Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronavirusepidemiassa jälleen kiihtymisen merkkejä
Artikkelin kuva
28.07.2022

Koronavirusepidemiassa jälleen kiihtymisen merkkejä

Koronavirusta liikkuu runsaasti Pohjois-Karjalassa ja terveydenhuollossa todettujen koronavirustartuntojen määrä on lisääntynyt selvästi. Viikolla 29 maakunnan terveydenhuollossa todettiin 1091 koronavirustartuntaa, kun edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 579. Tartuntoja on todettu kaikissa Pohjois-Karjalan kunnissa. Kuluvalla viikolla torstaiaamuun mennessä maakunnassa on todettu 453 koronavirustartuntaa. Myös jätevesiseurannassa koronaviruksen ilmaantuvuus on hieman noussut Joensuun Kuhasalossa otetuissa näytteissä.

Valtaosa koronavirustartunnoista todetaan edelleen kotitesteillä, joten todellinen tartuntojen määrä on virallisia lukuja suurempi. Terveydenhuollossa otettujen koronatestien määrä on kuitenkin myös lisääntynyt. Viime viikolla koronavirustestejä otettiin hieman vajaat 1900, kun edellisellä viikolla testimäärä oli noin 1200. Terveydenhuollossa otettavaa koronavirustestiä suositellaan henkilöille, jotka

  • kuuluvat vakavan koronavirustaudin riskiryhmään,
  • ovat raskaana,
  • työskentelevät sosiaali- ja terveydenhuollossa asiakas- ja potilastyössä tai
  • työskentelevät missä tahansa tehtävässä ympärivuorokautisessa hoiva- tai vammaispalvelussa, vastaanottokeskuksessa, vankilassa tai muussa laitoksessa.

Terveydenhuollossa otettavaa koronavirustestiä ei kuitenkaan suositella, jos koronavirustaudin on sairastanut alle 3 kuukautta ennen nykyisten oireiden alkua. Lue lisää koronatesteistä Siun soten verkkosivuilta: https://www.siunsote.fi/koronatestit

Koska koronavirusta liikkuu edelleen runsaasti, hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta kannattaa huolehtia. Kasvomaskia voi myös edelleen käyttää oman harkinnan mukaan. Jos sinulla on flunssan oireita, vältä kontaktia muihin ihmisiin. 

Terveydenhuollon kuormitus noussut hieman

Koronavirustartuntojen lisääntyminen on nostanut myös terveydenhuollon kuormitusta. Vuodeosastohoidossa on noin 30 potilasta, josta noin kolmasosa on erikoissairaanhoidossa ja muut perusterveydenhuollossa. Suurin osaa potilaista on vuodeosastohoidossa muun syyn kuin koronatartunnan vuoksi. 

- Tilanne terveydenhuollossa on tällä hetkellä vakaa. Siun sotessa on varauduttu koronapotilaiden hoitoon sekä erikoissairaanhoidossa että perusterveydenhuollossa. Toimintaa ei ole kesän aikana supistettu koronan takia, sairaalapalvelujen palvelujohtaja Susanna Wilén kertoo.

Ikä on edelleen merkittävin vakavan koronavirustaudin riskitekijä. Koronarokotukset antavat suojaa vakavaa tautimuotoa vastaan. Yli 80-vuotiasta pohjoiskarjalaisista 81 prosenttia on ottanut 4. koronarokotteen. Kuluvalla viikolla neljännet koronarokotukset on käynnistetty maakunnassa myös kaikille yli 70-vuotiaille. Tähän mennessä 75–79-vuotiaista 4. rokoteannoksen on saanut noin 40 prosenttia ja 70–74-vuotiaista noin 30 prosenttia.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: