Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarokotusten ajanvaraus käynnistyy yli 70-vuotiaille maanantaina
09.04.2021

Koronarokotusten ajanvaraus käynnistyy yli 70-vuotiaille maanantaina

Siun sote jatkaa koronarokotusten ajanvarausta ikääntyneiden eli yli 70-vuotiaiden ryhmässä sekä 65–69-vuotiaiden ryhmässä. Vuonna 1951 tai sitä ennen syntyneiden sekä vuonna 1952–1956 syntyneiden (65 vuotta täyttäneiden) henkilöiden ajanvaraus käynnistyy maanantaina 12.4.2021 klo 8, jolloin suurempi määrä rokotusaikoja avautuu varattavaksi verkko- ja puhelinajanvarauksen kautta. Verkkoajanvaraukseen pääsee osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset. Puhelinajanvaraus toimii numerossa 013 330 2131. Huomioithan, että koronarokotusaikaa ei voi varata Siun soten terveysasemien kautta.

Siun soten alueella yli 80-vuotiaista on 1. koronarokotusannoksen on saanut tähän mennessä yli 85 prosenttia. 75–79-vuotiaista 1. rokoteannoksen on saanut noin 72 prosenttia ja 70–74-vuotiaiden ikäluokasta rokotettuja on noin 40 prosenttia. Koko 70–79-vuotiaiden ikäluokassa rokotuskattavuus on tällä hetkellä noin 52 prosenttia.

Maanantaina 12.4. yli 70-vuotiaille avautuu varattavaksi reilut 3 500 rokotusaikaa. Seuraavalla viikolla aikoja on tulossa varattavaksi hieman tätä enemmän. Kaikki yli 70-vuotiaat eivät saa rokotusaikaa vielä ensi maanantaina, mutta kahden viikon jälkeen maakunnan 70–79-vuotiaista rokotuksen on saanut arviolta noin 80 prosenttia. Ikääntyneiden rokotuskattavuus maakunnassa on tällöin jo erittäin hyvällä tasolla.

Ikääntyneiden henkilöiden ajanvarausmahdollisuutta jatketaan niin kauan, kunnes kaikki halukkaat ovat rokotuksen saaneet. Siun sotessa tällä hetkellä yli 70-vuotiaat rokotetaan Biontech-Pfizerin rokotteella.

65–69-vuotiaiden koronarokotukset

Ikääntyneiden koronarokotusten rinnalla Siun sote jatkaa myös 65–69-vuotiaiden rokotuksia. Rokotukset laajennettiin kattamaan koko ikäryhmää AstraZenecan käytön rajoitusten myötä. THL:n tämänhetkisen linjauksen mukaan AstraZenecan rokotetta voi antaa vain 65 vuotta täyttäneille henkilöille. Rokotetta saapuu maakuntaan melko suuria määriä, joten rokotteet on päätetty kohdentaa ikääntyneiden ryhmän jälkeen seuraavaksi vanhimmalle ikäryhmälle. Henkilön tulee olla täyttänyt 65 vuotta ennen koronarokotusaikaa.

AstraZenecan käyttöön on tullut myös rajoite, ettei rokotetta voi varovaisuusperiaatteen mukaisesti antaa henkilöille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Kyse on hyvin harvinaisista sairauksista. Siun sote kartoittaa yllä mainittuja sairauksia sairastaneet 65–69-vuotiaat henkilöt maakunnan alueella ja on heihin yhteydessä lähiviikkojen aikana. Henkilöille tarjotaan toisen valmistajan koronarokotetta.

Alle 65-vuotiaiden sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien rokotusten aikataulu tarkentuu myöhemmin. Rokotusten käynnistämiseen vaikuttavat ikääntyneiden rokotusten eteneminen sekä linjaukset AstraZenecan rokotteen käytöstä. Siun sote seuraa THL:n ohjeita AstraZenecan rokotteen käytöstä. Rokotusjärjestystä muutetaan tarvittaessa mahdollisten uusien ohjeiden myötä. Siun sote tiedottaa mahdollisista muutoksista verkkosivuillaan.

Koronarokotusaikaa ei voi varata terveysasemien kautta

Koronarokotusaikaa ei voi varata Siun soten terveysasemien puhelinpalveluun soittamalla tai paikan päällä käymällä. Koronarokotusten ajanvaraus on keskitetty erilliseen verkkoajanvarausjärjestelmään ja erilliseen puhelinpalveluun, jotta koronarokotukset eivät kuormittaisi kohtuuttomasti terveysasemien muuta toimintaa.

Ensimmäisen koronarokotuksen yhteydessä rokotuspisteeltä annetaan aika toiseen rokotuskertaan. Aika annetaan samalle rokotuspisteelle, jossa ensimmäinen rokote on annettu. Rokotusajan voi perua vain perustellusta syystä, koska rokotteiden jako on suunniteltu käytössä olevien rokotemäärien mukaan ja uuden ajan saaminen voi venyä pitkän ajan päähän. Mikäli annettu aika on kuitenkin peruttava, tulee asiasta olla yhteydessä oman alueen terveysasemalle.

Myös koronarokotuksiin liittyvät kysymykset ruuhkauttavat terveysasemien puhelinpalvelua. Siun sote on koonnut yleisimpiä koronarokotuksiin liittyviä kysymyksiä vastauksineen verkkosivuilleen osoitteeseen www.siunsote.fi/UKK. Myös THL:n sivuilta löytyy runsaasti tietoa koronarokotuksiin liittyen: Rokotteet ja koronavirus. Yleisissä rokotusasioissa neuvoa saa myös valtakunnallisesta Digi- ja väestötietoviraston toteuttamassa puhelinpalvelusta numerosta 0295 535 535 (arkisin klo 8–21 ja lauantaisin klo 9–15).

Terveysasemat auttavat henkilökohtaiseen terveyteen liittyvissä kysymyksissä, mutta tutustuthan yleisissä kysymyksissä ensin verkosta löytyvään tietoon. Näin varmistamme terveysasemien toiminnan sujuvuuden.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)