Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hei, mitä kuuluu?- ikäihmisten kuulumisia ja tuen tarvetta kartoitetaan Etsivän vanhustyön kirjekampanjalla
Ensimmäinen erä kirjeitä postitettiin ikäihmisille maanantaina 2.5.2022. Loput kirjeet postitetaan vaiheittain toukokuun aikana.
Ensimmäinen erä kirjeitä postitettiin ikäihmisille maanantaina 2.5.2022. Loput kirjeet postitetaan vaiheittain toukokuun aikana.
02.05.2022

Hei, mitä kuuluu?- ikäihmisten kuulumisia ja tuen tarvetta kartoitetaan Etsivän vanhustyön kirjekampanjalla

Siun sote on käynnistänyt tänään Etsivän vanhustyön kirjekampanjan. Kampanjassa lähetetään kirjeet pilottialueiden 77–82-vuotiaille asukkaille, jotka eivät ole säännöllisten sosiaali- ja terveyspalvelujen piirissä. Kirjeitä postitetaan vaiheittain toukokuun aikana. Etsivän vanhustyön kokeilu kirjekampanjoineen toteutetaan Nurmeksen, Juuan, Eno-Uimaharjun, Outokummun, Hammaslahden, Rääkkylän ja Tohmajärven alueilla.  

Kirjeillä kysytään ikäihmisiltä ”Mitä siulle kuuluu?". Kampanjan ideana on madaltaa ikäihmisten kynnystä ottaa yhteyttä ja kertoa mahdollisista huolista ja murheista sekä yksinäisyyden ja turvattomuuden kokemuksista. 

- Olisi tärkeää, että tukea ja apua haettaisiin hyvissä ajoin ennen kuin tilanne pääsee pahaksi. Näillä kirjeillä pyritään juuri siihen, että esimerkiksi yksinäisyyttä kokevat ikäihmiset tavoitettaisiin ennakoivasti ja löydettäisiin heille ratkaisuja yksilöllisen tarpeen mukaisesti, kertoo Tulevaisuuden sote-keskushankkeen projektisuunnittelija Tarja Hirvonen

Kirjeitä voi palauttaa marraskuun loppuun saakka

Kirjeessä tarjotaan ikäihmiselle mahdollisuutta pyytää yhteydenottoa Siun soten ammattilaiselta tai seurakunnan työntekijältä. Jos kirjeen vastaanottanut ikäihminen haluaa jutella ammattilaisen kanssa, voi hän palauttaa kirjeen mukana tulleessa palautuskuoressa. Kirjeen palauttaneeseen ikäihmiseen otetaan yhteyttä noin kahden viikon kuluessa sen palautumisesta. Yhteydenottojen perusteella selvitetään tarkemmin ikäihmisen huolenaihe ja toimitaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti hyödyntäen alueella toimivia yhdistyksiä ja järjestöjä. 

Kirjeitä tulee jakoon toukokuun aikana myös mm. pilottialueiden terveysasemille, apteekkeihin, kirjastoihin ja yhteispalvelupisteisiin. Kirjeen voi palauttaa siinä olevien ohjeiden mukaisesti kuka tahansa ikäihminen.  Sekä postitettuja että jaettavia kirjeitä voi palauttaa 30.11.2022 saakka. 

- Kokeilemme tällaista kampanjaa nyt ensimmäistä kertaa, joten on mahdoton arvioida, palautuuko kirjeitä tai minkä verran niitä palautuu. Vaikka kirjettä ei palauttaisikaan, voi se toimia ajatusten herättäjänä ja kannustaa pohtimaan, onko minulla kaikki hyvin ja voisinko tehdä jotain edistääkseni omaa hyvinvointia. Kirje voi myös toimia keskustelun avaajana. Omainen tai läheinen voi viedä kirjeen ikääntyneelle ja sen myötä nostaa keskusteluun joskus vaikeiltakin tuntuvia asioita liittyen esimerkiksi yksinäisyyteen ja turvattomuuteen, Hirvonen pohtii. 

Osallistumisen kynnystä pyritään madaltamaan yhteistyöllä

Kevään aikana Etsivän vanhustyön pilottialueilla on kartoitettu toimijoita, jotka voivat tarjota osallistumismahdollisuuksia ikäihmisille ja joiden toiminnan piiriin asiakkaita voitaisiin ohjata. Pilottialueilta kaivataan edelleen mukaan innokkaita järjestöjä ja yhdistyksiä. 

- Kannattaa muistaa, että miltei mikä tahansa, ei vain perinteisesti ikääntyneiden parissa toimiva yhdistys tai järjestö voi tulla mukaan ideoimaan toimintaa. Ikäihmisillä on paljon annettavaa myös järjestö- ja yhdistystoimintaan, kunhan kynnys mukaan lähtemiseen saadaan madallettua, Hirvonen sanoo. 

Pilotin aikana ikääntyneitä kohtaavat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat nostaneet esille, että usein kynnys lähteä toimintaan mukaan on korkea, varsinkin, jos taustalla on yksinäisyyttä ja syrjäytymisuhkaa.  

- Tätä kynnystä voisi madaltaa tarjoamalla ”kaveritukea” ja hakemalla uusi osallistuja parilla ensimmäisellä kerralla mukaan toimintaan. Tässä heitänkin palloa yhdistys- ja järjestötoimijoille. Alun tuki toimintaan mukaan lähtemiselle voi olla se ratkaiseva askel, Hirvonen kannustaa.  

Siun sote toteuttaa Etsivän vanhustyön kirjekampanjan osana Tulevaisuuden sote-keskushanketta.  Kirjekampanjassa hyödynnetään IkäArvokas -hankkeen Hoksauta minut – yhteydenottokorttia. Kirjekampanjaa on suunniteltu yhteistyössä Siun soten Arjen tukipalvelujen, Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistys, Kotikartanoyhdistyksen ja Nurmeskotiyhdistyksen kanssa. Lisäksi pilottialueiden seurakunnat ovat mukana toteutuksessa. 

 

Lisätietoja: 

Jos järjestösi tai yhdistyksesi haluaa osallistua Etsivä vanhustyö -toimintaan Nurmeksen, Juuan, Eno-Uimaharjun, Outokummun, Hammaslahden, Rääkkylän ja Tohmajärven alueilla, voit olla yhteydessä projektisuunnittelija Tarja Hirvoseen sähköpostilla tarja.e.hirvonen@siunsote.fi tai puhelimitse 013 330 9851. 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)