Ajankohtaista
Ajankohtaista sivun pääkuva
Sisältöjulkaisija
Diabetesta sairastavia potilaita hoidetaan Siun soten alueella terveysasemilla ja Diabetesosaamiskeskuksessa
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue - Siun soten alueella diabetesta sairastavia potilaita hoidetaan terveysasemilla ja erikoissairaanhoidon alaisessa Diabetesosaamiskeskuksessa. Se toimii sekä keskussairaalan diabetespoliklinikalla että hajautetusti Siun soten alueen terveysasemilla. Diabetesosaamiskeskuksen henkilökunta tukee terveysasemien diabeteshoitotyötä kouluttamalla ja konsultoimalla sairaanhoitajia ja terveyskeskuslääkäreitä, jotka vastaavat terveysasemilla diabetespotilaiden hoidosta.
Mistä tiedän, minne hoitoni kuuluu?
Yli 30-vuotiaiden, hyvän hoitotasapainon saavuttaneiden tablettihoitoisten tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito kuuluu terveysasemien toimintaan. Samoin pääsääntöisesti myös suolistohormonilääkkeitä tai perusinsuliinia käyttävien potilaiden hoito on terveysasemilla.
Terveysasemien diabetesosaamiskeskuksen hoitovastuulle kuuluu aikuisten tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään monipistosinsuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Hoito-ongelmia voivat olla esimerkiksi korkea sokeritasapaino, mitä ei ole yrityksistä huolimatta saatu korjaantumaan tai on haasteita sopivan lääkehoidon löytymisessä. Tyypin 2 diabetesta sairastavien osalta arvio hoidonsiirrosta tehdään yksilöllisesti hoitavan henkilöstön kanssa.
Keskussairaalan diabetesosaamiskeskuksessa hoidetaan vastasairastuneet tyypin 1 diabeetikot sekä diabeetikot, joilla on käytössä insuliinipumppuhoito. Diabeetikoiden raskauden ajan seuranta kuuluu myös keskussairaalan diabetespoliklinikalle. Keskussairaalaan tarvitaan lähete perusterveydenhuollosta.
Jos asiakas on epävarma siitä, missä oma hoito jatkuu, voi oman terveysaseman diabetesosaamiskeskuksen puhelinneuvontaan olla aina yhteydessä. Tarvittaessa neuvoa voi kysyä myös digitaalisten palvelujen kautta www.siunsote.fi/digi.
Kuinka saan yhteyden diabeteksen hoitopaikkaani?
Mikäli asiakkaan diabeteksen hoitovastuu kuuluu terveysasemalle, diabetekseen liittyvissä kysymyksissä soitetaan oman terveysaseman palvelunumeroon. Terveysasemien puhelinpalveluun voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontanumeroissa vastaa ensin äänite, joka kertoo ohjeet takaisinsoittopyynnön jättämiseen. Suosittelemme aina ensisijaisesti takaisinsoittopyynnön jättämistä.
Mikäli asiakkaan diabeteksen hoitovastuu on diabetesosaamiskeskuksessa, diabetekseen liittyvissä kysymyksissä soitetaan oman alueen Diabetesosaamiskeskuksen palvelunumeroon. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8–10 välillä ja neuvontaan voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Oman alueen diabeteshoitaja soittaa takaisin viimeistään saman työpäivän aikana. Lomien ja äkillisten poissaolojen aikana puhelinpalveluun vastaavat muiden alueiden diabetesosaamiskeskuksen hoitajat.
Huomioithan, että puhelinpalveluun jätetty takaisinsoitto soitetaan vain kerran. Jos et pystynyt vastaamaan takaisinsoittoon, jätä uusi takaisinsoittopyyntö. Mikäli et halua jättää soittopyyntöä, jäät jonoon. Diabetesosaamiskeskuksen ja terveysasemien palvelunumerot löytyvät www.siunsote.fi/diabeteksenhoito -sivulta.
Säännöllinen seuranta on tärkeää
Diabetes on luonteeltaan etenevä ja siihen liittyy verisuonisairauksien riski. Sen vuoksi jatkuva seuranta on tarpeen. Hoitotasapainon huonontuessa lääkityksiä tulee tarkistaa ja tehostaa. Yksilölliset hoitotavoitteet sovitaan yhdessä ammattilaisten kanssa ja ne kirjataan omaan hoitosuunnitelmaan.
