Ajankohtaista sivun pääkuva

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

Sisältöjulkaisija

angle-left Aluevaltuutetut jatkoivat työsarkaansa toisessa seminaarissa – THL:ltä kiitosta hinta-laatusuhteesta
Tietoylijohtaja ja talousterveystieteen professori Pekka Rissanen toimii THL:n arvioinnin vastuuhenkilönä. Häntä oli kuulemassa Utran Uittotuvalla ensi kertaa kokoontunut aluevaltuusto, osa etäyhteyden kautta. Kuva: Antti Pitkäjärvi/Siun sote
Tietoylijohtaja ja talousterveystieteen professori Pekka Rissanen toimii THL:n arvioinnin vastuuhenkilönä. Häntä oli kuulemassa Utran Uittotuvalla ensi kertaa kokoontunut aluevaltuusto, osa etäyhteyden kautta. Kuva: Antti Pitkäjärvi/Siun sote
18.02.2022

Aluevaltuutetut jatkoivat työsarkaansa toisessa seminaarissa – THL:ltä kiitosta hinta-laatusuhteesta

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen aluevaltuuston toisessa seminaarissa torstaina 17.2. paneuduttiin THL:n asiantuntija-arvioon Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen sosiaali- ja terveyspalveluista sekä toimialueiden esittelyihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antaa vuosittain arvion jokaisen hyvinvointialueen osalta väestön hyvinvoinnin ja terveyden sekä järjestämistehtävän toteuttamisesta.

- Tavoitteena on, että kaikilla on oikeus riittäviin palveluihin, jotka ovat saatavilla yhdenvertaisesti. Lisäksi tavoitellaan kustannusten kasvun hillintää niin, että talous kestää sotepalvelujen järjestämisen, tietoylijohtaja, terveystaloustieteen professori Pekka Rissanen taustoitti aluevaltuutetuille.

Tuorein arvio osoittaa, että Pohjois-Karjalan alueen kattava kuntayhtymä Siun sote antaa edellytykset sosiaali- ja terveyspalvelujen tehokkaalle yhdenvertaiselle järjestämiselle ja kehittämiselle.

THL:n mukaan integroitu kuntayhtymä on toiminut hyvin muun muassa covid-19-pandemian torjunta- ja ohjaustyössä. Koronapandemia on myös vauhdittanut digitaalisten palvelujen kehittämistä ja niiden käyttöä.

 - Pohjois-Karjalassa väki asustelee aika laajalla alueella. Joensuun taajama ja ympäristö ovat tiheämmin asuttuja, mutta lääniä riittää muuallakin ja digitaalisten palvelujen tarve olisi ilmeinen. Niitä on yritettykin kehittää ja siinä varmasti on vielä tekemistä, Rissanen arvioi.

Hän muistuttaa palveluvelan kasvaneen koronan vuoksi. Yksi keino tilanteen selättämiseksi on ”etäpalveluiden käyttö kivijalkapalveluiden sijaan”.

Koko maassa joka neljäs on käyttänyt sähköisiä soten asiointipalveluja. Helsingissä luku on yli 40 prosenttia, Etelä-Savossa noin kymmenen prosenttia. Alle 20 prosentin Pohjois-Karjalassa on Rissasen mielestä vielä varaa petrata.

THL kuvaa Pohjois-Karjalaa kuitenkin edelläkävijäksi tiedon hyödyntämisessä.

- Siun sotessa on jo vuosikaudet kehitetty sitä tapaa, miten tietoa jalostetaan päätöksentekijöiden käyttöön.

Lähtöasetelma erinomainen

Pohjois-Karjalan lähtöasetelmaa hyvinvointialueeksi siirtymisestä Rissanen luonnehtii erinomaiseksi.

- Teillä on hyvä etumatka, kun teillä on jo kuntayhtymäpohjainen Siun sote, ja olette ehtineet rakentaa paljon järkeviä toimintamalleja. Aika tiukassa taloudenpidon raamissa on jouduttu rakentamaan ja kuntien kukkaronsuu on ollut tiukalla. Jos oikein ymmärrän, Siun sotehan on perustettu siksi, että kunnilla eivät rahat riittäneet vanhaan menoon.

