Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Ikäihmisten palveluasumiseen satsataan luopumalla Pyhäselän terveyskeskussairaalasta
03.12.2019

Ikäihmisten palveluasumiseen satsataan luopumalla Pyhäselän terveyskeskussairaalasta

Siun sote tehostaa ikäihmisten asumispalveluiden järjestelyä kevään 2020 aikana Pyhäselässä. Tavoitteena on löytää ikäihmisille heidän tarpeitaan vastaavat, kodinomaiset asumisratkaisut. Samalla luovutaan Pyhäselän terveyskeskussairaalasta, jonka vuodeosaston 40 potilaspaikkaa ovat lähes kahden vuoden ajan olleet palveluasumista odottavien ikäihmisten käytössä.

Terveyskeskussairaaloiden vuodeosastot ovat sairaanhoitoa tarvitsevien potilaiden laitoshoitopaikkoja, joita ei ole suunniteltu pysyvämpään asumiseen. Käytännössä Pyhäselässä vuodeosasto on kuitenkin toiminut tilapäisenä asumispalveluna ikäihmisille.

– Asiakkaamme tarvitsevat kodinomaista ja kotoisaa ympäristöä, ympärivuorokautista hoivaa ja arjen tukea, eivät sairaalahoitoa. Panostamme nyt siihen, että saamme heille paikat palveluasumiseen ja korjattua käytännön epäkohdan, kertoo toimialuejohtaja Eija Rieppo Siun soten ikäihmisten palveluista.

– Pyrimme löytämään palveluasumispaikat mahdollisimman pian. Palveluohjaajamme keskustelevat asiakkaiden ja omaisten kanssa vaihtoehdoista ja mahdollisuuksien mukaan kuuntelemme myös toiveita, jatkaa ikäihmisten keskisen alueen vs. palvelujohtaja Jenni Halonen.

Asiasta järjestettiin keskustelutilaisuus asiakkaille ja omaisille maanantaina 2.12.2019. Jatkossa Ilolan asumispalveluyksikkö Kontiolahdella Lehmossa tarjoaa 20 asiakkaalle asumispalvelua tilapäiseen tarpeeseen. Ilolan asumispalvelut järjestetään Siun soten omana palveluna.  

– Satsaamme tässä yhteydessä myös ostoihin, jotta saamme tarvittavat pysyvät, kodinomaiset asumispaikat järjestymään. Luopuminen terveyskeskussairaalan tiloista mahdollistaa tämän, tarkentaa Rieppo.

Myös tutut kotihoidon palvelut ovat edelleen pyhäselkäläisten käytettävissä. Siun soten tarjoamia ikäihmisten kotiin vietäviä palveluita ovat kotihoito, omaishoito, gerontologinen sosiaalityö sekä palveluohjaus.

Pyhäselän terveyskeskussairaalasta luopuminen koskee noin 24 työntekijää. Henkilöstön kanssa asia käsitellään yhteistoimintalain mukaisessa menettelyssä ja heille tarjotaan työtehtäviä toisista toimipisteistä. Avoimia tehtäviä tarjoutuu henkilöstölle esimerkiksi käyttöönotettavasta Ilolan asumispalveluyksiköstä.

Muutos on osa Siun soten valtuuston 17.4.2018 hyväksymää palvelutuotantosuunnitelmaa, jossa määritellään perusterveydenhuollon, vanhustenhuollon ja sosiaalipalvelujen toimintojen painopisteet vuoteen 2030.

– Pyhäselän terveysaseman palvelut eivät tässä yhteydessä muutu. Terveysasema tarjoaa lääkärien ja hoitajien vastaanotot ja aiemmat fysioterapia-, hammashoitola- ja neuvolapalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut, tarkentaa palvelujohtaja Jussi Malinen Siun soten vastaanottopalveluista.  

Taustatietoa

Siun soten palvelutuotantosuunnitelma löytyy sivulta Siun sote > Säännöt ja suunnitelmat

  • Palvelutuotantosuunnitelma 2030 (pdf)
  • Sotekeskus 2030 (pdf)

 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Niina Vatanen
Puh. 013 330 4526
niina.vatanen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita: