Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia pyritään nopeuttamaan – terveysasemien kiireetöntä toimintaa siirretää
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
Kuva: Siun sote/ Antti Pitkäjärvi
16.12.2021

Riskiryhmien kolmansia koronarokotuksia pyritään nopeuttamaan – terveysasemien kiireetöntä toimintaa siirretää

Siun sote ryhtyy nopeuttamaan kolmansien koronarokotusten antamista iän ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluville henkilöille. Rokotusvuorossa oleville tarjotaan mahdollisuutta ottaa rokote, kun koronarokotuksen 2. rokotteesta on kulunut vähintään 5 kuukautta. Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan tällä hetkellä yli 70-vuotiaillesairauden perusteella riskiryhmään kuuluville 12–59-vuotiaille sekä 60–69-vuotiaille.

Valtaosa tarjolla olevista rokotteista on Modernan koronarokotetta ja osa Biontech-Pfizerin koronarokotetta. Molemmat rokotteet ovat mRNA-rokotteita. THL:n mukaan 3. rokotus voidaan antaa eri valmistajan rokotteella, jos aiemmissa rokotteissa käytettyä rokotetta ei ole saatavilla. Nopeasta rokotusten järjestämisestä johtuen rokotuspisteillä käytössä olevista rokotteista ei pystytä antamaan ennakkoon tietoa.

Modernan koronarokotetta ei voi varovaisuusperiaatteen mukaan antaa alle 30-vuotiaille miehille. Verkkoajanvaraukseen pyritään laittamaan rokotteen valmistajan tieto, jos tarjolla on alle 30-vuotiaille sopivaa Biontech-Pfizerin koronarokotetta.

- Koronarokotusten kolmansia annoksia pyritään nopeuttamaan pikaisesti, jotta rokotusten tehoa saadaan vahvistettua ja vakavia tautimuotoja ehkäistyä mahdollisimman tehokkaasti. Lisäämme merkittävästi rokotuskapasiteettia, minkä vuoksi kiireetöntä hoitoa joudutaan siirtämään myöhemmäksi. Rokotusten nopeuttaminen on mittava urakka ja se vaatii suurta joustavuutta sote-ammattilaisilta, rokotevuoroaan odottavilta sekä heiltä, joiden kiireetöntä hoitoa joudutaan mahdollisesti siirtämään, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Jarmo Kukkonen sanoo.

Kiireetöntä toimintaa siirretään

Kolmansien koronarokotusten nopeuttaminen vaatii merkittävästi lisää rokottajaresurssia nykyiseen verrattuna. Jotta rokottajien määrää saadaan lisättyä nopeasti, pyritään terveysasemien kiireetöntä toimintaa siirtämään mahdollisuuksien mukaan. Kiireetöntä hoitoa voidaan joutua siirtämään myös erikoissairaanhoidon puolella.

Hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ja kiireetöntä hoitoa lykätään rokotusten mahdollistamiseksi joulun pyhien ylitse.  Siun sote on yhteydessä potilaisiin, joiden aikaa on siirrettävä. Yhteydenotto tapahtuu joko soittamalla tai tekstiviestillä.

Siun sote pyytää, että terveysasemille soitetaan vain kiireellisissä asioissa. Koronarokotusaikaa ei voi varata terveysaseman kautta.

Myös yksityiset palveluntuottajat lisäävät rokotuskapasiteettiaan loppuvuoden ajaksi. Koronarokotuksia tarjotaan Siun soten rokotuspisteiden lisäksi Mehiläisen ja PK Terveyden rokotuspisteissä Joensuussa.

Yli 70-vuotiaiden rokotuksia nopeutetaan tarjoamalla rokotusaikaa puhelimitse

Siun sote on tarjonnut yli 70-vuotiaille rokotusaikaa kirjeitse. Noin puolet ikäluokasta on tähän mennessä saanut jo 3. koronarokotteen. Osalle kutsukirje rokotukseen on lähetetty ja se saapuu lähipäivien aikana. Kirjeessä ilmoitettu rokotusaika on voimassa edelleen. Saavu siis kirjeessä ilmoitettuun rokotukseen. Jos tarjottu aika ei sovi, voit perua ajan kirjeen ohjeiden mukaisesti.

Rokotusten nopeuttamiseksi Siun sote tarjoaa rokotusaikaa toistaiseksi puhelimitse yli 70-vuotiaille, joille ei vielä ole lähetetty rokotusaikaa kirjeitse. Rokotusaikaa tarjotaan heille, joiden 2. koronarokotuksesta on kulunut vähintään 5 kuukautta.

