Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Ikärajavalvonta toimii hyvin Pohjois-Karjalassa
02.05.2023

Ikärajavalvonta toimii hyvin Pohjois-Karjalassa

Ostokokeiden perusteella vähittäismyyntipaikat toteuttavat ikärajavalvontaa hyvin Pohjois-Karjalassa. Ikärajavalvontaa testattiin ostokokeilla, jotka kohdistettiin alkoholiin, tupakka- ja nikotiinituotteisiin sekä raaputettaviin raha-arpoihin. Henkilöllisyystodistusta kysyttiin 90 prosentilta alkoholin koeostajista ja liki 80 prosentilta tupakkatuotteiden koeostajista. Ikä tarkastettiin 80 prosentilta raaputettavien raha-arpojen koeostajista. Päivittäistavarakaupoissa henkilöllisyystodistusta kysyttiin hieman useammin kuin huoltoasemilla ja kioskeissa. Pienissä kaupoissa ikärajavalvonta oli hieman aktiivisempaa kuin isoissa kaupoissa.

Yli 65 ostokoetta tehtiin Joensuun, Liperin, Lieksan, Ilomantsin ja Rääkkylän vähittäismyyntipisteissä helmikuun aikana. Ostokokeita tekivät täysi-ikäiset, 18–26-vuotiaat Riverian opiskelijat.

Ostokokeilla kartoitetaan ikärajavalvonnan tasoa vähittäismyyntipaikoissa. Päivittäistavarakauppa ry ohjeistaa kysymään asiakkaalta henkilöllisyystodistusta aina, kun alle 30-vuotiaalta vaikuttava henkilö ostaa ikärajavalvottavia tuotteita. Ostokokeiden tarkoituksena on ehkäistä ikärajavalvottujen tuotteiden päätymistä alaikäisille.

– Lähtökohtaisesti nuoret suhtautuvat myönteisesti iän tarkastamiseen kassalla, ja suurin osa heistä on valmistautunut todistamaan ikänsä oma-aloitteisesti. Paperittomat ostokoeyritykset saivat Riverian tarjoilija- ja kokkiopiskelijat pohtimaan omaa toimintaansa tulevassa työelämässä. Heidän mielestään iän kysymiseen liittyy myös viesti asiakkaille siitä, miten vastuullisesti myyntipisteessä toimitaan K18-tuotteiden kohdalla, kertoo terveyden edistämisen asiantuntija Tiina Vlasoff Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksesta.

Ostokokeiden tuloksista tukea oman toiminnan kehittämiseen

Ostokokeisiin valitut myyntipisteet saavat omat tuloksensa ja voivat halutessaan hyödyntää niitä oman toimintansa kehittämisessä. Tuloksista ei voida tunnistaa yksittäistä myyjää, eikä niitä käytetä viranomaisten valvontatyöhön. Ikärajavalvontaa tekevät myös yritykset itse osana omavalvontaa.

– Kaupoissa ohjeistus on tarkastaa ikä, jos asiakas vaikuttaa alle 30-vuotiaalta. Tätä seurataan säännöllisillä ostokokeilla sekä jatkuvasti päivittäin. Ikärajavalvonta on lakisääteistä ja jokainen kaupantyöntekijä on henkilökohtaisesti vastuussa sen toteutumisesta, kertoo Pohjois-Karjalan Osuuskaupan vähittäiskaupan toimialajohtaja Henrik Härkönen.

Ikärajavalvonta on yksi keino toteuttaa ehkäisevän päihdetyön tehtävää

Puolueettomia ostokokeita toteutti Pohjois-Karjalassa nyt ensimmäisen kerran maakunnallinen elinkeino- ja viranomaistoimijoista koostuva Pakka-työryhmä. Sen tehtävänä on kehittää ja toimeenpanna alkoholin, tupakkatuotteiden ja rahapelien saatavuuden sääntelyyn liittyviä toimenpiteitä. Saatavuuden sääntelyllä ehkäistään alaikäisille myyntiä ja päihtyneille anniskelua, joista säädetään laeissa. Ehkäisevä päihdetyö ja siihen liittyvä yhteistyö elinkeinoelämän ja viranomaisten kanssa on kuntien ja hyvinvointialueen lakisääteinen tehtävä.

– Päihteet aiheuttavat valtavasti inhimillistä kärsimystä, lisäävät sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta ja kasvattavat väestöryhmien välisiä terveyseroja. Saatavuuden sääntely on yksi keino ehkäistä päihdehaittoja ja sen vaikuttavuudesta on myös kansainvälistä tutkimusnäyttöä, toteaa ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta – Siun sotesta.

Ostokokeiden käytännön järjestelyistä vastasivat Siun sote ja sen hallinnoima Ennalta ehkäisevä päihdetyö Pohjois-Karjalassa -hanke. Hanketta rahoittavat Siun sote, Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskus, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, Pohjois-Karjalan kunnat, Euroopan Sosiaalirahasto ja Etelä-Savon ELY-keskus.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet