Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Lastenhoitokesätyöt kiinnostivat – Siun sote palkkasi kuutisenkymmentä nuorta lastenhoitoavuksi henkilöstölleen
19.06.2019

Lastenhoitokesätyöt kiinnostivat – Siun sote palkkasi kuutisenkymmentä nuorta lastenhoitoavuksi henkilöstölleen

Pohjois-Karjalassa sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavassa Siun sote -kuntayhtymässä on tänä vuonna kokeiltu ihan uudenlaisia keinoja henkilökunnan työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamiseksi. Kuntayhtymän paristasadasta kesätyöntekijästä noin neljäsosa palkattiin tällä kertaa lastenhoitoavuksi henkilökunnalle.

– Ajatus lähti työvuorosuunnittelun problematiikasta ja siitä, miten me saataisiin helpotettua henkilökunnan arkea pienten koululaisten lomien aikana. Onhan se hankala yhtälö työnantajallekin. Meillä täytyy kuitenkin aina olla paikalla riittävästi myös vakituista ja kokenutta henkilökuntaa, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen kokeilun taustoista.

Siun sote palkkaa vuosittain kaksisataa 17–18-vuotiasta nuorta kesätöihin. Kesätyöt ovat aiempina vuosina olleet avustavia tehtäviä pääasiassa ikäihmisten ja kehitysvammaisten palveluissa. Tänä vuonna kesätyöntekijöitä haettiin myös lastenhoitotehtäviin Siun soten henkilökunnan koteihin. Kiinnostusta oli sekä henkilökunnalla että nuorilla:

– Kesätöitä haki yli 500 nuorta, joista 200 oli kiinnostunut ensisijaisesti lastenhoitotehtävistä. Kaiken kaikkiaan palkkasimme 56 nuorta lastenhoitajiksi. Henkilökunnalla oli kiinnostusta enemmänkin, mutta esimerkiksi matkojen takia ei kaikille saatu järjestymään kesätyöntekijää kotiin, kertoo työvoimakoordinaattori Anne Tuovinen Siun soten rekrytointipalveluista.

Lastenhoitoavuksi palkatuista nuorista kolmannes opiskelee sote-alalle. Lastenhoitajina työskentelevien nuorten valinta tehtiin yhteistyössä koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa. Muutaman opiskelijan kanssa on saatu tehtyä myös joustava oppisopimus, jolloin myös opinnot etenevät kesätöiden aikana.

Kesätyöntekijää pystyivät hakemaan Siun soten työntekijät, joilla on alakoulun ensimmäisillä luokilla olevia, 7–9-vuotiaita lapsia. Siun sote työnantajana maksaa nuorten palkan ja huolehtii työntekijöiden vakuuttamisesta sekä muista työnantajavelvoitteista. Lastenhoidon pelisäännöistä, esimerkiksi ruuan laittamisesta ja liikkumisesta kodin pihapiirin ulkopuolella, taas on sovittu erikseen perheen vanhempien ja kesänuoren tekemällä yhteisellä sopimuksella.

– Kyllähän tässä jouduttiin vähän erilaisia asioita pohtimaan kuin tavallisesti kesätyöntekijöitä palkatessa. Näyttää siltä, että sujuvat käytännöt on löydetty. Henkilöstöltä on tullut paljon kiitosta kesätyöntekijämahdollisuudesta, ja myös nuoret ovat tykänneet, kertoo Tuovinen.

Henkilöstöjohtaja Bjerregård Madsen uskoo, että lastenhoitokesätöitä on Siun sotessa tarjolla jatkossakin.

– Päätöksiä ei toki ensi vuodesta ole vielä tehty, mutta näyttää siltä että kesätyöntekijöistä ovat hyötyneet sekä työntekijät että työnantaja. Työvuorosuunnittelun ongelmana on ollut vuosilomien kasautuminen esimerkiksi elokuun ensimmäisille viikoille ennen koulujen alkua. Kesätyöntekijäjärjestelyllä on omalta osaltaan saatu helpotettua lomasuunnittelua, ja sellaisia järjestelyjä tarvitsemme lisää, toteaa Bjerregård Madsen.

Aiempi tiedote aiheesta: 12.2.2019 Uudenlaisia avauksia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)