Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavuonna uniryhmä kokoontui etänä – palaute hyvää
31.05.2021

Koronavuonna uniryhmä kokoontui etänä – palaute hyvää

Lieksassa työskentelevät Sairaanhoitaja Hanne Saari sekä psykologi Heidi Siven ovat tyytyväisiä. Eikä suotta. Heidän vetämänsä mielenterveys- ja päihdepalvelujen ensimmäisen digiuniryhmän palautekyselyn tulokset ovat erityisen hyviä.

 

Tilapäiset uniongelmat ovat osa normaalia elämään, mutta muuttuessaan pitkäkestoiseksi häiriöksi uniongelma heikentää toimintakykyä, suurentaa monien sairauksien ja tapaturmien riskejä sekä erityisesti heikentää yksilön elämänlaatua. Pitkäkestoisen unettomuuden syy on hyvä aina selvittää ja pyrkiä ennaltaehkäisemään haitallisia terveysvaikutuksia.

  • Vaikka uniongelmista ei puhuta paljon, ovat ne yleisiä. Jos kamppailet unensaannin, vähäisen keston tai heikon laadun kanssa, on hyvä hakea apua. Ilmoittautumalla esimerkiksi uniryhmään, jossa pyritään yhdessä etsimään keinoja, lisäämään ymmärrystä ja jakamaan kokemuksia uneen liittyvistä asioista, on hyvä tapa aloittaa uniongelmien hoito, toteaa Heidi Siven.

Uniryhmässä pyritään yhdessä etsimään keinoja, lisäämään ymmärrystä ja jakamaan kokemuksia uneen liittyvistä asioista. Ryhmässä uniongelmaa lähestytään ensisijaisesti lääkkeettömästä näkökulmasta. Yhdellä tapaamiskerralla on psykiatrian erikoislääkäri puhumassa lääkkeellisestä tuesta unettomuuden hoidossa.

 

  • Normaalisti uniryhmä kokoontuu fyysisesti läsnä. Pandemia on tuonut digiulottuvuuden toimintaan, mutta osallistujat ovat olleet tyytyväisiä ja jopa toivoneet etäryhmien jatkumista. Tarkoituksena onkin järjestää syksyllä 2021 digidepressioryhmä ja keväällä 2022 seuraava digiuniryhmä, kertoo Hanne Saari.

Digiuniryhmäläiset olivat iältään 22-65- vuotiaita. Digiryhmän toimintaan pystyi osallistumaan esimerkiksi älykännykällä.

  • Aluksi oli pieniä teknisiä haasteita, mutta onneksi vain pieniä. Ja digipalveluiden käyttämiseen on myös saatavilla neuvontaa, tietää Saari.

Digiuniryhmä kokoontui kuusi kertaa kahden kuukauden aikana.

  • Jaoimme ryhmäläisille tietoa lääkkeettömistä itsehoitomenetelmistä, ryhmäläiset saivat vertaistukea ja tarjosimme heille myös keinoja sekä välineitä uniongelmien ratkaisemiseksi. Teimme myös etänä harjoitteita. Vertaistuki, tiedon tarjoaminen sekä terapeuttinen osuus muodostavatkin ryhmän toiminnan kolme tukijalkaa, toteaa Heidi Siven.
  • Toiminta on ennaltaehkäisevää mielenterveys- ja päihdetyötä ja ryhmämuotoista hoitoa. Apua kannattaa hakea ja ottaa vastaan jo uniongelmien varhaisessa vaiheessa, jatkaa Saari.

Sekä Hanne että Heidi ovat saaneet digiuniryhmän osallistujilta palautetta.

  • Ryhmän antama vertaistuki on koettu tärkeäksi, ja se että ei ole yksin ongelman kanssa. Myös digiryhmään osallistumisen helppoutta on kehuttu, kertoo Hanne palautteesta.
  • Osallistujat ovat kertoneet saaneensa odottamaansa enemmän tietoa unettomuudesta. He ovat kertoneet nyt ajattelevansa lempeämmin unettomuudesta, Heidi iloitsee.

 

Lisätietoa uniryhmistä saa sähköpostitse heidi.siven@siunsote.fi ja hanne.saari@siunsote.fi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)