Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2021

Uutisarkisto 2021

Sisältöjulkaisija

angle-left Aster-yhteistyölle tukea sosiaali- ja terveysministeriöstä
15.09.2021

Aster-yhteistyölle tukea sosiaali- ja terveysministeriöstä

Sosiaali- ja terveysministeriö on 14.9. julkaissut tiedotteen, jossa se kannustaa tulevia hyvinvointialueita yhteistyöhön uusien asiakas- ja potilastietojärjestelmien hankinnassa.

- Tällaisesta yhteistyöstä hyvänä esimerkkinä ovat Apotin ja Asterin kaltaiset hankkeet. STM:n tavoitteena ei siis ole saada yhtä tietojärjestelmää kaikkien alueiden käyttöön. Keskeisimmät perusteet tälle ovat digiturvallisuuteen ja sote-palvelutuotannon toimintavarmuuteen sekä ICT-ratkaisujen markkinoiden toimivuuteen liittyviä, sanoo STM:n osastopäällikkö Kari Hakari tiedotteessa.

Aster ei ole irrallinen sosiaali- ja terveydenhuollon muusta kehityksestä, toteavat Aster-piirien johtajaylilääkärit Juha Paloneva (KSSHP), Jarmo Koski (Essote), Peter Nieminen (VSHP) ja Susanna Wilen (Siun sote).

- Aster tukee muuta kehitystä keskeisellä tavalla. Tarve saada ratkaisuja monialaiseen yhteistyöhön, sujuvaan tiedonkulkuun sekä tiedolla johtamisen tueksi on ollut olemassa jo vuosia, eikä se poistu. Päinvastoin tarve kasvaa siirryttäessä hyvinvointialueille ja yhteisenä asiakaskuntanamme ovat sosiaali- ja terveyspalveluja tarvitsevat ihmiset. Nyt päätetään siitä, tartutaanko ratkaisuun nimeltä Aster”, tiivistää Juha Paloneva em. kollegoineen.

Asiakas- ja potilastietojärjestelmää tekevän Aster-hankkeen jatkumisesta tehdään paraikaa päätöksiä. Essote ja Siun sote ovat jo näyttäneet vihreää valoa uuden asiakas- ja potilastietojärjestelmän toimitusvaiheeseen siirtymiselle. Vaasan sairaanhoitopiirin hallitus esittää 4.10. kokoontuvalle valtuustolle hankkeen jatkamista.

Asteria koskevaa päätöksentekoa KSSHP:ssä edeltää käsittely Keski-Suomen kunnissa, joilla on sosiaali- ja/tai terveydenhuollon järjestämisvastuuta alueellaan. Tähän mennessä kolme kunnanvaltuustoa on tehnyt kielteisen päätöksen. Jyväskylän kaupunginvaltuusto kokoontuu päättämään asiasta osaltaan 27.9.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirillä on Asterissa kaksi roolia: KSSHP on Keski-Suomen tilaaja ja hankkeen ainoa asiakas, kun se toimii hankkeen isäntäorganisaationa. KSSHP:n hallitus päättää 29.9. ehdotuksestaan KSSHP:n valtuustolle. KSSHP:n valtuuston päätös 15.10. ei koske yksin Keski-Suomen kuntia ja sairaanhoitopiiriä, vaan myös kolmea muuta tilaajaa.

Kustannukset ovat olleet kaikilla Aster-alueilla keskustelun ytimessä. Myös niiden täsmentämisen osalta on edetty suunnitelmallisesti. Tammikuussa 2020 saatiin toimittajien tarjoukset, joista Cernerin tarjous oli edullisin, selvästi. Hankintapäätös maaliskuussa 2020 perustui ko. tietoihin. Syyskuussa 2020 aloitetussa suunnitteluprojektissa puolestaan ne osat kustannuksista, jotka olivat hankintamenettelyssä laskennallisia, sidottiin kiinteiksi. Näin on saavutettu varmuus toimittajan toteutuskustannuksista, ilman riskiä ennakoimattomista lisäkustannuksista. Todellisia kustannuksia muiden, mediassakin esillä olleiden järjestelmätoimittajien ratkaisuista ei ole tiedossa.

- Asteriin on edetty tarkasti hankintalain edellyttämällä tavalla. Kilpailutuksessa käytetyt, sote-ammattilaisten järjestelmälle asettamat vaatimukset sille, miten työtä pitää tulevaisuudessa pystyä tekemään, ovat olleet korkeat. Näihin vaatimuksiin on toimittajamme sanonut kyllä, vaatimukset on mahdollista toteuttaa. Nyt tarvitaan rohkeutta tarttua Asterin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja avata väylät yhteiseen kehittämiseen, osaamisen jakamiseen ja tehdä yhdessä meille paras mahdollinen tulevaisuuden työväline”, sanoo Asterin muutosjohtaja Anu Pihl.

Tiedote on julkaistu Aster-hankkeen verkkosivuilla 15.9.2021.

Lue lisää Aster-hankkeesta osoitteesta https://www.asteraptj.fi/

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Ei yhtä yhteistä vaan yhteisiä ratkaisuja asiakas- ja potilastietojärjestelmien hankinnassa

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: