Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left LAPE-akatemia kokoaa sivistystoimen ja soten johtajat sopimaan lapsi- ja perhepalvelujen kokonaisuudesta
Artikkelin kuva
18.02.2019

LAPE-akatemia kokoaa sivistystoimen ja soten johtajat sopimaan lapsi- ja perhepalvelujen kokonaisuudesta

 

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin vaikuttava johtaminen vaatii eri toimijoiden yhteistyötä. Maaliskuussa starttaava LAPE-akatemia kokoaa kunkin maakunnan, kuntien sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen johdon sekä järjestöjen ja seurakuntien edustajat yhteiseen oppimisprosessiin.

Akatemian tavoitteena on luoda ja määritellä eri toimijoiden välisiä toimintamalleja, sopimuksia ja rakenteita, jotta palveluista saadaan lapsi- ja perhelähtöisiä. Johtajat saavat tukea entistä vaikuttavampaan toimintaan, kokonaisuuksien ymmärtämiseen sekä verkostojen johtamiseen yhteisessä toimintaympäristössä.

Lapset ja nuoret elävät arkeaan kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Lasten ja nuorten palveluista vastaavien tahojen – oli se kunta, maakunta tai joku muu taho – tulee pystyä tarjoamaan lapsille ja nuorille sopivaa tukea oikeaan aikaan ja mieluiten heidän omassa kasvuyhteisössään.

– Ilman erilaiset hallinnonrajat ylittävää tahtotilaa on mahdotonta päästä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen ihmislähtöisyyteen taikka kustannusvaikuttavuuteen. Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia johdettaessa olisi toimittava ikään kuin hallintorajoja ei olisikaan. Lapsi- ja perhelähtöisillä palveluilla edistetään tehokkaimmin lasten oppimisen ja hyvinvoinnin tasa-arvoa, muistuttaa hankejohtaja Maria Kaisa Aula sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– Jokaisen maakunnan alueella ollaan jo liikkeessä parempaan päin eli sivistystoimen ja soten yhdessä tekemiseen sekä varhaisen tuen vahvistumiseen. LAPE-muutosohjelman vauhdittamaa kehitystä haluamme tukea ja jatkaa LAPE-akatemialla, Aula perustelee.

LAPE-akatemian starttitilaisuus Helsingissä 20.3.2019

LAPE-akatemian starttitilaisuus pidetään Helsingissä 20.3.2019 otsikolla "Uudet toimintaympäristöt, uudenlainen johtaminen, uusi vaikuttavuus". Tilaisuudessa on mukana julkisen johtamisen huippunimiä. Starttitilaisuuden ohjelman löydät täältä: https://stm.fi/tapahtumat/2019-03-20/lape-akatemioiden-valtakunnallinen-starttitilaisuus-20.3.2019

Tilaisuutta on mahdollista seurata myös verkossa suorana lähetyksenä tai myöhemmin tallenteena: http://videonet.fi/stm/20190320/

LAPE-akatemiassa pysytään tulevaisuuden tahdissa

Starttitilaisuuden jälkeen LAPE-valmennus jatkuu maakuntakohtaisesti kolmella tilaisuudella, joissa kukin maakunta pureutuu oman alueensa yhteistyöhön: sen rakenteisiin, toimintamalleihin ja palvelujen yhdyspintoihin. Osallistujat voivat vaikuttaa siihen, miten sivistystoimen ja soten yhteistyön rakenteet, prosessit ja toimintamallit kehittyvät oman maakunnan alueella. Maakuntakohtaisten tapahtumien ajankohdista ja ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin myöhemmin.

Akatemiaan kutsutaan mukaan kuntien ja kuntayhtymien sosiaali-, terveys- ja sivistystoimen johtavat viranhaltijat ja päättäjät, maakuntavalmistelijat sekä järjestöjen ja seurakuntien johto.

– Toimintaympäristö on nyt nopeassa muutoksessa. LAPE-akatemia on tarpeellinen ja hyödyllinen siitä riippumatta, mitä eduskunta päättää maakunta- ja sote-uudistuksesta. Lasten, nuorten ja perheiden palvelut on joka tapauksessa saatava vastaamaan mahdollisimman hyvin ihmisten tarpeisiin sekä tukemaan lasten oppimisen ja hyvinvoinnin yhdenvertaisuutta, sanoo LAPE-muutostyön etenemisestä Pohjois-Karjalassa vastaava muutosagentti Anne Frimodig.

– Korjaavien palvelujen kustannusten kasvun hillitseminen edellyttää varhaisen tuen vahvistumista ja vahvempaa yhteistyötä yli erilaisten rajojen. Johtamisen on tärkeä perustua tutkimukseen, tietoon sekä lapsen oikeuksien yhteiseen eettiseen perustaan, korostaa Frimodig.

Pohjois-Karjalassa painopisteenä ennaltaehkäisevien palvelujen kehittäminen

– Suurin osa lasten ja nuorten palveluista on varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piirissä. LAPE-akatemiassa vahvistetaan yhteensovittavaa johtamisosaamista ja luodaan yhteistä tahtotilaa lasten, nuorten ja perheiden palveluista vastaavien toimijoiden keskuuteen, unohtamatta kolmatta sektoria ja seurakuntia, joiden johto on myös kutsuttu mukaan akatemiaprosessiin, muistuttaa kunta-agentti Kristiina Hyvärinen, joka vastaa sivistyksen ja sote-palvelujen yhdyspinnan kehittämisestä vuoden 2019 aikana Etelä-Savon, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntien alueilla.

Pohjois-Karjalassa tehtiin laajaa lasten ja perheiden hyvinvointia edistävää ja palveluja kehittävää muutostyötä Siun soten P-K LAPE –hankkeessa vuosien 2017–2018 aikana. Tänä vuonna LAPE-akatemian tavoitteena on juurruttaa maakunnan alueella kahden viime vuoden aikana tehtyä LAPE-kehittämistyötä.

– Tavoitteena on painopisteen muuttaminen korjaavista palveluista varhaisempaan tukeen. Käytännön työssä vahvistetaan perhekeskuksia ja kohtaamispaikkoja, ja pyritään yhä lapsiystävällisempään maakuntaan sekä luomaan yhteistä tietopohjaa eri toimijoiden kanssa. Kaiken keskiössä on asiakas, jotta palveluja tarvitsevat saavat oikeat palvelut oikeaan aikaan, toteaa Frimodig.

LAPE-akatemian järjestelyistä vastaavat yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Maakuntakohtaisista tilaisuuksista vastaavat kunkin maakunnan omat LAPE-muutosagentit yhteistyössä kunta-agenttien kanssa.

Lisätietoa

www.stm.fi/lapeakatemia

www.siunsote.fi/hankkeet

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)