Ajankohtaista

Uutisarkistot: 2018, 2017, 2016, 2015

Karhennettujen rintaimplanttien asentaminen on lopetettu Siun sotessa yli vuosi sitten

Karhennettujen rintaimplanttien asentaminen on lopetettu Siun sotessa yli vuosi sitten

Kuluvalla viikolla on uutisoitu rintaimplantteihin mahdollisesti liittyvästä syöpäriskistä. Useat sairaanhoitopiirit ovat lopettaneet karhennettujen rintaimplanttien asentamisen.

Siun sotessa pysyvien, karheapintaisten rintaimplanttien asentaminen on lopetettu jo yli vuosi sitten, jolloin kansainvälisissä tutkimuksissa heräsi epäily niiden mahdollisesta yhteydestä anaplastisen suurisoluisen lymfooman (BIA-ALCL) kehittymiseen.

Anaplastinen suurisoluinen lymfooma on harvinainen imusolmukesyövän alatyyppi. Suomessa tapauksia on tähän mennessä todettu alle kymmenen. Sairauden ja rintaimplanttien yhteyttä on selvitetty ja selvitetään kansainvälisesti, jotta saataisiin riittävästi tietoa päätöksenteon tueksi. Suomessa sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on mukana kansainvälisissä seurantaryhmissä, jossa kerätään tietoa BIA-ALCL:stä.

Karheapintaisia rintaimplantteja on käytetty esteettisessä tarkoituksessa ja rinnankorjaustoimenpiteissä niin yksityisissä kuin julkisissakin sairaaloissa. Tämän hetkisen käsityksen mukaan karhennetun rintaimplantin saanut potilas ei tarvitse seurantaa, eikä implantteja ei tarvitse poistaa eikä vaihtaa, ellei potilaalla ole oireita.

Jos aiemmin asennettu rintaimplantti aiheuttaa potilaalle oireita, hänen tulee olla ensisijaisesti yhteydessä siihen hoitopaikkaan, jossa implantti on asennettu. Yleisin oire BIA-ALCL:ssa on ollut aikaisintaan vuosi leikkauksesta alkanut rinnan turpoaminen, joka johtuu implantin ympärille kertyvästä nesteestä.

Katso myös:

Valviran tiedote 28.11.2019 Rintaimplantti ja anaplastinen suurisoluinen lymfooma:  https://www.valvira.fi/-/rintaimplantti-ja-anaplastinen-suurisoluinen-lymfooma


Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Tietojärjestelmäpääkäyttäjä
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Tilaa uutiskirjeitämme:

SiVa-hankkeen uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan henkilökohtaisen budjetoinnin kokeilun etenemisestä.
Lue maaliskuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue huhtikuun 2019 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)