Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hyvinvointialueelle 110 avustushakemusta yli sadalta järjestöltä
Järjestöavustusten ohje valmistui loppusyksystä ja sai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnasta peukkua. Avustusten jakamisesta päätetään 16.3.2023.
Järjestöavustusten ohje valmistui loppusyksystä ja sai hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnasta peukkua. Avustusten jakamisesta päätetään 16.3.2023.
10.03.2023

Hyvinvointialueelle 110 avustushakemusta yli sadalta järjestöltä

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun soten tämän vuoden määräraha järjestöavustuksille on 200 000 euroa. Järjestöiltä saapui määräajassa yhteensä 110 avustushakemusta. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää avustusten jakamisesta 16.3.2023.

Järjestöjen toimintaedellytysten turvaaminen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä on yksi hyvinvointialueiden lakisääteisistä tehtävistä. Siun sote toteuttaa tätä tehtävää myöntämällä järjestöille vuosittain toiminta-avustuksia sekä solmimalla järjestöjen kanssa kumppanuus- ja yhteistyösopimuksia.

Hyvinvointialueen hallintorakenteessa järjestöavustuksista päättäminen kuuluu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan tehtäviin. Vuoden 2023 talousarviossa Siun sote on varannut 200 000 euroa järjestöavustuksiin. Vuoden 2023 järjestöavustusten hakuaika oli 15.21.2022–22.1.2023 ja määräaikana hakemuksia saapui Siun sotelle 110 kappaletta 103 eri järjestöltä.

– Itä-Suomen muihin hyvinvointialueisiin verrattuna hakemuksia saapui meille varsin paljon. Pohjoiskarjalaiset järjestötoimijat ovat olleet hereillä ja aktiivisia, siitä heille erityiskiitos, iloitsee Siun soten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan varapuheenjohtaja Anna Karjula.

Järjestöt hakivat avustusta monenlaiseen toimintaan. Järjestöavustusta voidaan myöntää toimintaan, joka sisällöltään kiinnittyy hyvinvointialueen tehtäviin eli sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoiminnan järjestämiseen. Siun soten kriteerien mukaan avustuksia voivat saada Pohjois-Karjalassa toimivat yleishyödylliset järjestöt sekä maakuntarajat ylittävät järjestöt, jos avustettava toiminta kohdistuu kokonaisuudessaan pohjoiskarjalaisille.

– Vertaistuen merkitys näkyi hakemuksissa vahvasti, kertoo hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnan esittelijä, Siun soten kehittämisjohtaja Heli Aalto.

– Avustusta haettiin hyvin monipuoliseen toimintaan koko Pohjois-Karjalassa. Osa toimijoista haki varsin pientä avustusta, osalla hakemukset olivat paljon suurempia, jatkaa Aalto.

Siun soten hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunta päättää järjestöavustusten jakamisesta kokouksessaan 16.2.2023. Esitys avustusten saajista julkaistaan esityslistan liitteenä perjantaina 10.3. Linkki hyvinvointialueen toimielinten kokousasiakirjoihin löytyy Siun soten verkkosivuilta www.siunsote.fi/ paatoksenteko.

– Kaikki avustushakemukset kohdentuivat tärkeään toimintaan. Hyvinvointialueen lautakunta päättää siitä, mitkä avustushakemukset vastaavat lautakunnan asettamia kriteerejä ja painopisteitä ja kuuluvat nimenomaan hyvinvointialueen toimialaan, eivätkä esimerkiksi STEAn tai kuntien avustettavaan toimintaan, kiteyttää lautakunnan varapuheenjohtaja Anna Karjula.

Avustuskriteerit valmisteltiin tiiviissä yhteistyössä järjestökentän kanssa

Järjestöavustusten myöntäminen määrärahan puitteissa on hyvinvointialueelle harkinnanvaraista. Järjestöavustusten hakuohje sekä niiden myöntämisen ehdot ja yleiset avustusperiaatteet on valmisteltu laajassa yhteistyössä Pohjois-Karjalan järjestökentän kanssa. Siun soten kumppanuuspäällikkö Maarita Mannelin kertoo, että hakuohjeen laadinnassa hyvinvointialueen valmistelun aikainen kumppanuusryhmä oli keskeisessä roolissa:

– Hakuohjeessa pyrittiin huomioimaan eri toimijoiden näkökulmat niin järjestöjen, kuntien kuin hyvinvointialueenkin tulokulmat asiaan ja löytämään järjestöille mahdollisimman selkeä ohje siitä, mihin toimintaan hyvinvointialueelta voi järjestöt hakea avustusta.

Hakuprosessin aikana ja ennen sitä järjestöille tarjottiin tietoa ja tukea:

– Paljon käytiin järjestöjen kanssa keskusteluja hakuun liittyen ja noin puoleen hakemuksista pyydettiin lisäselvityksiä, jotta voitiin varmistua siitä, että saamme varmasti kaiken olennaisen tiedon avustushakemuksen käsittelyä varten, kertoo projektisuunnittelija Minna Patama Siun soten Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeesta.

– Lähetämme myös välittömästi lautakunnan päätöksenteon jälkeen järjestöille palautekyselyn, jotta voimme parantaa yhdessä hakuprosessiamme tulevina vuosina, tähdentää Patama.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)