Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Diabetesta sairastavia potilaita hoidetaan Siun soten alueella terveysasemilla ja Diabetesosaamiskeskuksessa
04.06.2024

Diabetesta sairastavia potilaita hoidetaan Siun soten alueella terveysasemilla ja Diabetesosaamiskeskuksessa

Pohjois-Karjalan hyvinvointialue - Siun soten alueella diabetesta sairastavia potilaita hoidetaan terveysasemilla ja erikoissairaanhoidon alaisessa Diabetesosaamiskeskuksessa. Se toimii sekä keskussairaalan diabetespoliklinikalla että hajautetusti Siun soten alueen terveysasemilla. Diabetesosaamiskeskuksen henkilökunta tukee terveysasemien diabeteshoitotyötä kouluttamalla ja konsultoimalla sairaanhoitajia ja terveyskeskuslääkäreitä, jotka vastaavat terveysasemilla diabetespotilaiden hoidosta. 

Mistä tiedän, minne hoitoni kuuluu?

Yli 30-vuotiaiden, hyvän hoitotasapainon saavuttaneiden tablettihoitoisten tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito kuuluu terveysasemien toimintaan. Samoin pääsääntöisesti myös suolistohormonilääkkeitä tai perusinsuliinia käyttävien potilaiden hoito on terveysasemilla.

Terveysasemien diabetesosaamiskeskuksen hoitovastuulle kuuluu aikuisten tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Hoito-ongelmia voivat olla esimerkiksi korkea sokeritasapaino, mitä ei ole yrityksistä huolimatta saatu korjaantumaan tai on haasteita sopivan lääkehoidon löytymisessä. Tyypin 2 diabetesta sairastavien osalta arvio hoidonsiirrosta tehdään yksilöllisesti hoitavan henkilöstön kanssa.

Keskussairaalan diabetesosaamiskeskuksessa hoidetaan vastasairastuneet tyypin 1 diabeetikot sekä diabeetikot, joilla on käytössä insuliinipumppuhoito. Diabeetikoiden raskauden ajan seuranta kuuluu myös keskussairaalan diabetespoliklinikalle. Keskussairaalaan tarvitaan lähete perusterveydenhuollosta.

Jos asiakas on epävarma siitä, missä oma hoito jatkuu, voi oman terveysaseman diabetesosaamiskeskuksen puhelinneuvontaan olla aina yhteydessä. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä myös digitaalisten palvelujen kautta www.siunsote.fi/digi

Kuinka saan yhteyden diabeteksen hoitopaikkaani?

Mikäli asiakkaan diabeteksen hoitovastuu kuuluu terveysasemalle, diabetekseen liittyvissä kysymyksissä soitetaan oman terveysaseman palvelunumeroon. Terveysasemien puhelinpalveluun voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontanumeroissa vastaa ensin äänite, joka kertoo ohjeet takaisinsoittopyynnön jättämiseen. Suosittelemme aina ensisijaisesti takaisinsoittopyynnön jättämistä.

Mikäli asiakkaan diabeteksen hoitovastuu on diabetesosaamiskeskuksessa, diabetekseen liittyvissä kysymyksissä soitetaan oman alueen Diabetesosaamiskeskuksen palvelunumeroon. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–10 välillä ja neuvontaan voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Oman alueen diabeteshoitaja soittaa takaisin viimeistään saman työpäivän aikana. Lomien ja äkillisten poissaolojen aikana puhelinpalveluun vastaavat muiden alueiden diabetesosaamiskeskuksen hoitajat.

Huomioithan, että puhelinpalveluun jätetty takaisinsoitto soitetaan vain kerran. Jos et pystynyt vastaamaan takaisinsoittoon, jätä uusi takaisinsoittopyyntö. Mikäli et halua jättää soittopyyntöä, jäät jonoon. Diabetesosaamiskeskuksen ja terveysasemien palvelunumerot löytyvät www.siunsote.fi/diabeteksenhoito -sivulta.

Säännöllinen seuranta on tärkeää 

Diabetes on luonteeltaan etenevä ja siihen liittyy verisuonisairauksien riski. Sen vuoksi jatkuva seuranta on tarpeen.  Hoitotasapainon huonontuessa lääkityksiä tulee tarkistaa ja tehostaa. Yksilölliset hoitotavoitteet sovitaan yhdessä ammattilaisten kanssa ja ne kirjataan omaan hoitosuunnitelmaan.

Diabetesta sairastavien säännölliset vuosittaiset kontrollit ovat tärkeitä. Vuosikontrolli voi toteutua joko lääkärin tai hoitajan vastaanottona. Myös etäkontakti on mahdollinen, mikäli hoitotasapainot ovat kunnossa ja asiakas on oireeton. Diabetesta sairastavilta tulee kontrolloida vuosittain ns. vuosikontrollikokeet, joihin kuuluu HBA1c (pitkäsokeri) pvk (verenkuva), krea (munuaisarvo), kalium ja natrium –suola-arvot, alat (maksa-arvo), LDL-kolesteroli sekä valkuaisvirtsaisuutta selvittävä virtsanäyte U‑Alb/Krea. Lisäksi seurantaan kuuluu silmänpohjakuvaus, jonka aikataulu on yksilöllinen (1–5 vuoden välein). 

Vuosittainen virtsanäytteen tutkiminen on hyvin tärkeää, koska sen avulla voidaan tunnistaa diabeteksen munuaistauti. Diabeteksen krooninen munuaistauti lisää huomattavasti muiden liitännäissairauksien ja erityisesti sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä. Viime vuosina munuaistaudin hoidon mahdollisuudet ovat kuitenkin onneksi parantuneet. 

Huolehdithan itse ajanvarauksesta!

Siun soten alueen diabeteksen seurannan nykyinen käytäntö on, että kontrolliaika varataan itse terveysasemille tai terveysasemien diabetesosaamiskeskukseen. Ainoastaan Keskussairaalan diabetesvastaanoton ajanvarauksesta lähetetään kutsu.

Lisätietoa diabeteksen hoidosta löytyy Siun soten diabeteksen hoito- ja palveluketjuista. 


Tyypin 2 diabetes: https://palveluketjut.siunsote.fi/diabetes-asiakkaan-hoito-ja-palveluketju/  
Tyypin 1 diabetes: https://hoitopolut.siunsote.fi/t1d/ 
 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fiViestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)