Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Varjostajia liikkeellä eri puolilla maakuntaa torstaina 16.5.
Artikkelin kuva
14.05.2019

Varjostajia liikkeellä eri puolilla maakuntaa torstaina 16.5.

Job Shadow Day antaa kehitysvammaisille mahdollisuuden tutustua unelmiensa työhön

Pohjoiskarjalaiset yritykset ja organisaatiot sekä Siun sote ovat lähteneet tänä vuonna erittäin laajasti mukaan Euroopan laajuiseen Job Shadow Day -teemapäivään, joka järjestetään 16. toukokuuta. Irlannista lähtöisin olevan teemapäivän ideana on antaa sairauden, vamman tai elämäntilanteensa takia vaikeasti työllistyville henkilöille mahdollisuus päästä seuraamaan unelmiensa työtä yhden päivän ajan.

Työn varjostajia ja unelmien työpaikkoja on Pohjois-Karjalassa tänä vuonna ennätysmäärä: Siun soten vammaispalvelut ovat auttaneet järjestämään varjostuspaikan noin sadalle kehitysvammaiselle henkilölle eri puolilla maakuntaa. Unelmien työpaikkoja on mukana maatiloista marketteihin ja radiosta rautakauppaan. Työpaikat on etsitty asiakkaiden toiveiden mukaan.

– Maakunnan yritykset ja eri organisaatiot ovat lähteneet todella upeasti mukaan teemapäivään ja tarjoamaan asiakkaillemme uutta kokemusta työelämästä. Kiitämme jo tässä vaiheessa kaikkia mukaan lähteneitä työpaikkoja. Päivää odotetaan innostuneena, kertovat Siun soten vammaispalvelujen työ- ja päivätoiminnan ohjaajat Senja Asikainen Joensuusta ja Satu Ikonen Ilomantsista.

Siun soten alueella teemapäivään on osallistuttu aiemmin Ilomantsissa, jossa viime vuonna muun muassa kunnanjohtajalla oli oma varjostajansa. Tänä vuonna Siun soten vammaispalvelut lähti mukaan tapahtuman järjestämiseen Ilomantsin lisäksi myös Joensuussa, Juuassa, Nurmeksessa, Lieksassa ja Liperissä. Päivän aikana henkilökuntaa on mukana asiakkaiden avustajina, lisäksi avustaviin tehtäviin tulee mukaan lähihoitajaopiskelijoita Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riveriasta.

Päivän aikana toimii myös Pop-up -kahvila Poro Joensuussa, Siun soten päivätoimintakeskus Onnelan tiloissa. Kahvila on avoinna klo 10.30–16.30 osoitteessa Kauppakatu 17. Kahvilan ovat suunnitelleet vammaispalvelujen asiakkaat yhdessä ammattiopisto Luovin opiskelijoiden kanssa.

Unelmien työstä oikeisiin palkkatöihin

Job Shadow Day -teemapäivän tavoitteena on myös muistuttaa siitä, kuinka tärkeää kaikille ihmisryhmille on löytää paikkansa yhteiskunnassa ja työelämässä. Työ on jokaisen ihmisen oikeus, mutta Kehitysvammaliiton mukaan Suomen noin 25 000:sta työikäisestä kehitysvammaisesta vain noin 500 henkilöä tekee työsuhteista palkkatyötä.

Siun sote pyrkii edistämään kehitysvammaisten henkilöiden työllistymistä muun muassa työvalmennuksen avulla. Perusajatuksena on löytää kehitysvammaiselle työntekijälle oikea palkkatyö ja tukea työnantajia työtehtävien räätälöinnissä sekä työntekijän perehdytyksessä. Siun soten ohjaajat ovat sekä työntekijän että työnantajan apuna työllistymisessä.

– Työmaailma tarvitsee erilaisia työntekijöitä ja rekrytoinnin polkuja. Meillä on nyt koko Siun soten alueella mahdollisuus tukea kehitysvammaisten työllistymistä työhön valmennuksen avulla. Onnistuneita työllistämistarinoita on syntynyt ympäri Pohjois-Karjalaa. Esimerkiksi Joensuun seudulla eripituisiin osa-aikaisiin työsuhteisiin on työllistynyt vuoden aikana noin 20 asiakasta, kertoo Senja Asikainen.

Lisätietoja:

Pohjoiskarjalaiset organisaatiot, jotka ovat mukana Job Shadow Day -teemapäivässä 2019: https://www.vates.fi/vates/job-shadow-day/osallistujat-2019.html#pohjois-karjala

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)