Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2022

Uutisarkisto 2022

Sisältöjulkaisija

angle-left Ota sähkösavukkeet puheeksi lasten ja nuorten kanssa
Harmittoman oloisesta kokeilusta voi syntyä elinikäinen riippuvuussuhde, joka aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Erityisen haitallista nikotiini on nuorten kehittymisvaiheessa oleville aivoille.
Harmittoman oloisesta kokeilusta voi syntyä elinikäinen riippuvuussuhde, joka aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Erityisen haitallista nikotiini on nuorten kehittymisvaiheessa oleville aivoille.
02.11.2022

Ota sähkösavukkeet puheeksi lasten ja nuorten kanssa

Nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten havaintojen mukaan sähkösavukkeiden suosio on lisääntynyt merkittävästi Pohjois-Karjalassa alaikäisten keskuudessa kuluvan syksyn aikana. Siun sote kehottaa keskustelemaan aiheesta lasten ja nuorten kanssa niin kotona kuin kouluissakin, oli sitten käyttöä ilmennyt tai ei.

– Sähkösavukkeet eivät ole vaarattomia, ja yleensä ne sisältävät riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia kuten tupakkakin. Nuorilla on huonosti tietoa vapettamisen terveyshaitoista, eikä sitä välttämättä mielletä samalla tavalla haitalliseksi kuin tupakointia, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Siun sotesta.

Mikä on sähkösavuke?

Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Sähkösavukelaitteet voivat olla ulkonäöltään hyvin erilaisia, mutta ne kaikki toimivat samalla periaatteella. Sähkösavukenesteen perusaineet, eli niin kutsutut pohjanesteet kasviglyseroli ja propyleeniglykoli voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Nesteissä voidaan käyttää myös erilaisia makutiivisteitä. Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä vain maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä.

Tupakkalain mukaan sähkösavukkeita voivat ostaa vain 18 vuotta täyttäneet henkilöt riippumatta siitä käytetäänkö niissä nikotiinipitoista tai nikotiinitonta nestettä. Myynnissä on kuitenkin myös elintarvikelainsäädännön piiriin kuuluvia makunesteitä (e-nesteet), joita käytetään sähkösavukkeissa ja joille ei ole määritelty ostoikärajaa. Makuja löytyy laidasta laitaan. Sähkösavukkeiden käyttö sisätiloissa ja muissa tupakoimattomissa tiloissa on kielletty.

Lasten ja nuorten suosiossa on tällä hetkellä kertakäyttöinen nikotiiniton tai nikotiinia sisältävä sähkötupakka eli vape.

– Vape voi muistuttaa muodoltaan huulipunaa, tussia, muistitikkua tai muuta arkista esinettä, jolloin siihen ei välttämättä tule kiinnitettyä erityistä huomiota. Tuoksukaan ei paljasta, että kyse on tupakkatuotteesta, kertoo Ojala.

Sosiaalisen median kanavissa, kuten TikTokissa on myös levinnyt vapen käyttöön liittyviä temppuvideoita, jotka houkuttelevat lapsia ja nuoria kokeilemaan ja käyttämään tuotetta. Terveyshaitoista nuorilla on tietoa huonosti, joten niiden riskiä käytössä ei osata ottaa huomioon.

Sähkösavukkeiden terveyshaitat

Sähkösavukkeiden käyttöön liittyy haittoja. Haitallisille aineille altistuminen voi kuitenkin vaihdella tuotteiden ja käyttötavan mukaan. Sähkösavukkeet sisältävät yleensä nikotiinia, joka on riippuvuutta aiheuttava myrkky.

– Harmittoman oloisesta kokeilusta voi syntyä elinikäinen riippuvuussuhde, joka aiheuttaa monenlaisia terveyshaittoja. Erityisen haitallista nikotiini on nuorten kehittymisvaiheessa oleville aivoille, muistuttaa Ojala.

Lisäksi sähkösavukkeet voivat aiheuttaa nielun ja suun alueen ärsytystä, yskää, päänsärkyä ja pahoinvointia. Vaikka sähkösavukkeista ei tule samanlaisia palamisyhdisteitä kuin tupakasta, niiden höyryissä on haitallisia yhdisteitä, jotka päätyvät keuhkoihin. Sähkösavukkeiden käyttö häiritsee keuhkojen normaalia toimintaa, sillä keuhkot on tarkoitettu hengittämään vain puhdasta ilmaa. Pitkäaikaisen käytön terveysvaikutuksia ei myöskään vielä tunneta.

Mistä alaikäiset saavat sähkösavukkeita?

Kaikkien tupakka- ja nikotiinituotteiden hallussapito on kielletty alle 18-vuotiailta. Sähkösavukkeita voivat ostaa täysi-ikäiset henkilöt Suomessa kivijalkakaupoista tai tilaamalla nettikaupoista. Sähkösavukkeiden käyttöä ja hallussapitoa alaikäisillä on kuitenkin tavattu useissa Pohjois-Karjalan kunnissa, ja jopa alakouluikäisten parissa.

– Välineet ostetaan yleensä yläkoululaisilta ja sitä vanhemmilta nuorilta, ja kauppoja sovitaan esimerkiksi sosiaalisen median sovellusten, kuten Snapchatin välityksellä. Tuotteiden välittäminen alaikäisille on rikos, ja välittäjät yleensä saavat tuotteiden välittämisestä itselleen isoja voittoja, tietää Ojala.

Miten jutella sähkösavukkeesta eli vapesta lasten ja nuorten kanssa?

Mikäli alaikäisen kohdalla paljastuu sähkösavukkeiden tai muiden nikotiinituotteiden käyttöä, on tärkein neuvo asiasta keskusteleminen. Syyllistäminen, tuomitseminen tai pelkkien tiukkojen sääntöjen sanelu ei toimi, vaan nuorta kannattaa auttaa pohtimaan käytön haittoja ja hyötyjä.

– Kysy nuorelta, mitä hän itse ajattelee käytöstään ja anna hänen itse kertoa mitkä ovat syyt käytölle. Tuo keskustelussa esiin myös oma huolesi tai pettymyksesi, mutta rauhallisesti ja niin, että nuori ymmärtää sen kohdistuvan sähkösavukkeen käyttöön, ei nuoreen henkilökohtaisesti, ohjeistaa Ojala huoltajia sekä muita lapsille ja nuorille tärkeitä aikuisia keskustelun avaamiseen.

– Kerro, että välität ja että olet huolissasi. Kerro myös, että aikuiselle on aina lupa puhua nikotiinituotteista.

Sähkösavukkeiden tai muiden nikotiinituotteiden terveyshaitoista ja käyttöön liittyvistä riskeistä on tärkeä kertoa totuudenmukaisesti ja pelottelua välttäen. Tietoa voi hakea yhdessä luotettavista lähteistä. Luotettavia tietolähteitä ovat esimerkiksi:

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi



Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Hankekuulumisia kuntouttavasta työtoiminnasta

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa Kuntouttavan työtoiminnan maakunnallinen kehittäminen -hankkeen ajankohtaisista asioista.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)