Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Ennaltaehkäise helteen vaikutuksia
Kuumuudella on vaikutuksia niin ikäihmisille, monisairaille kuin nuoremmille ja hyvävointisille vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
Kuumuudella on vaikutuksia niin ikäihmisille, monisairaille kuin nuoremmille ja hyvävointisille vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen. Kuva: Siun sote / Antti Pitkäjärvi
29.06.2022

Ennaltaehkäise helteen vaikutuksia

Pohjois-Karjalassa on kesäisen lämmintä, ja ennusteiden mukaan helle näyttäisi jatkuvan muutaman aavistuksen viileämmän päivän jälkeen.

Kuuman kelin vaikutukset ovat nähtävissä päivittäisten tehtävämäärien sekä potilasvirtojen kasvuna terveydenhuollossa normaalia enemmän kuormittavana tekijänä. Varsinkin yhteispäivystyksessä potilasmäärät sekä järjestelmän kuormittuneisuus ovat nousussa.

Kuumuudella on vaikutuksia niin ikäihmisille, monisairaille kuin nuoremmille ja hyvävointisille vaikutuksia toimintakykyyn, jaksamiseen sekä kotona pärjäämiseen.

Jos mökillä tai omaisten luona on viileämpää, ottakaa ikäihmiset luoksenne pois kuumasta asunnosta.  Käykää vähintäänkin tarkistamassa, onko iäkkäällä tai sairaalla asiat hyvin. Vaatetukseen on myös syytä kiinnittää huomiota - harva tarvitsee tällä säällä pitkiä kalsareita tai paksuja sukkahousuja, joihin ikäihmiset ovat tottuneet. Suursiivoukset ja muut kiireettömät urakat kannattaa jättää odottelemaan viileämpää säätä. Myös lapset ovat herkkiä kuumuudelle ja auringolle. Paikallaan olevaan autoonhan ei tule jättää helteellä ketään, ei edes lemmikkiä! Ja pidetään silmät auki rannoilla. Hukkuminen tapahtuu hiljaa, sillä hukkuva ei välttämättä pysty huutamaan apua, ohjeistaa akuuttilääketieteen erikoislääkäri ja osastonylilääkäri Heljä Vänni Siun soten yhteispäivystyksestä.

Ohjeita helteeseen

Lämpöuupumuksen ennaltaehkäisevät keinot ovat kotona toteutettavia asioita. Pullossa tai kannussa valmiina oleva päivän juomamäärä auttaa havainnoimaan nesteen saantia, jos janon tunnetta ei ole. On hyvä huomioida, etteivät kahvi ja alkoholi sovellu janojuomaksi. Veden lisäksi on tärkeää pitää huolta myös suolan saannista: hikoilun mukana menetetään myös suolaa ja natriumin puute iskee helposti. Suolainen syötävä on siis paikallaan kesähelteellä.

Pidä sisätilat viileinä. Pukeudu kevyesti ja vältä fyysistä rasitusta. Vältä myös kuumia paikkoja ja suoraa auringonpaistetta. Muista suojata iho ja silmät auringolta. Viilennä kehoa tuulettamalla, suihkuttamalla tai valelemalla viileällä vedellä.

Samoilla ohjeilla huolehdi myös lähimmäisistäsi, muistuttaa Vänni.

Kuumuus, runsas hikoilu sekä siitä aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa eriasteisiin lämpösairauksiin. Lämpökuormitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauksien oireita.

Helle ärsyttää ja väsyttää, mutta se voi tuoda mukanaan myös ihottumaa, turvotusta, lihaskramppeja, pyörtymisiä, auringonpistoksia, lämpöuupumusta sekä lämpöhalvauksen.

Tunnin parin lepääminen viileässä sekä veden juominen helpottaa usein esimerkiksi auringonpistokseen. Jos yleistila heikkenee, pitää ottaa yhteys lääkäriin, myös Päivystysapu 116117 antaa ohjeita ympäri vuorokauden. Jos epäilet lämpöhalvausta, soita heti hätänumeroon 112.

Lämpöhalvauksen oireita voivat olla kuuma ja kuiva iho, heikotus, päänsärky, pahoinvointi, tasapainon heikentyminen, hengityksen vaikeutuminen, nopea ja/tai heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus, kouristelu ja äkillinen tajunnan menetys.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)