Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten yhtymähallitus hyväksyi Aster-hankkeen toimitusprojektiin siirtymisen   
07.09.2021

Siun soten yhtymähallitus hyväksyi Aster-hankkeen toimitusprojektiin siirtymisen   

Tiistaina 7.9.2021 kokoontunut Siun soten yhtymähallitus hyväksyi Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän toimitus- ja palvelusopimuksen ja Siun soten osallistumisen hankkeen toimitusprojektiin.   

Siun soten hallintosäännön mukaisesti hankkeen jatkosta Siun sotessa päätti Siun soten yhtymähallitus. Päätös syntyi äänin 8 puolesta ja kaksi vastaan. Yksi äänesti tyhjää.   

Asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankintaa tehdään yhteistyössä neljän sote-alueen kesken. Siun soten lisäksi hankinnassa ovat mukana Etelä-Savon Essote, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Vaasan sairaanhoitopiiri.    

Jokainen alue tekee itsenäisen päätöksen hankkeen jatkamisesta. Tähän mennessä myös Essoten valtuusto on hyväksynyt Aster-hankkeen toimitusprojektiin siirtymisen ja Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus esittää valtuustolle toimitusprojektiin jatkamista. Viimeisenä päätöksen jatkosta tekee hankkeen isäntäorganisaationa toimiva Keski-Suomen sairaanhoitopiiri lokakuun puolivälissä.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmän tavoitteet ja aikataulu   

Sairaanhoitopiirien yhteishankintaa on valmisteltu usean vuoden ajan ja tietojärjestelmätoimittajaksi valittiin kilpailutuksen (2017–2020) perusteella Cerner. Hankinnan tavoitteena on tehokas, teknisesti ja toiminnallisesti moderni sekä niin ammattilaisille kuin asiakkaillekin helppokäyttöinen järjestelmä, joka tukee sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta ja palvelujen integraatiota. Järjestelmän uudistamisella tavoitellaan ammattilaisten työnteon sujuvoittamista, hoito- ja asiakasprosessien tehostumista sekä nykyistä selkeämpiä ja monipuolisempia asiointikanavia myös asiakkaille.   

Uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän käyttöönotto vaatii ammattilaisten osaamista ja työpanosta, jotta järjestelmästä saadaan paras mahdollinen. Mikäli kaikki mukana olevat organisaatiot päättävät jatkaa toimitusprojektiin, on Asterin käyttöönoton arvoitu toteutuvan Siun sotessa syyskuussa 2026.  

Asiakas- ja potilastietojärjestelmän kustannukset   

Siun sotelle järjestelmän elinkaaren ajalla kustannukset ovat noin 10,5 miljoonaa euroa vuodessa. Järjestelmäkokonaisuuden elinkaaren arvioidaan olevan vähintään 15 vuotta. Kustannukset nousevat nykyisiin kustannuksiin verrattuna vuositasolla vajaa 6 miljoonaa euroa. Järjestelmän avulla saavutettavien kustannushyötyjen odotetaan laskelmien perusteella olevan 11,8 miljoonaa euroa vuodessa. Hyödyt siis olisivat kustannuksia suuremmat.   

Asiakas- ja potilastietojärjestelmän kustannukset tulevat maksettaviksi vasta hyvinvointialueiden perustamisen jälkeen, kun sosiaali- ja terveydenhuolto on siirtynyt valtion rahoitukseen. Näin ollen nyt käynnissä olevan tietojärjestelmähankinnan kustannukset eivät tule Pohjois-Karjalan kuntien maksettavaksi. Mikäli hankintaa ei jatketa, jäävät suunnitteluvaiheen noin viiden miljoonan euron kustannukset Siun soten omistajakuntien maksettavaksi jo kuluvana vuonna.  

  

Yhtymähallituksen kokouksen pöytäkirja julkaistaan osoitteessa https://www.siunsote.fi/hallitus  

Lisätietoa Aster-hankkeesta löytyy osoitteesta: https://www.asteraptj.fi/  

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: