Ajankohtaista sivun pääkuva

Uutisarkisto 2020

angle-left Lisääntynyt tietoisuus uniapneasta ruuhkauttaa ylipainehoitojen aloittamista
01.12.2020

Lisääntynyt tietoisuus uniapneasta ruuhkauttaa ylipainehoitojen aloittamista

Tietoisuus uniapneasta on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Koska uniapnean tutkimista ja hoitoa koskevat lähetteet ovat lisääntyneet nopeasti, ylipainehoitoa ei pystytä sairauden toteamisen jälkeen aloittamaan yhtä pian kuin aikaisemmin. Tällä hetkellä hoidon aloitus pystytään toteuttamaan keskimäärin viidessä kuukaudessa, mikä vielä kuitenkin lukeutuu kuuden kuukauden hoitotakuun piiriin.

- Viime vuoden puolella pari julkisuuden henkilöä menehtyi, mikä yhdistettiin heidän uniapneaansa. Tämä lisäsi yleisesti tietoisuutta uniapneasta, mikä lienee pääsyy siihen, että lähetteet ovat lisääntyneet nopeasti, keuhkosairauksien ylilääkäri Ilkka Salmi kertoo.

Kasvanut tietoisuus on positiivinen asia, mutta se kuormittaa sairaanhoidon resursseja. Ylipainehoitolaitteen käyttöön tulee antaa aina huolellinen ohjaus hoidon onnistumisen turvaamiseksi. Keuhkosairauksien poliklinikalla toimintaa kehitetään jatkuvasti, jotta jonot saataisiin pidettyä kurissa.

- Olemme siirtyneet ylipainehoidon aloituksessa osittain ryhmäaloituksiin, jolloin unihoitaja pystyy opettamaan useammalle potilaalle samanaikaisesti laitteen käytön. Vallitseva koronatilanne luo ryhmätoimintaan kuitenkin tällä hetkellä rajoituksensa. Meillä on myös meneillään videoyhteydellä toimivia etähoitokokeiluja. Näillä keinoilla pyrimme jatkuvasti ratkaisemaan haasteitamme, Salmi kuvailee.

Ylipainehoito voidaan aloittaa kiireellisesti ainoastaan erityistapauksissa. Käytännössä tämä tarkoittaa ammattikuljettajia, kuten ammattiautoilijoita, lentäjiä sekä veturinkuljettajia. Lisäksi hoidon aloitus on syytä käynnistää kiireellisesti, mikäli potilas on raskaana tai hänelle on tarkoitus tehdä jokin anestesiatoimenpide. Kiireettömissä tapauksissa potilaat joutuvat odottamaan hoidon aloittamista nyt hieman kauemmin. Ensiapuna Salmi kehottaa kiinnittämään huomiota elintapoihin ja nukkumisasentoon.

- Asiakkaat voivat olla peloissaan tai huolissaan todetusta uniapneasta. Kuitenkin on syytä muistaa, että uniapnea lisää kuolleisuutta sydän ja verisuonitauteihin ainoastaan, mikäli uniapnea on vaikea. Keskivaikeassa tai lievässä uniapneassa suurentunutta riskiä ei ole, Salmi muistuttaa.

- Uniapneaa esiintyy tyypillisemmin liikapainoisilla, jolloin painonpudotus voi vähentää oireita. Oireet voivat olla myös osittain yhteydessä nukkumisasentoon. Tällöin oireilua voi helpottaa selinmakuun välttäminen nukkuessa. Lisäksi tupakoimattomuus voi tuoda helpotusta oireisiin, Salmi jatkaa.

Tällä hetkellä on haastavaa ennustaa, tasautuuko lähetteiden määrä jossakin vaiheessa, kun piilevä tarve on saatu tyydytettyä. Uniapnean yleisyys on kuitenkin suuri väestössämme: keski-ikäisistä miehistä uniapneaa ilmenee yhdellä viidestä sekä naisista yhdellä kymmenestä. Uniapnea liittyy myös osittain normaaliin vanhenemiseen. Siun sotessa tehdään viikossa noin 25 unitutkimusta sekä ylipainehoidon aloituksia on noin 30–35. Unitutkimuksia tehdään maakunnassa muidenkin toimintana, mutta kaikki hoidon aloitukset tapahtuvat keuhkosairauksien poliklinikalla. Keuhkosairauksien poliklinikan henkilökunta toivoo nyt erityistä ymmärrystä ja kärsivällisyyttä asiakkailta.

- Uniapnean tutkimusta ja hoitoa koskevien lähetteiden nopea kasvu on valtakunnallinen ilmiö ja kaikkialla ilmenee nyt ruuhkaa tutkimusten ja hoitojen aloittamisen suhteen. Työskentelemme koko ajan sen eteen, että saisimme pidettyä jonot kurissa, Salmi kiteyttää.

Ajankohtaista arkisto

Tiedotearkistot: 2023, 2022, 2021, 20202019, 2018, 2017, 2016, 2015

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Soile Asikainen
Puh. 013 330 4526
soile.asikainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kuulumisia Pohjois-Karjalan hyvinvointialueelta 

Uutiskirjeeseen on koottu tietoa hyvinvointialueen ajankohtaisista asioista. 

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Omaishoidon uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita Siun soten omaishoidosta.

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)