Siun sote kuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 2019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Influenssa ruuhkauttaa yhteispäivystystä, myös noroa on liikkeellä
Artikkelin kuva
14.03.2019

Influenssa ruuhkauttaa yhteispäivystystä, myös noroa on liikkeellä


Influenssaepidemia on meneillään koko maakunnassa, ja se ruuhkauttaa tällä hetkellä myös Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystystä.

– Päivystyksessä voi nyt joutua odottamaan tavallista pidempään, koska vaikeimmat tapaukset hoidetaan aina ensin. Toivomme siis potilailta kärsivällisyyttä. Kannattaa muistaa, että myös terveysasemilla on kiirevastaanottoja ja useimmissa tapauksissa influenssakin selättyy kotihoidolla, kertoo Siun soten 24/7-palvelujen ylilääkäri Susanna Wilén.

Päivystyksen puhelinneuvontaan 013 330 2121 kannattaa soittaa ennen yhteispäivystykseen tulemista, ja sieltä saa tarvittaessa myös neuvoja kotihoitoon. Oman työnantajan käytännöt sairaslomien myöntämisessä on hyvä tarkistaa: useilla työnantajilla lyhyisiin, muutaman päivän sairaslomiin ei tarvita kirjallista sairaslomatodistusta.

Influenssaepidemia on meneillään koko maakunnassa

Maakunnassa on meneillään influenssa A-epidemia ja se voi jatkua vielä useita viikkoja. Varmennettuja tapauksia on tällä hetkellä 342, mikä on vain murto-osa kaikista tapauksista. Sairaalahoitoa on tarvinnut tähän mennessä 99 potilasta, joista neljä on ollut tehohoidossa. Kuusi henkilöä on menehtynyt.

Influenssan tavallisia oireita ovat korkea kuume sekä siihen liittyvä lihaskipu, päänsärky ja huonovointisuus. Myös maha- ja suolisto-oireita saattaa esiintyä.

Perusterve henkilö toipuu influenssasta yleensä parissa viikossa kotikonstein: lepoa, tulehduskipulääkkeitä sekä riittävästi nesteitä. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos oireet ovat hyvin hankalat ja yleisvointi huononee, oireet pitkittyvät tai jos jo paranemassa oleva tauti pahenee uudelleen.

Taudin toteamista eli diagnoosia varten lääkäriin ei tarvitse lähteä. Viruslääkitystä käytetään pääsääntöisesti sairaalahoitoon joutuville potilaille sekä riskiryhmään kuuluville, jotka ovat vaarassa saada influenssan komplikaatioita.

Norovirusta liikkeellä – huolellinen käsien pesu paras tapa suojautua

Myös vatsatautia aiheuttavaa norovirusta on liikkeellä Siun soten alueella. Noroviruksen aiheuttama vatsatauti alkaa yleensä äkillisesti. Oireita ovat kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi, oksentelu, ripuli ja lievä kuumeen nousu. Oireet kestävät yleensä 1–3 päivää.

Norovirus tarttuu herkästi, ja siksi on tärkeää, että noroon sairastunut henkilö välttää turhaa liikkumista kodin ulkopuolella. Kaikkien on syytä huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Norovirukseen ei ole olemassa lääkehoitoa ja tauti on yleensä vain harvoin niin voimakas, että lääkäriin on syytä lähteä. Kotihoidoksi riittää yleensä nesteen nauttiminen. Ripuli ja oksennukset voivat kuitenkin nopeastikin aiheuttaa voimakkaan nestehukan, varsinkin jos oksentelu haittaa juomista. Kuivuminen näkyy voimakkaana uupumisena ja limakalvojen kuivuutena, ja silloin on syytä hakeutua lääkärille.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Viestintäpäällikkö
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkosivut)
Mirja Laukkanen
puh. 013 330 4303
mirja.laukkanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelut)
Nadia Sabour
puh. 013 330 4525
nadia.sabour(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelut)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme:

Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Lue helmikuun 2020 uutiskirje
Tilaa uutiskirje tästä

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)