Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Pohjois-Karjalassa on helppo jatkaa sote-palvelujen ja pelastustoimen kehittämistä hallitusohjelman mukaisesti
04.06.2019

Pohjois-Karjalassa on helppo jatkaa sote-palvelujen ja pelastustoimen kehittämistä hallitusohjelman mukaisesti

Tuoreen hallitusohjelman linjaukset sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä maakuntamallilla ovat Pohjois-Karjalan näkökulmasta suotuisa ratkaisu. Pohjois-Karjalassa nämä palvelut sekä ympäristöterveydenhuolto on jo nyt järjestetty maakunnallisesti.

-Meillä on erittäin hyvät kokemukset siitä, että sosiaali- ja terveyspalvelut, pelastustoimi ja ensihoito sekä ympäristöterveys ovat samassa organisaatiossa. Synergiaetuja on saatu ja toivomme, että ympäristöterveydenhuollon liittäminen sote-ratkaisuun selvitetään mahdollisimman pian, toteaa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen.

- Hallitusohjelman linjaukset vaikuttavat siltä, että ne ovat meidän osaltamme suht selkeitä toteuttaa ja voimme jatkaa meillä jo aloitettua työtä, Pirskanen arvioi.

Tuoreessa hallitusohjelmassa on linjattu, että tulevassa sote-uudistuksessa kootaan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen kuntaa suuremmille itsehallintoalueille. Maakunniksi kutsuttavia Itsehallinnollisia alueita on 18. Pelastustoimi ja ensihoito siirtyvät osaksi maakuntien tehtäviä. Ympäristöterveydenhuollon järjestämistä osana sote-uudistusta selvitetään.

Pohjois-Karjalassa pelastustoimi ja ensihoito ovat olleet maakunnallinen toimija jo vuodesta 2004 alkaen ja vuodesta 2017 alkaen liikelaitos on ollut osa Siun sote -kuntayhtymää.  Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Viitaniemi arvioi, ettei hallitusohjelmalla ole suuria vaikutuksia pelastuslaitoksen toimintaan.

- Jatkamme toimintaamme osana yhteistä organisaatiota ja pääsemme rauhassa syventämään yhteistyötä Siun soten muiden toimialueiden kanssa. Olemme myös tulevaisuudessa osa kansallista pelastustoimea ja työskentelemme turvallisen ja kriisinkestävän Suomen hyväksi yhdessä sisäministeriön, pelastuslaitosten kumppanuusverkoston sekä pelastusalan järjestöjen kanssa, toteaa Viitaniemi.

- Meille erittäin tärkeä asia on myös se, että hallitusohjelmassa mainitaan pelastustoimen ja ensihoidon tiiviin yhteyden tuoma synergiaetu ja sen turvaaminen. Pohjois-Karjalassa tämä malli on ollut käytössä jo pitkään, ja se on todettu sekä toimivaksi että kustannustehokkaaksi, jatkaa Viitaniemi.

Siun sotessa pelastuslaitos on yhteistyössä muiden toimialueiden kanssa kehittänyt uudenlaisia toimintamalleja esimerkiksi ikäihmisten turvalliseen kotona asumiseen liittyen. Jo tehty yhteistyö on huomioitu myös valtakunnallisesti. Sairaanhoitajaliitto palkitsi Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen ensihoitopalvelut hiljattain uusien mallien kehittämisestä saattopotilaiden ensihoitoon ja ikäihmisten kotona asumisen tueksi.

Ympäristöterveydenhuolto on järjestetty Pohjois-Karjalassa maakunnallisesti jo vuodesta 2013 alkaen ja vuodesta 2017 alkaen osana Siun sote -kuntayhtymää.  Siun soten kokemukset puhuvat sen puolesta, että myös ympäristöterveydenhuolto on luonteva osa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä turvallisuuden kokonaisuutta:

- Siun sote on onnistunut esimerkki ihmisten, eläinten ja ympäristön yhteisen terveyden turvaamisesta käytännössä. Esimerkiksi infektioiden torjunnassa meille on hyötyä siitä, että eläinlääkärit ja terveystarkastajat toimivat samassa organisaatiossa terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, toteaa Pohjois-Karjalan ympäristöterveydenhuollon johtaja Elina Felin.

Lisätietoja medialle:

toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen, ilkka.pirskanen@siunsote.fi, puh. 013 330 4500
pelastusjohtaja Markus Viitaniemi, markus.viitaniemi@pkpelastuslaitos.fi,  puh. 050 511 8342
ympäristöterveydenhuollon johtaja Elina Felin, elina.felin@siunsote.fi, puh. 013 330 8206

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: