisi. Korona sysäsi meidät tekemään pohjakartoituksen sijasta suoraan defusing-mallia, koska jo ensimmäisellä tapaamisella tunnistettiin selkeät tarpeet mallille, kertaa erityisasiantuntija Lauri Saarelainen Siun soten defusing-mallin syntyä.
  • Koronapandemia toi pontta edistää asioita nopeammin. Viestit kevään aikana maailmalta, Euroopasta ja Etelä-Suomesta kertoivat, että työskentely esimerkiksi teho-osastoilla koronapotilaiden parissa oli hyvin kuormittavaa. Viestit olivat jopa tuskaisia. HR:ssä tunnistettiin, että meillä ei ole tarpeeksi eikä välttämättä oikeita työkaluja lähteä tukemaan henkilöstöä poikkeuksellisen pandemian keskellä. Defusing-mallista oli jo saatu hyviä kokemuksia muualla aikaisemmin, jatkaa muutosjohtaja Kati Koppinen.

Siun soten henkilöstön purkuistunto-malli pohjautuu valtakunnallisesti yleisesti käytössä olevaan defusing-malliin. Kyse on menettelytavasta, jolla käydään tuoreeltaan läpi henkisesti poikkeuksellisen rankka työkokemus. Tällaisia tilanteita voivat olla mm. potilaan kuolema, elvytystilanne, väkivaltaisen asiakkaan kohtaaminen, tilanne, jossa itse tulee uhatuksi tai tilanteet, joissa itse tekee merkityksellisen virheen. Tilanteen välittömän purkamisen ansiosta raskas kokemus ei kuormita psyykkisesti tai altista traumaperäiselle stressihäiriölle. Taustalla on ajatus työntekijöiden työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen tukemisesta.

  • Toivomme, että kriisitilanteissa defusingista tulisi tapa toimia. Odotamme tietoisuuden lisääntymistä tästä uudesta työkalusta. Mallin sisäänajo ja sen toiminnan oivaltaminen ottaa oman aikansa. Haluamme muistuttaa, että kyseessä on matalan kynnyksen palvelu ja rohkaisemme sen käyttöön. Tuhansia soteammattilaisia työskentelee haastavissa olosuhteissa ihan joka päivä. Stressaavia tilanteita, jotka voivat jäädä vaikuttamaan yksilöön tai työyhteisöön, on varmasti päivittäin. Tukea voi, saa ja pitää pyytää, kun sitä tarvitsee, muutosjohtaja Kati Koppinen toteaa.

 

Katso defusing-mallin video oheisesta linkistä:

https://youtu.be/MA6ZsDyCPkY

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Vuoden 2021 uutiskirjeet