Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronapotilaiden määrä ruuhkauttaa Siun soten palveluja – terveysasemien takaisinsoitoissa on viivettä vielä alkuviikostakin
10.11.2023

Koronapotilaiden määrä ruuhkauttaa Siun soten palveluja – terveysasemien takaisinsoitoissa on viivettä vielä alkuviikostakin

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten terveyspalvelut ovat ruuhkautuneet koronapotilaiden määrän nopean kasvun takia. Muun muassa terveysasemien puhelinpalvelujen takaisinsoitoissa on viivettä, ja koronapotilaita on runsaasti niin päivystyksessä, vuodeosastoilla kuin ikääntyneiden asumispalveluissakin.

– Koronapotilaiden määrä on noussut nopeasti muutaman viime päivän aikana ja tällä hetkellä meillä on noin 80–90 koronaa sairastavaa potilasta vuodeosastoillamme. Myös henkilökuntaa on runsaasti sairaana, mikä hankaloittaa tilannetta entisestään, kertoo terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Susanna Wilén.

Siun sotessa tehdään viikonlopun aikana erilaisia järjestelyjä, joilla vuodepaikkoja pyritään saamaan lisää käyttöön ja helpottamaan siten muun muassa päivystyksen tilannetta. Terveysasemien puhelinpalvelujen takaisinsoittojonoa pyritään myös purkamaan, mutta palveluissa on todennäköisesti viivettä vielä alkuviikostakin.

– Alkuviikon tilanne tulee olemaan hankala terveysasemilla, sillä takaisinsoittojonossa oli tänään perjantaina vielä useita satoja puheluita. Jonon purkaminen jatkuu terveysasemilla vielä ensi viikollakin, joten toivomme, että kiireettömissä asioissa soittaneet malttaisivat odottaa rauhassa takaisinsoittoa, Wilen kertoo.

Siun sotessa varaudutaan myös siihen, että esimerkiksi kiireettömiä toimenpideaikoja saatetaan joutua perumaan. Jos tähän päädytään, potilaille ilmoitetaan suoraan ajan peruuntumisesta ja uudesta toimenpideajasta.

– Viikonlopun järjestelyjen onnistuminen ratkaisee sen, joudutaanko toimenpideaikoja perumaan. Vielä tällä hetkellä tähän ei ole tarvetta, Wilén toteaa.

Suojaudu hengitystieinfektioilta ja ehkäise niiden leviämistä:

  • Huolehdi hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.
  • Muistathan jäädä sairaana kotiin. Arkeen voi palata, kun kuume on poissa ja oireet ovat selvästi vähentyneet. Yleensä tähän menee 3–5 päivää.
  • Voit harkinnan mukaan käyttää kasvomaskia. Jos sinulla on oireita ja joudut sairaana liikkumaan kotisi ulkopuolella, suositellaan käyttämään kasvomaskia suojaamaan muita.
  • Muistathan vierailla ikäihmisten luona vain täysin terveenä.
  • Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta.
  • Mikäli epäilet koronavirustartuntaa, voit halutessasi tehdä kotitestin. Koronavirus rinnastetaan muihin hengitystieinfektioihin, ja lievää koronavirusinfektiota hoidetaan samalla tavoin kuin tavallista flunssaa, eikä se lieväoireisena vaadi päivystyskäyntiä.
  • Jos yleisvointisi laskee tai oireesi ovat vakavia, ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Suosittelemme soittamaan etukäteen terveysasemalle: www.siunsote.fi/terveysasemien-vastaanotot tai päivystyksellisessä asioissa Päivystysapuun 116 117, jotta paikan päälle ei tulla suoraan. Välitöntä hoitoa vaativissa tilanteissa soita hätänumeroon 112.
  • Riskiryhmiin kuuluvat saavat maksutta rokotteet. Tietoa saat Siun soten nettisivuilta: www.siunsote.fi/influenssarokotukset ja www.siunsote.fi/koronarokotukset.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)