Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Arjen kokemukset auttavat asiakkaita ja ammattilaisia. Kokemusasiantuntijakoulutus laajenee Siun sotessa myös somaattisten sairauksien puolelle
27.10.2017

Arjen kokemukset auttavat asiakkaita ja ammattilaisia. Kokemusasiantuntijakoulutus laajenee Siun sotessa myös somaattisten sairauksien puolelle

Siun sote alkaa kouluttaa kokemusasiantuntijoita myös sydän- ja verisuonisairaiden sekä diabeetikkojen palveluihin. Kokemusasiantuntijoiden käyttö somaattisten eli fyysisten sairauksien puolella on uutta Siun sotessa, ja myös valtakunnallisesti melko tuore ilmiö. Siun sote on aiemmin käyttänyt kokemusasiantuntijoita lähinnä mielenterveys- ja päihdepalveluissa.

Kokemusasiantuntija on koulutuksen käynyt henkilö, joka on omassa elämässään ollut tilanteessa, jossa tarvitaan paljon sosiaali- ja terveyspalveluita. Hänellä voi olla omakohtaista kokemusta esimerkiksi diabeteksen kanssa elämisestä tai arjesta päihdeongelmaisen läheisen kanssa.

Sydän- ja verisuonisairaudet sekä diabetes ovat pitkäaikaissairauksia, joiden kanssa pärjääminen tarkoittaa koko loppuelämää koskevia elintapojen muutoksia ja sairauden hoitoa.

- Pitkäaikaissairaus vaikuttaa jokapäiväiseen arkielämään sellaisillakin tavoilla, joita ei potilasohjeissa lue, eivätkä ammattilaiset välttämättä osaa kertoa. Kokemusasiantuntija voi tuoda tärkeää vertaistukea sairauden kanssa pärjäämiseen ja auttaa myös tunnepuolella hyväksymään tilanne, kertoo kehittämisjohtaja, yleislääketieteen erikoislääkäri Anu Niemi.

Työssään kokemusasiantuntija voi esimerkiksi olla sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen työparina asiakasvastaanotolla. Kokemusasiantuntijat voivat toimia myös mm. ryhmänohjaajina, kertoa oman tarinansa koulutuksissa sekä kehittää sote-palveluja yhdessä henkilökunnan kanssa.

Siun sote kouluttaa kokemusasiantuntijoita vuosittain. Nyt alkavaan koulutukseen otetaan 12 koulutettavaa. Kokemusasiantuntijoita koskee vaitiolovelvollisuus ja Siun sote maksaa heille palkkion toiminnasta.

Koulutus alkaa helmikuussa 2018 ja siihen haetaan sähköisesti www.siunsote.fi-verkkosivujen kautta. Haku aukeaa maanantaina 30.10. ja hakuaikaa on 1.12. saakka.

Lue lisää: Lisätiedot koulutuksesta, hakuohjeet ja sähköinen hakulomake

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)