Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun soten neuvolat pilotoivat lasten influenssarokottamista päiväkodeissa (2019)
13.11.2019

Siun soten neuvolat pilotoivat lasten influenssarokottamista päiväkodeissa (2019)

Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa lasten influenssarokotuksia annetaan tänä syksynä myös päiväkodeissa. Tavoitteena on lisätä päiväkoti-ikäisten lasten rokotesuojaa influenssaa vastaa.

Pikkulapset sairastavat influenssaa enemmän kuin muut ikäryhmät. Jopa joka viides lapsi saa vuosittain influenssan. Influenssan seurauksena lapsi voi sairastua jälkitautiin, joista yleisimpiä ovat bakteerin aiheuttamat korvatulehdukset ja keuhkokuume. Rokotetuilla on influenssakautena ollut jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla.

– Lapsen rokottaminen auttaa ehkäisemään myös perheenjäsenten sairastumista. Tämä on erityisen merkittävää, jos perheessä on alle kuuden kuukauden ikäinen lapsi. Pikkulapsen rokottaminen auttaa suojaamaan influenssalta muita hänen lähipiiriinsä kuuluvia, esimerkiksi isovanhempia, kertoo erikoislääkäri Marjo Papinniemi Siun soten infektioiden torjuntayksiköstä.

Syksyllä 2018 rokotusohjelma laajeni influenssan osalta koskemaan kaikkia alle 7-vuotiaita ja yli kuuden kuukauden ikäisiä lapsia. Aiemmin maksuttomiin rokotuksiin oikeutettuja olivat 6–35 kuukauden ikäiset lapset. Yli kaksivuotiaille lapsille on pistosrokotteen vaihtoehtona tarjolla nenäsumutteena annettava Fluenz Tetra -rokote.

Pääosa rokotuksista toteutetaan lastenneuvoloissa määräaikaistarkastusten yhteydessä, myös perheenjäseniä voidaan rokottaa. Tänä vuonna Siun sotessa pilotoidaan lasten rokottamista päiväkodeissa. Tavoitteena on kohentaa lasten rokotuskattavuutta:

– Pohjois-Karjalassa lasten rokotuskattavuus on ollut hieman koko maata parempi, mutta parannettavaa on edelleen. Viime influenssakaudella alle kaksivuotiaiden ikäisten lasten rokotuskattavuus oli maakunnassamme 48,8 %. Influenssalle alttiista ryhmistä 3–6-vuotiaiden rokotuskattavuus on ollut kaikkein matalin eli 33,5 %, kertoo neuvolatoiminnan ylilääkäri Sanni Penttilä Siun sotesta.

– Lasten rokotuskattavuutta pyritäänkin nyt kohentamaan uusin ratkaisuin. Jotta suurempi osuus päiväkoti-ikäisistä saataisiin influenssarokotusten piiriin, päädyttiin kokeilemaan pilottina rokotteiden antamista siellä, missä lapset ovat eli päiväkodeissa, Penttilä jatkaa.

Pilotissa on mukana kahdeksan päiväkotia eri puolilta maakuntaa. Kokeilussa Siun soten neuvoloiden terveydenhoitajat tulevat päiväkoteihin antamaan influenssarokotuksia. Rokotukset annetaan aina vanhempien suostumuksella.

– Koska 2–6-vuotiaat lapset asioivat neuvolassa pääsääntöisesti vain kerran vuodessa syntymäpäivänsä aikaan, voi rokotteen muistaminen olla vanhemmille haasteellista. Tarkoituksemme on tehdä lasten influenssarokotusten saaminen mahdollisimman helpoksi perheille ja siten parantaa palvelujen saatavuutta. Ajatuksena on, että lapset rokotetaan samalla, kun vanhemmat hakevat lapsensa päiväkodista, sanoo neuvolatoiminnan ylihoitaja Pia Suvivuo.

Siun soten jäsenkunnissa on kehitetty viime vuosina perhekeskustoimintamallia. Perhekeskustoiminnassa on tavoitteena tiivistää varhaiskasvatuksen ja neuvolan yhteistyötä ja luoda uusia toimintamalleja, jotka ovat asiakaslähtöisiä. Rokotuspilotti on yksi toimintamalli, jota halutaan kokeilla ja kehittää kokemusten mukaan.

Pilottipäiväkodit ovat:

 1. Joensuu: Linnunlahden päiväkoti
 2. Lieksa: päiväkoti Orava
 3. Liperi, Ylämylly: Paloaukean päiväkoti
 4. Outokumpu: Pohjois-Ahon päiväkoti
 5. Kitee: Kellonsoittajantien päiväkoti
 6. Kontiolahti: Karhunpesän päiväkoti
 7. Lehmo: Peltosirkun päiväkoti
 8. Ilomantsi: Vunukan päiväkoti

Lasten influenssarokotukset pähkinänkuoressa:

 • Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja kaikki alle 7-vuotiaat ja yli kuuden kuukauden ikäiset lapset.
 • 2–6-vuotiaiden lasten influenssarokotukset annetaan nenäsumutteena.
 • Neuvolaikäiset lapset rokotetaan neuvoloissa. Rokotuskäynnille voi varata ajan joko verkossa tai neuvolan soittoaikoina. Jokaiselle rokotettavalle pitää varata oma aika.
 • Rokotuksen voi ottaa myös muun neuvola- tai vastaanottokäynnin yhteydessä.
 • Kouluikäiselle lapselle, joka ei kuulu influenssan lääketieteellisiin riskiryhmiin, voi hankkia rokotteen reseptillä.
 • Reseptillä ja omakustanteisesti nenäsumuterokotteen voi hankkia myös 6–18-vuotiaille. Kansallisessa rokotusohjelmassa yli 6-vuotiaille on tarjolla pistosrokote.

Tietopaketti lasten rokotuksista THL:n verkkosivuilla: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kaytannon-ohjeita/usein-kysyttya/influenssarokotuksista-kysyttya/lasten-influenssarokotuksista-kysyttya

Influenssarokotukset Siun soten alueella syksyllä 2019: https://www.siunsote.fi//influenssarokotukset

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)