Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Kiusaamisen vastainen kiertue käynnistyy Pohjois-Karjalassa
Artikkelin kuva
09.03.2023

Kiusaamisen vastainen kiertue käynnistyy Pohjois-Karjalassa

Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston Stop kiusaamiselle -kiertueen ensimmäiset etapit ovat Ilomantsi, Lieksa ja Joensuu.

Maakunnallinen nuorisovaltuusto jalkautuu kuntiin keskustelemaan kiusaamisesta sekä keräämään ajatuksia, kuinka kiusaamista voidaan vähentää tai estää. Mukana on paikkakunnasta riippuen myös perhekeskusverkoston toimijoita ja kuntien nuoriso-ohjaajia.

– Haluamme yhdessä nostaa kiusaamisen niin sanotusti pöydälle. Tarkoituksena on tuoda ilmi, että kiusatuksi joutuminen voi olla monelle arkipäivää eikä se ylety vain koulumaailmaan. Toivottavasti voimme tämän kampanjan myötä myös vaikuttaa ja esittää ratkaisuja, mitä tulisi asialle tehdä, sanoo Henny Ahtiala maakunnallisesta nuorisovaltuustosta.

Kiertueen aikataulu on seuraava: Ilomantsi 14.3., Joensuu Aittaranta 16.3., Hammaslahti 24.3. ja Lieksa 31.3. Tilaisuudet järjestetään paikallisissa K-kaupoissa.

– Nuoret halusivat ottaa asian esille yleisesti, ei vain nuorison keskuudessa. Kauppoihin jalkautuminen koettiin tässä kohdin hyväksi vaihtoehdoksi, ja yhteistyö Keskon kanssa tuli heidän kiusaamisen vastaisen toiminnan kautta, kertoo PohjoisKarjalan hyvinvointialue Siun soten kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin.

– Näemme asian tärkeänä ja haluamme tukea nuorten itsensä tekemää kampanjatyötä. KMarketit ovat julistautuneet kiusaamisen vastaisiksi vyöhykkeiksi, joten siinäkin mielessä tämä sopii meille erittäin hyvin, kertoo Keskon ItäSuomen aluejohtaja Jere Penttilä.

Taustalla on maakunnan nuorille syksyllä 2021 tehty hyvinvointikysely ja -kiertue, joissa nousivat esille nuorten jaksaminen, ahdistus sekä kiusaaminen ja seksuaalinen häirintä. Nuoret halusivat jatkaa työtä tarkentamalla kiusaamiseen liittyvää osuutta. Maakunnallinen nuorisovaltuusto toteutti viime syksynä erillisen kyselyn kiusaamisesta ja siihen saatiin 667 vastausta reilussa viikossa.

Vain kolmannes vastaajista kertoi, että havaittuun kiusaamiseen on aina puututtu. Puolet vastaajista kertoi, että kiusaamiseen on puututtu joskus. Joka viidennes vastasi, ettei kiusaamiseen ole puututtu lainkaan.

Nuorten mukaan kiusaaminen on usein verbaalista, mutta myös fyysistä kiusaamista ilmenee.

– Jo pari vuotta sitten tehdyssä kyselyssä paljastui, että kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän kokemuksia on valitettavan paljon. Nuorten mukaan kiusaamiseen pitäisi puuttua herkemmin ja kiusaamisen kokemus pitäisi ottaa vakavammin. Myös Kivakoulu sai paljon kritiikkiä nuorilta, kertoo hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupponen PohjoisKarjalan maakuntaliitosta.

Pohjois-Karjalan maakunnallinen nuorisovaltuusto (PKMANUVA) siirtyi Pohjois-Karjalan maakuntaliitolta Siun soten alle hyvinvointialueiden käynnistymisen myötä. Maakuntaliitto on edelleen mukana nuorisovaltuuston toiminnan koordinoimisessa.

Lisätietoja:
Stop kiusaamiselle -kiertueen vastaava Henny Ahtiala, henny.ahtiala@gmail.com,
Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin, puh. 013 330 4762, maarita.mannelin@siunsote.fi,
Pohjois-Karjalan maakuntaliiton hyvinvointi- ja koulutusasiantuntija Mari Nupponen, 050 512 3432, mari.nupponen@pohjois-karjala.fi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)