Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronatapauksia edelleen paljon
Artikkelin kuva
08.07.2021

Koronatapauksia edelleen paljon

Viikolla 26 uusia tartuntoja todettiin 24, kun edellisviikolla tapauksia kirjautui 31. Pohjoiskarjalaisilla todettuja tartuntoja oli näistä 20 ja neljä tartunnoista kirjautuu toisten sairaanhoitopiirien alueelle koti- tai oleskelukunnan mukaisesti. Tartuntoja todettiin Joensuussa, Juuassa, Kiteellä, Kontiolahdella, Lieksassa, Liperissä, Polvijärvellä ja Rääkkylässä. Tartunnoista oli yhdeksän peräisin ulkomailta ja jatkotartuntoja ulkomailta saaduista tartunnoista todettiin kuusi. Kahdeksan tartuntaa todettiin jo karanteenissa olleilla henkilöillä. Kahden tartunnan alkuperä jäi epäselväksi.

 

- Olemme arviomme mukaan perustasolla perustuen siihen, että tartuntalähteet ovat hyvin tiedossa, tartuntaketjut hallinnassa eikä huomattavaa sairaalarasitusta ole tällä hetkellä, toteaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Kuluvalla viikolla torstaihin mennessä uusia tartuntoja on kirjautunut 14, karanteenissa oli yhteensä 120 henkilöä ja sairaalahoidossa kolme. Tartuntaketjut ja altistuneet ovat hyvin tiedossa. Kasvomaskien käyttöä, käsihygieniasta huolehtimista sekä turvavälien pitämistä suositellaan edelleen koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi. Lisäksi on tärkeää hakeutua lievissäkin oireissa koronavirustestiin.

Tartuntoihin liittyy myös mahdollisia altistumistilanteita eri puolilla maakuntaa, ja nämä altistumispaikat on koottu Siun soten verkkosivuille osoitteeseen www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat

Kyseisissä paikoissa samaan aikaan olleita kehotetaan tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan matalalla kynnyksellä koronavirustestiin. Alueen kansalaisia pyydetään myös seuraamaan oireita ja hakeutumaan herkästi testiin, jos on ollut Himoksen Iskelmäfestivaaleilla 1.-3.7. tai Silja Serenade -risteilyllä 24.-26.6. Näissä on voinut altistua koronalle. Lisäksi Tallink Silja puolestaan on tiedottanut, että kaikkien 24.-26.6. Tallink Silja Serenadella matkustaneiden tulisi hakeutua myös oireettomana testiin.

- Edelleenkin kannattaa olla harkitsevainen tapahtumien ja matkustelun suhteen, vaikka rokotekattavuus on jo hyvällä tasolla. Kasvomaskien käyttö, käsihygieniasta huolehtiminen sekä turvavälit ovat keinot suojautua tartunnalta, muistuttaa tilannekuvatyöryhmän puheenjohtajana toimiva Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Rokotukset jatkuvat

Yli 16-vuotiaiden koronavirusrokotukset jatkuvat ensi viikolla kaikilla nykyisillä rokotuspisteillä. Rokotusaikoja on tulossa varattavaksi noin 3000. Rokotusaikojen tasaisen menekin varmistamiseksi alkuviikon ajat avautuvat varattavaksi lauantaina klo 12 ja loppuviikon ajat maanantaina klo 8.

Vuonna 2005 syntyneiden rokotukset ovat aiheuttaneet jonkin verran epäselvyyksiä, sillä rokotteen saa tällä hetkellä antaa vain 16 vuotta täyttäneille perusterveille nuorille. Lisäksi rokotusta tarjotaan 12–15-vuotiaille nuorille, jotka kuuluvat sairautensa tai tilansa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin.

Siun sote on lähettänyt sairauden perusteella riskiryhmään kuuluville 12–15-vuotiaille postitse kirjeen koronarokotuksista ja ohjeen rokotusajan varaamisesta. Jos kirje ei ole saapunut, mutta kuulut riskiryhmään, koronarokotusaikaa voi tiedustella arkisin 14.7. saakka klo 10-15.30 numerosta 050 516 5840. 16 vuotta täyttäneet voivat puolestaan varata koronarokotusajan verkkoajanvarauksen kautta. On tärkeää, että verkkoajanvarauksessa aika varataan vasta 16-vuotissyntymäpäivän jälkeiselle ajalle.

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on tähän mennessä saanut noin 73 prosenttia yli 16-vuotiaista pohjoiskarjalaisista. Lisätietoa Siun soten koronarokotuksista löytyy osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset .

Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa viikolla 26 (28.6.–4.7.2021)

Luvuissa ovat mukana kaikki Pohjois-Karjalassa ja pohjoiskarjalaisilla varmistetut positiiviset koronavirustapaukset. Luvut voivat poiketa THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista, johon tiedot kirjautuvat sen mukaan, missä henkilö on kirjoilla.

  • Koronavirustartuntojen määrä: 24, muutos edellisviikkoon – 7
  • Tartuntojen alkuperä tiedossa 91,67 %
  • 7 vrk ilmaantuvuus (28.6.-4.7.2021): 15,34, muutos -1,64
  • 14 vrk ilmaantuvuus (21.6.-4.7.2021): 32,86, muutos +7,11
  • Koronanäytteitä: 2720, muutos +270
  • Positiivisten koronanäytteiden osuus: 1,29 %

Valtakunnalliset kriteerit epidemiatilanteen tason arvioimiseksi löytyvät sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta: https://stm.fi/koronavirusepidemian-tasot

Alueellinen koronavirusepidemian tilannekuvatyöryhmä kokoontuu kesä–heinäkuussa harvennetusti, jos epidemiatilanne pysyy rauhallisena. Ryhmä on kokoontunut 3. ja 17. kesäkuuta ja seuraavan kerran ryhmän on määrä kokoontua 15. heinäkuuta.

Katso myös:

Alueelliset suositukset ja rajoitukset koronavirustartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)