Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Maakunnan koronatilanne on vakava – muistetaan maskit, turvavälit, käsihygienia ja rokotus
Kuva: Antti Pitkäjärvi
Kuva: Antti Pitkäjärvi
26.07.2021

Maakunnan koronatilanne on vakava – muistetaan maskit, turvavälit, käsihygienia ja rokotus

Maakunnan koronavirustartuntojen määrä kasvaa. Viime viikolla perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina Siun sotessa todettiin yhteensä 33 koronavirustartuntaa, joista kuusi todettiin ulkopaikkakuntalaisilla. Todettujen tartuntojen määrät ovat samaa luokkaa kuin viime vuoden marras-joulukuussa. Tällä hetkellä eristyksissä on 74 ja karanteenissa noin 400 pohjoiskarjalaista. 

- Sosiaalisten kontaktien välttäminen on nyt erityisen tärkeää. Koronavirus leviää siellä, missä ihmiset ovat lähekkäin. Delta-virusvariantti näyttää leviävän herkästi myös ulkotiloissa, joten maski kannattaa pitää kasvoilla aina, kun kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää – sisällä ja ulkona. Kesällä on monenlaisia tapahtumia, joissa liikkuu runsaasti ihmisiä. Muistetaan käyttää maskia ja pitää turvavälit myös näissä tilanteissa, terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen sanoo.

Pandemian aikana on löydetty useita koronaviruksen variantteja, mutta kaikkien virusmuotojen leviämisen ehkäisemiseksi pätevät edelleen tutut keinot: 

  • Minimoi kontaktit ja muista 2 metrin turvaväli.
  • Pese kädet, yski hihaan. Käytä käsidesiä.
  • Käytä kasvomaskia, kun liikut paikoissa, joissa on muita ihmisiä.
  • Ota rokote.
  • Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.
  • Pidä Koronavilkku päällä ja noudata sen ohjeita.

Viime viikolla kokoontunut maakunnallinen Covid-tilannekuvatyöryhmä totesi, että Pohjois-Karjala on pandemian kiihtymisvaiheessa. Työryhmä kokoontuu jälleen torstaina 29.7.2021 arvioimaan maakunnan koronavirustilannetta ja siihen liittyviä suosituksia ja rajoituksia. 

Mene testiin matalalla kynnyksellä – oireet voivat olla myös hyvin lieviä

Koronavirustartuntojen jäljittäjät tekevät kiivaasti töitä selvittääkseen koronavirustartuntojen alkuperän ja virukselle altistuneet henkilöt. Siun sote pyrkii lisäämään henkilöstön määrää jäljitystyössä, jotta ruuhkia saataisiin vähennettyä. Koronatestaus sujuu tällä hetkellä normaaliin tahtiin. Testitulokset saapuvat keskimäärin noin vuorokauden kuluttua näytteen ottamisesta.

- Jos sinulla lieviäkään oireita, kuten nuhaa, yskää, kuumetta, mene koronatestiin ja pysy muutoin kotona. Myös koronarokotuksen saaneet voivat saada tartunnan ja tartuttaa edelleen muita ihmisiä. Pohjoiskarjalaiset ovat käyneet kiitettävästi koronatesteissä, jatketaan siis samaan malliin, Kaipiainen kehottaa.

Siun sote päivittää verkkosivuillaan koronaviruksen altistumispaikkojen listaa. Listalle kirjataan paikat, joissa mahdollisesti virukselle altistuneita ei ole voitu jäljittää henkilökohtaisesti.

Ota koronarokote – muista myös tehosterokote

Pohjoiskarjalaisista yli 16-vuotiasta tähän mennessä 1. koronarokotusannoksen on saanut 78 prosenttia ja toisen annoksen on saanut 37 prosenttia. Iäkkäimmissä ikäryhmissä rokotuskattavuudet ovat noin 90 prosenttia. Nyt tavoitteena on, että myös alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuudet saataisiin nousemaan. Yhtenä keinona tähän kokeillaan torstaina 29.7.2021 klo 9–11 ajanvarauksetonta "walk in" -koronarokotusta.

Muista ottaa myös koronarokotuksen toinen annos. Tehosteannos on tärkeä, jotta rokotteen suojateho vahvistuu. Toinen annos myös varmistaa, että suoja kestää mahdollisimman pitkään.

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: