Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronaepidemia vaikutti merkittävästi Siun soten toimintaan vuonna 2021
14.06.2022

Koronaepidemia vaikutti merkittävästi Siun soten toimintaan vuonna 2021

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista, ympäristöterveydenhuollosta sekä pelastustoimen palveluista vastaavan Siun sote -kuntayhtymän tilinpäätös ja toimintakertomus ovat valmistuneet. Koronapandemia vaikutti merkittävästi koko kuntayhtymän talouteen, toimintaan ja henkilöstön hyvinvointiin.

Kuntayhtymän tilinpäätös vuodelta 2021 päätyi 4,4 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Kuntayhtymän rahoitusjärjestelmä poikkeaa monista muista vastaavista kuntayhtymistä siten, että omistajakunnat asettavat vuosittain sitovan talousraamin Siun sotelle.

Viidennelle toimintavuodellemme asetettu taloudellinen tavoite oli todella tiukka, ja koronaepidemian jatkuminen toi merkittäviä haasteita koko palvelujärjestelmälle. Vuoden 2021 alijäämää voi tästä näkökulmasta pitää aikaisempien vuosien tapaan varsin maltillisena, arvioi Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

Henkilöstö on työskennellyt merkittävän paineen alla usean vuoden ajan. Helppoja vuosia ei takana ole, ja henkilöstölle kuuluu erityinen kiitos siitä, että pohjoiskarjalaiset ovat haasteista huolimatta saaneet laadukkaita palveluja ja asiakastyytyväisyys on hyvällä tasolla, Pirskanen jatkaa.

Tiukan talouden lisäksi vuoden 2021 haasteena oli henkilöstön saatavuus. Sopeuttamispaineet ovat kovat. Yhtymähallituksessa emme ole tehneet tänä vuonna minkäänlaisia päätöksiä palvelujen heikentämisestä. On oikeutettua, että tässä muuttuvassa tilanteessa tulevaisuuden palvelurakenteesta päättää aluehallitus eikä Siun soten hallitus, linjaa Siun soten yhtymähallituksen puheenjohtaja Jertta Harinen.

Kuntayhtymän perustamisvaiheessa omistajakuntien asettama tavoite kustannusten vuotuiselle kasvulle oli keskimäärin 1,2 %. Ilman koronaepidemiaa Siun soten kulukehitys on koko toiminta-ajalta vuodesta 2017 vuoteen 2021 ollut 1,86 % ja jäsenkuntien maksuosuudet ovat nousseet 1,5 %. Valtakunnallinen sote-kustannusten kasvu on vastaavana aikana ollut noin 5,1 %.

Asiakas- ja käyntimäärät kasvoivat kaikilla toimialueilla. Suurinta kasvu oli perusterveydenhuollossa, jossa koronarokotukset ja näytteenotto hoidettiin. Myös erikoissairaanhoidossa asiakasmäärät palautuivat lähes koronaa edeltävälle tasolle.

Henkilöstömäärä kasvoi edellisvuodesta

Kuntayhtymän henkilöstömäärä oli vuoden 2021 lopussa 7 634 työntekijää. Henkilöstön määrä kasvoi 320 henkilöllä ja henkilöstökulut 5,7 % edellisvuoteen verrattuna. Kasvua tapahtui jokaisella toimialueella. Suurimpia henkilöstömäärän kasvua selittäviä tekijöitä olivat Rääkkylän sote-palvelujen kokonaisulkoistuksen päättyminen ja henkilöstön siirtyminen Siun soten työntekijöiksi sekä lastensuojeluyksikkö Paikkiksen ja asumisyksikkö Poikolanpihan avaaminen.

Kustannuksia kasvattivat henkilöstömäärän kasvun lisäksi vuosittaiset indeksikorotukset sekä palkkaharmonisointi, johon kuntayhtymässä on varattu vuosittain määräraha hallituksen henkilöstöjaoston hyväksymän suunnitelman mukaisesti.

Siun soten henkilöstöstä noin 85 prosenttia työskenteli vuoden lopussa vakituisessa työsuhteessa. Vakituisen henkilöstön määrä kasvoi viime vuonna 204 henkilöllä ja määräaikainen henkilöstö 116 henkilöllä.

Koronaepidemia lisäsi henkilöstön kuormitusta monin tavoin. Näytteiden ottaminen, altistuneiden jäljittäminen, rokotukset ja erilaiset puhelinpalvelut sitoivat lähes kaiken varahenkilöstön epidemiasta johtuviin tehtäviin. Sijaispula kasvatti henkilöstön työkuormaa ja vaikeutti kiireettömien palvelujen järjestämistä. Siun soten henkilöstön sairauspoissaolot ovat olleet usean vuoden ajan laskusuunnassa, mutta kääntyivät kesän jälkeen kasvuun. Sairauspoissaolojen kasvussa näkyvät sekä henkilöstön sairastumiset koronavirustautiin että kuormittuneisuuden kasvu.

Kuntayhtymässä seurataan henkilöstön vaihtuvuutta jatkuvasti. Vuonna 2021 lähtevän henkilöstön määrä oli 9 % (8 % v. 2020) ja tulijoiden määrä 10 % (11 % v. 2020) koko henkilöstöstä. Kaikkiaan Siun sotessa oli viime vuonna 1562 avointa työpaikkaa julkisessa haussa. Avointen työpaikkojen täyttämisessä ja hakijamäärissä on paljon vaihtelua tehtävästä ja alueesta riippuen. Valtakunnallinen henkilöstöpula näkyy myös Siun soten rekrytoinnissa, eikä kaikkiin avoinna olleisiin tehtäviin saatu hakijoita.

Kuntayhtymän vuoden 2021 tilinpäätös ja toimintakertomus, henkilöstökertomus sekä arviointikertomus hyväksyttiin yhtymävaltuuston kokouksessa 14.6.2022. Kokousasiakirjat löytyvät verkosta osoitteesta http://dynastyjulkaisu.pohjoiskarjala.net/siunsote/cgi/DREQUEST.PHP?page=meeting&id=2022313

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)