Koko valtakunnan kattava haaste on väestön ikääntyminen, minkä seurauksena palveluntarve kasvaa. Se tarkoittaa, että tarpeiden ja kustannusten suhde tulee saada jatkossa entistäkin paremmin hallintaan.

Valtakunnallisesti on tunnustettu myös henkilökunnan rekrytointivaikeudet. Resurssikysymys on kriittinen, sillä palvelujen tuottamista uhkaa henkilöstöpula etenkin Joensuun kaupunkialueen ulkopuolella.

- Henkilöstöpulaa on perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa ja sosiaalipalveluissa. Ei Pohjois-Karjala ole ainut, vaan ongelma on laajempi. Mutta on syytä olla skarppina. Lääkäripulaa on, ja sitä on myös Pohjois-Savossa, vaikka siellä järjestetään lääkärikoulutusta, Rissanen huomautti.

Siun sotessa henkilöstöpulaan on jo kehitetty uusia rekrytointitapoja, kuten opiskelijayhteistyötä ja koulutusmahdollisuuksien parantamista.

Ikäihmisten hoivalla tärkeä rooli

Palveluintegraatiossa ikäihmisten hoivapalvelut näyttelevät tärkeää roolia. Ne on pystyttävä järjestämään hyvin, sillä muuten se säteilee heti laajasti muualle.

- Hoivapalvelun puute näkyy helposti terveyskeskuksissa, sairaaloissa ja päivystyksessä. Pohjois-Karjalassa erikoissairaanhoidon kustannukset ovat maltilliset, joten täytyy olla niin, että ikäihmisten hoivapalvelut on onnistuttu järjestämään kohtuuhyvin. Näillä kahdella on havaittu selvä yhteys.

Kehitettävää sen sijaan löytyy mielenterveyspalveluista. Myös lastensuojeluun ja ennaltaehkäisevään perhetyöhön Rissanen evästi panostamaan lisää resursseja.

Arviointiraportin perusteella yleinen lähtökohta Pohjois-Karjalassakin on, että väestö ikääntyy, palvelutarpeet kasvavat ja sairastavuutta on paljon. Väestömäärän ennakoidaan pienenevän melko nopeasti.

- Väestörakenne on sellainen, ettei olisi pahitteeksi saada lapsiperheitä lisää, Rissanen mietti.

"Tästä voi jo nyt onnitella..."

Terveystaloustieteen professorin mukaan Pohjois-Karjalassa sotepalvelut on tuotettu hyvin edullisesti kansallisesti vertailtaessa, mutta samassa vertailussa palvelut on silti saatu keskimäärin samalle tasolle muiden alueiden kanssa.

- Pohjoiskarjalaisten palvelutarpeet ovat korkeat. Erikoissairaanhoidon kustannukset on onnistuttu järjestämään todella edullisesti. Vastapainona perusterveydenhuoltoon käytetään enemmän rahaa, mutta painopiste on juuri oikeassa kohdassa. Jos saman vaivan voi hoitaa perusterveydenhoidossa, se on tietysti halvempaa. Tästä voi jo nyt onnitella teitä, sillä joka paikassa tilanne ei ole sellainen, Rissanen kiitti.

Myös Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen nosti esiin henkilöstön erinomaisen työn ja kiitti samalla poliittisia päättäjiä päätöksentekokyvystä muutospaineidenkin keskellä.

Seminaaripäivän aikana aluevaltuutetuille esittäytyivät tiiviissä paketissa toimialueet eli terveys- ja sairaanhoitopalvelut, ikäihmisten palvelut, perhe- ja sosiaalipalvelut, pelastuslaitos, ympäristöterveydenhuolto ja yhteiset palvelut.

Lopuksi valtuutetut kävivät yhteistä keskustelua maaliskuisen aluevaltuuston kokouksen asioiden valmistelusta, erityisesti hallintosääntöluonnoksesta.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)