Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hyvinvointialueen taloussuunnitteluun haetaan pitkäjänteisyyttä – ensimmäisten vuosien vaikeudet voitettavissa
Pohjois-Karjalan keskussairaalasta peruskorjataan E-siiven kaikki kerrokset. Kuva: Antti Pitkäjärvi
Pohjois-Karjalan keskussairaalasta peruskorjataan E-siiven kaikki kerrokset. Kuva: Antti Pitkäjärvi
09.09.2022

Hyvinvointialueen taloussuunnitteluun haetaan pitkäjänteisyyttä – ensimmäisten vuosien vaikeudet voitettavissa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella on ensimmäisinä toimintavuosinaan selätettävänä kymmenien miljoonien eurojen haaste, jota hyvinvointialue koettaa taklata pitkäjänteisellä suunnittelulla. Hyvinvointialueiden rahoituslain mukaan maakuntaan saadaan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen enemmän rahaa kuin mihin alueen kunnilla on ollut tähän saakka varaa, mutta rahoitus korjaantuu viiveellä.

Ensimmäiset toimintavuotensa Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen pitäisi tulla toimeen merkittävästi pienemmällä rahasummalla, mikä sille valtion tekemien tarvevakioitujen laskentaperusteiden mukaan kuuluisi. Hyvinvointialueelle ollaankin laatimassa ensi vuoden talousarvion lisäksi pidemmän aikavälin taloussuunnitelmaa, jossa linjataan tavoitteet talouden kehittymiselle sekä ne suurimmat investoinnit ja kehittämiskohteet, jotka valtion määrittämän lainanottovaltuuden perusteella on mahdollista toteuttaa.

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluehallitus on sopinut talousseminaarissaan elokuun lopulla työryhmän perustamisesta linjaamaan talouden ja investointien tavoiteohjelmaa vuosille 2023–2027. Linjausten on määrä valmistua syyskuun aluehallituksen käsittelyyn.

– Pidemmän aikavälin taloussuunnitelmaa tarvitaan, sillä hyvinvointialueiden rahoitusmallissa vuosikate vaikuttaa suoraan investointivaraan. Vuosikatteen pitäisi selvästi parantua nykyisestä, jotta investointeihin on varaa. Pari ensimmäistä vuotta ovat tiukkoja, mutta jos niissä onnistumme, sitten helpottaa, kertoo talousjohtaja Ismo Rouvinen.

Ensimmäisen toimintavuoden lainanottovaltuus on 93 miljoonaa euroa ja Rouvisen mukaan se on laskettu poikkeavalla tavalla.

– 93 miljoonaa vaikuttaa isolta rahalta, mutta sillä tulee kyetä toteuttamaan kaikki hankkeet, jotka tullaan aloittamaan tai toteuttamaan kokonaan vuoden 2023 aikana. Meille tuli yllätyksenä, että lainanottovaltuudella pitää pystyä kattamaan myös kaikki vuokrasopimukset, joihin tänä vuonna sitoudutaan. Se on iso haaste, Rouvinen myöntää.

Pohjois-Karjalan keskussairaalassa on käynnissä E-hanke, jonka peruskorjausalue sisältää E-siiven osalta kaikki kerrokset. Arvio hankkeen rakennus- ja laitekustannuksista vuosille 2023-2026 on noin 54 miljoonaa euroa.

Lisäksi meneillään on kolme asumisyksikkö- ja kaksi pelastusasemahanketta sekä yksi sote-asemahanke, jotka tulee sisällyttää investointisuunnitelmaan.

Kuntayhtymän talousennuste on alijäämäinen

Kuntayhtymän tämän vuoden kulukehitys asettaa merkittävän lisähaasteen hyvinvointialueen toiminnalle sekä Pohjois-Karjalan kuntien taloudelle. Siun sote -kuntayhtymän kuluvan vuoden talousennuste on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa euroa alijäämäinen. Myös muut tulevat hyvinvointialueet ovat aloittamassa toimintansa rasitteenaan raju kustannuskehitys.

Siun soten muuttuessa kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi toiminta pitäisi saada nopeasti oikaistua kestävälle talousuralle. Kuntien vastuulle taas jää kuntayhtymän alijäämien kattaminen vuoden 2022 lopussa.

Kuntayhtymän talouskehitys pysyi vuoden 2021 kesään saakka varsin maltillisena ja keskimääräinen kustannusten kasvu oli noin 0,7 % luokkaa vuosina 2017-2020. Vuoden 2021 loppuvuoden ja kuluvan vuoden kustannuskehitys on ollut yli 6 prosentin tahtia, mikä on kestämätöntä.

– Yhtä yksittäistä syytä kustannusten kasvuun ei ole. Suurimpana kokonaisuutena näkyy kuitenkin palvelujen ostojen lähes räjähdysmäinen kasvu, joka on vienyt budjetin epätasapainoon. Inflaatio, mutta myös kasvanut palvelutarve vaikuttavat. Koronan epäsuorat vaikutukset näkyvät myös. Esimerkiksi lastensuojelussa huostaanottoja on jouduttu tekemään yli 70 enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Nämä lisäävät ostopalvelujen tarvetta, Ismo Rouvinen toteaa.

Kuntayhtymässä on valmisteltu tuottavuusohjelmaa, jolla pyritään korjaamaan kuluvan vuoden taloutta. Kuntayhtymän ja hyvinvointialueen päätöksentekijät puolestaan hiovat yhteen talouteen ja toimintaan liittyviä kysymyksiä, jotta päätöksenteko talousasioissa olisi mahdollisimman saumatonta.

Hyvinvointialueen strategian on määrä valmistua syksyn aikana, ja se ohjaa toiminnan prioriteetteja sekä kehittämistä, jotka tulevien vuosien talouden suunnittelussa on huomioitava.

– Valmistelemme ensi vuoden talousarviota normaalissa aikataulussa, ja olemme sopineet, että katsomme painotuksia yhdessä aluehallituksen puheenjohtajiston kanssa toimialueittain. Tavoittelemme pitemmällä aikavälillä palvelutuotannon tasapainoa ja taloudellista kestävyyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että palveluverkko ja palvelujen tuotantotavat ovat tasapainossa käytettävissä olevien voimavarojen, kuten talouden ja henkilöstön kanssa, hyvinvointialuejohtaja Kirsi Leivonen sanoo.

Hyvinvointialueen tulevaisuuslautakunta käsitteli investointisuunnitelmaa ja talousarviota kokouksessaan 7.9. Investointisuunnitelman käsittely jatkui turvallisuuden ja varautumisen lautakunnassa 8.9. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta jatkaa talousaiheen parissa kokouksessaan 13.9. Aluehallitus kokoontuu 19.9. ja aluevaltuusto 27.9.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)