Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Diabetesosaamiskeskuksen toiminta on laajentunut koko Siun soten alueelle
11.05.2023

Diabetesosaamiskeskuksen toiminta on laajentunut koko Siun soten alueelle

Diabetesosaamiskeskuksen toiminta on käynnistynyt toukokuussa Juuassa ja Polvijärvellä, ja samalla osaamiskeskuksen toiminta laajentui koko Siun soten alueelle. Diabetesosaamiskeskus aloitti vuoden 2022 alusta siten, että toiminta on tullut terveysasemille vähitellen.

Diabetesosaamiskeskukseen keskitetään ammattitaitoista diabeteksen hoitoa koko Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella – Siun sotessa. Diabetesosaamiskeskuksen toimintaa on sekä keskussairaalan diabetespoliklinikalla että hyvinvointialueen terveysasemilla. Diabetesosaamiskeskuksen tavoitteena on parantaa hoidon saatavuutta ja helpottaa yhteydenottoa diabeteshoitajaan. Osaamiskeskuksen myötä asiakkaille pystytään tarjoamaan lähipalveluna erikoisosaamista, jota diabeteksen hoito edellyttää.

Diabetesosaamiskeskuksen vahvuus on motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilökunta. Pyrimme aina toimimaan asiakkaan parhaaksi: vierellä tukien ja lempeästi kannustaen. Laadukas ja huolellinen työ on meille sydämenasia, endokrinologian ylilääkäri Päivi Rautiainen kertoo.

Diabetesosaamiskeskuksen henkilökunta tukee myös terveysasemilla toteutettavaa diabeteshoitotyötä kouluttamalla ja konsultoimalla.

Mistä tiedän, minne hoitoni kuuluu?

Terveysasemien diabetesosaamiskeskuksen hoitovastuulle kuuluu aikuisten tyypin 1 diabetesta ja vaikeahoitoista tyypin 2 diabetesta sairastavien hoito. Vaikeahoitoiseksi tyypin 2 diabetekseksi määritellään insuliinihoitoa vaativa diabetes tai diabetes, johon liittyy muita hoito-ongelmia. Hoito-ongelmia voivat olla esimerkiksi korkea sokeritasapaino, mitä ei ole yrityksistä huolimatta saatu korjaantumaan, tai haasteet sopivan lääkehoidon löytymisessä.

Hyvän hoitotasapainon saavuttaneiden elintapa- ja tablettihoitoisten diabeetikoiden hoito kuuluu pääsääntöisesti terveysasemien muun toiminnan yhteyteen. Tyypin 2 diabetesta sairastaville arvio hoidonsiirrosta tehdään yksilöllisesti hoitavan henkilöstön kanssa.

Keskussairaalan diabetesosaamiskeskuksessa hoidetaan vastasairastuneet tyypin 1 diabeetikot ja diabeetikot, joilla on käytössä insuliinipumppuhoito. Diabeetikoiden raskauden ajan seuranta kuuluu myös keskussairaalan diabetespoliklinikalle. Keskussairaalassa kokoontuu moniammatillinen diabetesjalkatyöryhmä, jossa hoidetaan diabeetikon jalkaongelmia.

Jos asiakas kokee epävarmuutta siitä, missä oma hoito jatkuu, voi oman terveysaseman diabetesosaamiskeskuksen puhelinneuvontaan olla yhteydessä.

Kuinka saan yhteyden diabeteshoitajaani?

Diabetesosaamiskeskuksen puhelinneuvonta on tarkoitettu osaamiskeskuksen asiakkaille helpottamaan yhteydenottoa diabeteshoitajaan. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin kello 8–10 välisenä aikana, ja neuvontaan voi jättää myös takaisinsoittopyynnön. Oman alueen diabeteshoitaja soittaa takaisin mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään saman työpäivän aikana. Lomien ja äkillisten poissaolojen aikana puhelinpalveluun vastaavat muiden alueiden diabetesosaamiskeskuksen hoitajat.

Jos asiakkaan diabeteksen hoitovastuu kuuluu terveysasemalle, tulee diabetekseen liittyvissä kysymyksissä soittaa oman terveysaseman palvelunumeroon.

Sekä diabetesosaamiskeskuksen että terveysasemien palvelunumerot ovat Diabeteksen hoito -sivulla.

Vastaanottotoiminta

Diabeteshoitajat ovat tavattavissa terveysasemilla arkipäivisin ajanvarauksella. Toimintaa on terveysasemakohtaisesta tarpeesta riippuen 1–5 päivänä viikossa. Asiakas tapaa diabeteshoitajan yleensä vähintään kerran vuodessa.
Diabeteslääkärin kontrollikäynnit toteutuvat asiakkaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti, useimmiten 1–2 vuoden välein.

Palvelumaksut ja lähetekäytäntö

Terveysasemien diabetesosaamiskeskuksen lääkärin vastaanotto maksaa asiakkaalle 20,90 euroa ja hoitajan vastaanotto on maksuton. Terveysasemien diabetesosaamiskeskukseen ei tarvita erillistä lähetettä.

Keskussairaalan diabetespoliklinikalla asioinnista asiakas maksaa erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksun eli 41,80 euroa. Keskussairaalan palveluihin tarvitaan lähete lääkäriltä.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)