Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Terveyskeskuslääkäri 2.0 -malli alkaa näkyä Siun soten terveysasemien arjessa
Niinivaaran terveysaseman ylilääkäri Tomi Kiiala, terveyskeskuslääkäri Nora Tarvus, kehittäjäylilääkäri Kristian Taipale ja yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Höhn pitävät Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin käyttöönottoa tärkeänä perusterveydenhuollossa työskentelyn mielekkyyden ylläpitämiseksi
Niinivaaran terveysaseman ylilääkäri Tomi Kiiala, terveyskeskuslääkäri Nora Tarvus, kehittäjäylilääkäri Kristian Taipale ja yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Höhn pitävät Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin käyttöönottoa tärkeänä perusterveydenhuollossa työskentelyn mielekkyyden ylläpitämiseksi
02.12.2021

Terveyskeskuslääkäri 2.0 -malli alkaa näkyä Siun soten terveysasemien arjessa

Siun sote julkisti syyskuussa uuden Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin. Mallissa terveyskeskuslääkäreillä on mahdollisuus käyttää päivä viikossa itsensä kehittämiseen. Mallissa on viisi lääkärin urapolkua, jotka suuntaavat koulutuspäivien sisältöä. Jokainen koulutuspäivä kuitenkin suunnitellaan yksilöllisesti kullekin lääkärille.

Malli on herättänyt laajaa kiinnostusta ja houkutellut jo uusia lääkäreitä Siun soteen. Ensimmäinen uusi lääkäri aloitti mallin mukaisen työskentelyn lokakuussa ja koulutuspäiviä on alettu soveltaa yhdellä terveysasemalla myös nykyisille työntekijöille. Vuodenvaihteen jälkeen mallin soveltaminen laajenee huomattavasti nykyisen henkilöstön osalta.

Koulutuspäivien sisältöjen kehittämistä on jatkettu syksyn aikana, muun muassa yhteistyössä Siun soten erikoissairaanhoidon klinikoiden kanssa. ”On ollut hienoa nähdä, kuinka eri klinikat ovat olleet kiinnostuneita mallin kehittämisestä. Siun soten vahvuuksia on, että perusterveydenhoito ja erikoissairaanhoito ovat jo ennen sote-uudistusta valmiiksi samassa organisaatiossa, jolloin yhteistyö on helppoa”, sanoo terveysasemien kehittäjäylilääkäri Kristian Taipale.

Ensimmäinen terveysasema ottamassa mallin kattavasti käyttöön

Niinivaaran terveysasemalla Joensuussa mallin soveltaminen on päästy jo käynnistämään kaikkien lääkäreiden kanssa. Yleislääketieteen erikoislääkäri Outi Höhn on mallin tulosta innoissaan, mutta vaikutukset käytännön toimintaan mietityttävät. ”Odotan mallia hyvällä mielellä. On mahtavaa, jos tämä onnistuu myös pidemmällä aikavälillä. Toisaalta kyllä jännittää, miten kliinisten töiden järjestelyt sujuvat, kun iso tuntimäärä työaikaa siirtyy koulutukseen ja kehittämiseen.” Höhn toimii terveysasemalla kouluttajalääkärinä, ja koulutuspäivät antavat aiempaa paremmat mahdollisuudet nuorempien lääkärien ohjaamiseen. Erikoislääkärin oman kehittymisen näkökulmasta kiinnostavaa koulutusta on mm. muiden alojen nykykäytänteisiin perehtyminen. ”Voisin itse käyttää mallin tarjoamia mahdollisuuksia tutustuakseni sairaalakollegojen toimintaan. Siitä on pitkä aika, kun olen viimeksi voinut tällaista tehdä”, Höhn kertoo.