Puheluita soitetaan viikkojen 50–52 aikana 013-alkuisesta numerosta. Puhelu voi tulla myös iltaisin ja viikonloppuisin. Puhelut soitetaan siinä järjestyksessä kun 2. koronarokotteet on annettu.

- On tärkeää, että puheluihin vastataan, jotta aika saadaan annettua mahdollisimman nopeasti. Jos emme tavoita henkilöä puhelimella, rokotusaikaa tarjotaan kirjeellä. Rokotusaika ei voi siis mennä ohi, osastonhoitaja Anna Pölönen sanoo.

Siun soten tarjoamaa rokotusaikaa kannattaa odottaa rauhassa ja välttää terveysasemille soittamista, koska rokotukset työllistävät merkittävästi terveysasemien henkilöstöä. Yli 70-vuotiaat eivät voi varata rokotusaikaa verkkoajanvarauksen, puhelinpalvelun tai terveysaseman kautta.

Massarokotuspäivät riskiryhmien ja 60–69-vuotiaiden 3. koronarokotteille ilman ajanvarausta 20.12. ja 21.12. Joensuussa

Viikolla 51 yli 12-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville ja 60–69-vuotiaille järjestetään Walk in -rokotustilaisuuksia Joensuussa. Kolmansia koronarokotuksia tarjotaan ilman ajanvarausta maanantaina 20.12. ja tiistaina 21.12. klo 9–14.30. Rokotuspiste on Vanhassa Lyseon lukiossa (2. krs. liikuntasali). Rokotuspaikan osoite on Koskikatu 8. Sisäänkäynti opastetuista ovista, ei rakennuksen pääovista. Rokotustilaisuuden sisäänkäynti on pääovien oikealla puolella. Tilaisuuksissa annetaan vain 3. rokoteannoksia. Toisesta koronarokotteesta tulee olla kulunut vähintään 5 kuukautta. Tilaisuuksissa on tarjolla noin 500 annosta/ tilaisuus.

Rokotustilaisuudessa on käytössä Modernan koronarokote. Tämän vuoksi tilaisuudessa ei voida antaa 3. koronarokotetta riskiryhmään kuuluville alle 30-vuotiaille miehille. THL ei suosittele Modernan koronarokotteen antamista alle 30-vuotiaille miehille varovaisuusperiaatteen mukaisesti.

Rokotuspaikkaan ei ole esteetöntä pääsyä eikä rokotustilassa ole suojasermejä. Rokotukseen tulevia pyydetään huomioimaan tämä vaatetuksessa, jotta olkavarren saa helposti paljaaksi. Rokotukset toteutetaan saapumisjärjestyksessä. Odottamiseen on syytä varautua.

Sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvat 12–59-vuotiaat ja 60–69-vuotiaat henkilöt voivat edelleen varata ajan kolmanteen koronarokotukseen myös verkkoajanvarauksen kautta osoitteessa https://siunsote.eaika.fi/Lauantaista 18.12. klo 12 alkaen rokotusajan voi varata, kun 2. koronarokotteesta on kulunut vähintään 5 kuukautta. Uusia rokotusaikoja avataan suurempi määrä aina lauantaisin klo 12 ja maanantaisin klo 8. Uusia aikoja voi kuitenkin tulla varattavaksi myös muina päivinä.

Riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden koronarokotuksia valmistellaan

Siun sotessa valmistellaan myös sairauden perusteella riskiryhmään kuuluvien 5–11-vuotiaiden lasten koronarokotusten käynnistämistä tammikuussa viikolta 2 alkaen. THL on antanut listaukset riskiryhmiin kuuluvista sairauksista. Riskiryhmät voi lukea THL:n sivuilta: Usein kysyttyä lasten ja nuorten koronarokotuksista -> Mitkä ovat lasten ja nuorten riskiryhmät?

THL:n suosituksen mukaan lasten koronarokotukset eivät saa hidastaa kolmansien koronarokotusten antamista iäkkäille ja 12 vuotta täyttäneille riskiryhmäläisille. Tämän ja koululaisten lomien vuoksi, Siun sote käynnistää 5–11-vuotiaiden riskiryhmään kuuluvien lasten rokotukset alkuvuodesta. Rokotusten käynnistymisestä tiedotetaan tarkemmin myöhemmin. Koululaisille rokotuksista tiedotetaan Wilman kautta ja päiväkodissa oleville Daisyn kautta.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)