Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Uutisarkistot: 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Annatko luvan -kampanja käynnistyy
03.03.2021

Annatko luvan -kampanja käynnistyy

Moderni lääketiede ja sen hoidot perustuvat tutkimustietoon. Tutkimusten avulla on onnistuttu kukistamaan monet aiemmin henkeä uhanneet taudit. Biopankkinäytteiden avulla edistetään lääketieteellistä tutkimusta, jonka tarkoituksena on kehittää uusia lääkkeitä ja hoitomuotoja. Tänään käynnistyy Annatko luvan -kampanja, jossa kerätään kansalaisten vapaaehtoisuuteen perustuvia biopankkisuostumuksia tutkimukselle olennaisten näytteiden saamiseksi. Mukana on myös Itä-Suomen Biopankki.

 

– Tänään tehty tieteellinen tutkimus auttaa luomaan uusia, entistä parempia hoitoja huomiselle. Tiede tarjoaa ratkaisuja esimerkiksi koronan voittamiseen, ja auttaa näin paluussa takaisin normaaliin yhteiskuntaan, korostaa Annatko luvan -kampanjassa mukana oleva Aino-Kaisa Piironen Itä-Suomen Biopankista.

 

Annatko luvan -kampanja on alkanut kansallisesti. Mukana ovat Auria Biopankki, Pohjois-Suomen Biopankki Borealis, Tampereen Biopankki, Keski-Suomen Biopankki, Itä-Suomen Biopankki, Helsingin Biopankki ja Suomen Terveystalon Biopankki.

 

Biopankit keräävät ja säilyttävät biologisia näytteitä ja näytteenantajaan liittyvää terveystietoa biolääketieteellistä tutkimusta ja tuotekehitystä varten.

 

– Biopankkeihin ei kerätä näytteitä ainoastaan yksittäiseen tutkimuskysymykseen vastaamista varten, vaan biopankissa olevia näytteitä on mahdollista hyödyntää lukuisiin tutkimuksiin nyt ja tulevaisuudessa. Biopankeilla on suuri merkitys suomalaiselle yhteiskunnalle, Piironen sanoo.

 

Annatko luvan -kampanja käynnistyi nyt toista kertaa. Ensimmäinen kampanja käynnistettiin viime vuoden huhtikuussa, kun korona käytännössä lopetti mahdollisuuden biopankkisuostumusten keräämiseen kasvotusten. Kampanjan aikana suostumuksia saatiin lähes 14 000 ympäri Suomen.

 

Biopankit tärkeitä erilaisten sairauksien tutkimuksessa

 

Biopankkien tekemä näytekeräys voi auttaa monenlaisten tautien tutkimuksissa, joissa kehitetään esimerkiksi rokotteita infektioiden ehkäisyyn, etsitään hoitoja, selvitetään syitä sairastumiselle ja suunnitellaan sairauksien ennaltaehkäisyä.

 

Biopankkien näytteitä on myös hyödynnetty koronapandemian aikana muun muassa FinnGen-hankkeen tutkimuksessa, jossa on pyritty ymmärtämään koronavirusinfektion perinnöllistä taustaa.

 

Näin voi antaa biopankkisuostumuksen:

  • Jokaisen on mahdollista luovuttaa näytteensä biopankkiin: edellytyksenä on ainoastaan voimassa oleva suomalainen henkilötunnus.
  • Osallistuminen on vapaaehtoista ja edellyttää suostumuksen antamista.
  • Biopankkisuostumuksen voi antaa sähköisesti tai paperilla. Biopankkisuostumuksen voi peruuttaa milloin tahansa ilman erillistä syytä samalla tavalla.
  • Biopankkisuostumus tai -kielto kannattaa tehdä siihen biopankkiin, jonka sairaanhoitopiirissä oma terveydenhuolto tapahtuu.
  • Biopankkinäyte (yleensä verinäyte) otetaan yleensä laboratoriossa muun näytteenoton yhteydessä. Joissakin sairaanhoitopiireissä näytteen voi käydä antamassa myös erikseen.
  • Lisätietoja suostumuksen antamisesta Itä-Suomen Biopankkiin löydät osoitteesta www.ita-suomenbiopankki.fi.

 

Lue lisää:

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)