Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu – teemapäivät olivat täynnä hyvänmielen kohtaamisia 
24.11.2023

Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu – teemapäivät olivat täynnä hyvänmielen kohtaamisia 

Siun sote järjesti syksyn aikana yhteistyökumppaneineen Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -teemapäiviä eri puolilla maakuntaa. Matalan kynnyksen kohtaamisia järjestettiin tänä syksynä Juuassa, Valtimolla, Kiihtelysvaarassa, Tuupovaarassa, Rääkkylässä, Hammaslahdessa, Heinävedellä ja Tohmajärvellä. Tilaisuuksissa tavoitettiin noin 300 ikäihmistä. Keväällä 2023 vastaavat tilaisuudet pidettiin Kiteellä ja Polvijärvellä. 

Päivien tavoitteena oli antaa tietoa kussakin kunnassa ikäihmisille suunnatuista palveluista ja toiminnasta etenkin ennaltaehkäisyn ja varhaisen tuen näkökulmasta. Osassa tilaisuuksia oli mukana myös kokemusasiantuntija.

- Kokemusasiantuntijan kanssa pystyi haastelemaan kaikesta maan ja taivaan välillä, myös mielenterveys- ja päihdeasioista, joista puhuminen voi olla helpompaa vertaiselle tai saman kokemuksen omaavalle, kertoo projektiasiantuntija Tarja Hirvonen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Tilaisuuksissa kerättiin myös palautetta ja terveisiä Siun sotelle toiminnan kehittämisetä varten. Osallistujilla oli jaettavana sekä risuja että ruusuja.

- Päiviin mahtui monia hienoja kohtaamisia ja ilahduttavaa oli, että, vaikka tyytymättömyyden aiheitakin oli, olivat päivät täynnä hyvänmielen kohtaamisia. Päällimmäisenä esille nousivat huolet lähipalveluista ja terveyspalvelujen saatavuudesta sekä yhteydensaannin vaikeus. Toisaalta kun palveluihin päästiin, oltiin niihin tyytyväisiä. Myös digitaalisten ja sähköisten palvelujen käytön haasteet ja pelot nousivat esiin, mutta niihin suhtauduttiin myös kiinnostuksella ja varovaisen myönteisesti, Hirvonen sanoo.

Yhteyttä matalalla kynnyksellä

Teemapäivät olivat osa Siun soten ikäihmisten palveluissa käytössä olevaa Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -toimintamallia. Malli on kehitetty keväällä 2022 toteutetun kirjekampanjan kokemusten pohjalta.

Toimintamallin tavoitteena on kannustaa ikääntyneitä ottamaan yhteyttä, mikäli omassa elämäntilanteessa on huolenaiheita, yksinäisyyttä tai turvattomuuden kokemuksia. Laajemmin tavoitteena on lisätä tietoisuutta ennaltaehkäisyn, ennakoinnin ja välittämisen merkityksestä ikääntyvien kohdalla myös ikääntyneiden kohdalla.

Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -toimintamallin pohjana on esite, jolla voi pyytää yhteydenottoa Siun soten ammattilaiselta. Ammattilainen on yhteydessä esitteen palauttaneeseen henkilöön noin kahden viikon kuluessa. Yhteydenottojen perusteella selvitetään tarkemmin ikäihmisen huolenaihe ja toimitaan yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

Esitettä on jaossa Siun soten eri toimipisteissä, kuten esimerkiksi terveysasemilla ja terveyskeskussairaaloissa.  Esiteestä löytyy myös Seniorineuvonta Ankkurin yhteystiedot, jonne ikääntynyt voi olla aina yhteydessä matalalla kynnyksellä.

 

Voit lukea lisää toimintamallista ja tulostaa Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -esitteen aiemmin julkaisemasamme tiedotteesta: Hei ikäihminen, mitä siulle kuuluu -toimintamalli kannustaa ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä - Ajankohtaista - siunsote.fi

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)