Siun sote kuva

Uutisarkisto 2019

Uutisarkisto 2019

Sisältöjulkaisija

angle-left Hoivakoti Yläpihan sisäilmaselvityksen tulokset johtavat toimenpiteisiin
23.08.2019

Hoivakoti Yläpihan sisäilmaselvityksen tulokset johtavat toimenpiteisiin

Ilomantsissa sijaitsevan hoivakoti Yläpihan sisäilmaselvityksen tulokset ovat valmistuneet. Koetut sisäilmaoireet saivat vahvistuksen, kun tutkimuksessa löydettiin rakenteellisia vaurioita, joiden takia pitkäkestoinen oleskelu tiloissa todennäköisesti lisää astman ja hengitystieoireiden riskiä. Siun sote ja Ilomantsin kunta suunnittelevat nyt yhteistyössä korvaavia tiloja osalle Yläpihan toimintaa.

Kevään 2019 aikana tehdyssä sisäilmaselvityksessä Yläpihan tilojen vanhimpien osien Salin, Kammarin ja Tuvan rakenteista löydettiin vaurioita, jotka heikentävät sisäilmaa ja altistavat hengitysoireille. Tuvan käytöstä on luovuttu jo aiemmin kesällä, ja nyt edessä on luopuminen myös Salin ja Kammarin käytöstä. 

– Koettujen oireiden takia ja tuloksia ennakoiden ryhdyimme jo kesällä toimenpiteisiin ja supistimme toimintoja ongelmallisiksi koetuissa tiloissa, kertoo ikäihmisten palveluiden palvelujohtaja Kaisa-Mari Käyhkö.

Siun sote ja Ilomantsin kunta ovat jo alustavien tietojen pohjalta selvittäneet vaihtoehtoisia tiloja käytöstä poistettavien tilalle. Varteenotettavimpana vaihtoehtona olisi lähellä sijaitseva Toivonlahti. Yläpihassa toiminnan suunnitellaan jatkuvan edelleen uudemmissa tiloissa Pihlajassa ja Koivikkolassa.

Yläpihan tilat omistava Ilomantsin kunta arvioi, että nyt käytöstä poistettavien tilojen peruskorjaus ei ole taloudellisesti eikä toiminnallisesti järkevää. Peruskorjaus lisäisi myös asukkaiden kuluja kohtuuttomasti.

– Sisäilmatilanteen selvittäminen on sujunut hyvässä yhteistyössä kaikkien tahojen kesken ja edistynyt hyvin, kertoo Käyhkö.

Sisäilmatilanteesta pidettiin torstaina 22.8.2019 tiedotustilaisuudet henkilöstölle sekä asukkaille ja heidän omaisilleen heti sisäilmatyöryhmän kokouksen jälkeen. Tehtävät jatkotoimenpiteet ja aikataulu tarkentuvat syyskuun aikana. Henkilöstö on tiiviisti mukana jatkotoimenpiteiden suunnittelussa, ja asukkaita sekä heidän omaisiaan kuullaan myös suunnittelun aikana.

Taustaa

Hoivakoti Yläpiha tarjoaa vakituista ja tilapäistä tehostettua palveluasumista sekä palveluasumista. Yläpiha on ainoa Siun soten ikäihmisten palveluasumista tarjoava yksikkö Ilomantsissa. Hoivakodissa on tällä hetkellä 60 asukasta ja noin 40 työntekijää. Yläpihan kiinteistön omistaa Ilomantsin kunta ja Siun sote toimii tiloissa vuokralaisena.

Hoivakodin vanhin osa on rakennettu 1978 ja uudemmat osat 1980–90-lukujen vaihteessa. Uusin osa on valmistunut 2015. Kiinteistö on rakentamisestaan lähtien ollut hoivakotikäytössä. Tilojen kuntoa on Ilomantsin kunnan toimesta selvitetty aiemmin vuonna 2015, jolloin kartoitettiin mahdollista peruskorjaustarvetta. Tuolloin tilojen rakenteisiin tehtiin korjauksia ja parannettiin ilmanvaihtoa.

Sisäilmaan liittyvät selvitystyöt aloitettiin keväällä 2018. Sisäilmatutkimuksen teetti tilat omistava Ilomantsin kunta ja lisäksi Siun työterveys teetti henkilöstölle oirekyselyn sisäilmaan liittyen. Selvityksen perusteella tilojen rakenteelliset vauriot ovat aiheutuneet rakentamisajalle tyypillisestä rakennustavasta.

Hoivakoti Yläpihan sisäilmatyöryhmässä mukana ovat Siun soten tilapalvelut ja työsuojelu sekä Yläpihan hoivakodin esimiehet, Siun työterveys, terveystarkastaja, Ilomantsin kunta ja Insinööritoimisto 2K. Sisäilmaselvitystä on viety eteenpäin yhteistyössä Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien kanssa. 

somejako

Yhteystiedot viestintä

Viestinnän yhteystiedot

viestinta(at)siunsote.fi

Tietopyynnöt:
kirjaamo(at)siunsote.fi

Viestintäjohtaja
Susanna Prokkola
puh. 013 330 8279
susanna.prokkola(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialue)
Juulia Hirvonen
puh. 013 330 9867
juulia.i.hirvonen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (ikäihmisten palvelujen toimialue)
Sari Jormanainen
puh. 013 330 4525
sari.jormanainen(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija, (terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialue)
Annika Huotari
puh. 013 330 4526
annika.huotari(at)siunsote.fi

Viestintäsuunnittelija (verkkoviestintä)
Petriikka Ohtonen
puh. 013 330 4524
petriikka.ohtonen(at)siunsote.fi

Valokuvaaja
Antti Pitkäjärvi
puh. 013 330 4508
antti.pitkajarvi(at)siunsote.fi

Uutiskirjeet

Tilaa uutiskirjeitämme ja tiedotteita:

Tilaa tiedotteita RSS-syötteenä:

Kohti Pohjois-Karjalan hyvinvointialuetta

Uutiskirje käsittelee Siun soten muuttumista kuntayhtymästä hyvinvointialueeksi. 

Perhekeskusten terveiset

Uutiskirjeessä kerrotaan Pohjois-Karjalan perhekeskusten kuulumisia.

Työkykyohjelman uutiskirje

Uutiskirjeessä kerrotaan Siun soten työkykyohjelman 2020–2022 kuulumisia.

Uutiskirjeiden tietosuojaseloste (pdf)