Niinivaaran ylilääkäri Tomi Kiiala pitää mallin käyttöönottoa tärkeänä perusterveydenhuollossa työskentelyn mielekkyyden ylläpitämiseksi. ”Raskas työkuorma on saanut monet terveyskeskustyöstä kiinnostuneet lääkärit etsimään muita vaihtoehtoja, mutta uusi malli voi toimia merkittävänä ratkaisuna työntekijöiden jaksamisen ja pysyvyyden kannalta.” Mallin käynnistäminen koko terveysaseman lääkärihenkilöstölle ei ole ollut helppoa, ja se on vaatinut paljon käytännön järjestelyjen suunnittelua. Alkuvaiheessa nykyisen henkilöstön siirtymistä tehdään asteittain, ja aseman resurssitilanne vaikuttaa etenemiseen. ”Meille perustettuja uusia terveyskeskuslääkärin virkoja on vielä täyttämättä, ja uskomme järjestelyjen helpottuvan, jos saamme näihin tekijöitä rekrytoitua”, Kiiala mainitsee.

Arvokkaita oppimiskokemuksia koulutusvaiheen lääkäreille

Ammattitaidon kehittämisen mahdollisuudet ovat houkutelleet useita uusia koulutusvaiheen lääkäreitä Siun soteen eri asemille. Niinivaaralla työskentelevä Nora Tarvus on siirtynyt Siun sotelle töihin Uudeltamaalta. ”Näen Terveyskeskuslääkäri 2.0 -mallin erinomaisena mahdollisuutena urani kannalta. En ole huomannut, että vastaavaa tarjottaisiin muualla Suomessa, joten päätin hypätä rohkeasti kohti uutta.” Tarvus nostaa mallin yhdeksi ansioksi sen, että aikataulut ja koulutuspäivät on suunniteltu hyvissä ajoin, ja sovituista aikatauluista pidetään kiinni. Tämä takaa sen, ettei kouluttautuminen ja kehittyminen jää kiireen jalkoihin.

Juuan terveysasemalla ensimmäisenä koko Siun sotessa mallissa aloittanut lääkäri Minna Tirkkonen on malliin tyytyväinen. ”Työskentely on tuntunut hyvältä. En haluaisi enää palata ''normaaliin'' malliin. Koulutuspäivä keventää työviikkoa ja antaa arvokkaan mahdollisuuden itsensä kehittämiseen monin eri keinoin.” Tirkkosen kanssa Juuassa työskentelevä Ilari Jokinen korostaa lääkärin mahdollisuuksia vaikuttaa itse oman koulutuksensa suunnitteluun. ”Koulutuspäivien mahdollisuudet tuntuvat yksinkertaisesti hyviltä, ja niitä on alusta asti koordinoitu työntekijän ehdoilla.”

Molemmat Juuan lääkärit näkevät mallin erityisen hyvänä nuorelle lääkärille. ”Tuleviin potilaisiin perehtyminen on erityisen hyödyllistä nuorelle lääkärille, tosin asemamme toimintamallissa vastaanottoaikoja ei varata kovin pitkälle tulevaisuuteen.” Tirkkonen kommentoi. Jokinen lisää arvelevansa, että vaikutukset näkyvät pian myös kliinisessä työssä. ”Uskon, että koulutuspäivien avulla voin keskittyä erityistä harjoitusta vaativiin yleislääketieteen osa-alueisiin. Näin päivittäinen työ jouhevoituu, eikä sakkaa vaativampien potilastapausten kohdalla.”

Mallin koulutussisältöjä toteutetaan mm. aluekoulutusten, ryhmäopiskelun, verkkokurssien, ohjaustunneille valmistautumisen, hoitosuosituksiin perehtymisen ja erikoissairaanhoidon klinikoihin tehtävien vierailujen muodossa. Tämän lisäksi mallin puitteissa on mahdollista hyödyntää ulkopuolisia koulutuksia. ”Vastikään olimme kollegan kanssa yleislääkäripäivillä Helsingissä. Oli hienoa päästä läsnäkouluttautumaan pitkästä aikaa. Koska koulutuspäivä oli valmiiksi kalenteroitu, ei terveysaseman resursointia tarvinnut miettiä tämän vuoksi uudestaan”, Minna Tirkkonen kertoo.

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)