Diabetesta sairastavien säännölliset vuosittaiset kontrollit ovat tärkeitä. Vuosikontrolli voi toteutua joko lääkärin tai hoitajan vastaanottona. Myös etäkontakti on mahdollinen, mikäli hoitotasapainot ovat kunnossa ja asiakas on oireeton. Diabetesta sairastavilta tulee kontrolloida vuosittain ns. vuosikontrollikokeet, joihin kuuluu HBA1c (pitkäsokeri) pvk (verenkuva), krea (munuaisarvo), kalium ja natrium –suola-arvot, alat (maksa-arvo), LDL-kolesteroli sekä valkuaisvirtsaisuutta selvittävä virtsanäyte U‑Alb/Krea. Lisäksi seurantaan kuuluu silmänpohjakuvaus, jonka aikataulu on yksilöllinen (1–5 vuoden välein).
Vuosittainen virtsanäytteen tutkiminen on hyvin tärkeää, koska sen avulla voidaan tunnistaa diabeteksen munuaistauti. Diabeteksen krooninen munuaistauti lisää huomattavasti muiden liitännäissairauksien ja erityisesti sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä. Viime vuosina munuaistaudin hoidon mahdollisuudet ovat kuitenkin onneksi parantuneet.
Huolehdithan itse ajanvarauksesta!
Siun soten alueen diabeteksen seurannan nykyinen käytäntö on, että kontrolliaika varataan itse terveysasemille tai terveysasemien diabetesosaamiskeskukseen. Ainoastaan Keskussairaalan diabetesvastaanoton ajanvarauksesta lähetetään kutsu.
Lisätietoa diabeteksen hoidosta löytyy Siun soten diabeteksen hoito- ja palveluketjuista.
Tyypin 2 diabetes: https://palveluketjut.siunsote.fi/diabetes-asiakkaan-hoito-ja-palveluketju/
Tyypin 1 diabetes: https://hoitopolut.siunsote.fi/t1d/
somejako
Pöytäkirjat ja esityslistat linkit
Hyvinvointialuejohtajien verkosto
Hyvinvointialuejohtajien verkosto H23
Alla olevan linkin takaa löydät hyvinvointialueiden johtajien yhteisiä kannanottoja ja tiedotteita.
Siirry hyvinvointialueiden johtajien uutishuoneeseen (stt.fi)
Yhteystiedot viestintä
Viestinnän yhteystiedot
viestinta(at)siunsote.fi
Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi
Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi
Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi
Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi
Uutiskirjeet
Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:
Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:
Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Marraskuun 2024 uutiskirje
- Lokakuun 2024 uutiskirje
- Syyskuun 2024 uutiskirje
- Elokuun 2024 uutiskirje
- Kesäkuun 2024 uutiskirje
- Toukokuun 2024 uutiskirje
- Huhtikuun 2024 uutiskirje
- Maaliskuun 2024 uutiskirje
- Helmikuun 2024 uutiskirje
- Tammikuun 2024 uutiskirje
- Joulukuun 2023 uutiskirje
- Marraskuun 2023 uutiskirje
- Lokakuun 2023 uutiskirje
- Syyskuun 2023 uutiskirje
- Elokuun 2023 uutiskirje
- Kesäkuun 2023 uutiskirje
- Toukokuun 2023 uutiskirje
- Huhtikuun 2023 uutiskirje
- Maaliskuun 2023 uutiskirje
- Helmikuun 2023 uutiskirje
- Tammikuun 2023 uutiskirje
Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta
Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi.
- Tilaa uutiskirje tästä
- Joulukuun 2022 uutiskirje
- Marraskuun 2022 uutiskirje
- Lokakuun 2022 uutiskirje
- Syyskuun 2022 uutiskirje
- Elokuun 2022 uutiskirje
- Kesäkuun 2022 uutiskirje
- Toukokuun 2022 uutiskirje
- Huhtikuun 2022 uutiskirje
- Maaliskuun 2022 uutiskirje
- Helmikuun 2022 uutiskirje
- Tammikuun 2022 uutiskirje
Omaishoidon uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.
Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta
Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.
Perhekeskusten terveiset
Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.
Työkykyohjelman uutiskirje
Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.