Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten kulisseissa työskentelee joukko tarkkoja ja tunnollisia ammattilaisia, joiden työpanos mahdollistaa turvallisen potilashoidon jokaisena päivänä. Ilman heitä asiakkaita ja potilaita ei pystyttäisi hoitamaan. He ovat välinehuoltajia, ja Leena Hietanen sekä Annukka Timonen ovat kaksi heistä.
Uusia alkuja ja pitkiä uria
Välinehuollon urapolut voivat alkaa monesta suunnasta. Leena Hietanen tuli alalle lähes 12 vuotta sitten täysin sotealan ulkopuolelta.
“Olin ollut pitkään kosmetologina. Siinä työssä oli vähän välinehuoltoa mukana. Se resonoi ja tuntui omalta jutulta,” Leena kertoo.
Leena kouluttautui välinehuoltajaksi, pääsi tekemään ensin sijaisuuksia ja eteni nopeasti vakituiseen työhön. Nyt hän toimii kokeneena ammattilaisena ja tukena uusille työntekijöille.
Annukka Timonen taas teki pitkän uran laboratoriohoitajana ennen uravaihdosta.
“Olin 26 vuotta labrassa ja halusin vielä tehdä jotain muuta työurallani, mutta pysyä kuitenkin sotealalla. Välinehuolto alkoi kiinnostaa. Saan olla sen kautta tärkeä osa potilaan hoitoa,” Annukka iloitsee.
Annukka valmistui välinehuoltajaksi keväällä 2024 ja työskentelee nyt vakituisena välinehuoltajana Siun sotella.
”Kun sain kuulla vakituisesta työpaikasta, vuodatin muutaman ilonkyyneleen,” Annukka muistelee.
Mitä välinehuoltaja tekee?
Välinehuolto on tärkeä osa infektioiden torjuntaa sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta. Välinehuoltajat vastaavat siitä, että esim. leikkausinstrumentaatiot ovat puhtaita, toimintakunnossa ja steriilejä.
Siun sotessa on kaksi välinehuoltokeskusta. Toinen keskuksista sijaitsee keskussairaalassa ja toinen Siilaisen terveysasemalla.
Keskussairaalan välinehuolto kuuluu erikoissairaanhoidon piiriin ja siellä huolletaan sairaalassa käytettävät välineet. Niitä ovat mm. leikkauksissa, erilaisissa tutkimuksissa ja poliklinikoilla käytettävä instrumentaatio. Uusimpina huollettavaksi on tullut leikkausrobottikirurgiaan liittyvä välineistö.
Siilaisen välinehuolto vastaa maakunnan terveysasemien välinehuollosta, kuten hammaslääkärien, suuhygienistien sekä neuvoloiden ja vastaanottojen tarvitsemista välineistä. Välinehuollon suurin asiakas on suunterveydenhuolto.
“Meillä suoraan ei ole potilaita asiakkaina, vaan leikkaussalit, poliklinikat, päivystys, anestesia, laboratoriot ja muut sairaalan toiminnot ovat meidän asiakkaitamme. Meidän työmme mahdollistaa heidän työnsä”, Leena kuvailee.
“Jos välinehuoltoa ei olisi, esimerkiksi leikkaustoiminta pysähtyisi. Kaikki ei voi olla kertakäyttöistä, jotkut välineet maksavat kymmeniä tuhansia euroja. Niistä pitää pitää huolta. Työn vastuullisuuteen nähden palkkataso on matala”, Annukka toteaa.
Työ on teknistä, tarkkaa ja vastuullista.
“Tämä ei ole mitään tiskausta”, Annukka naurahtaa. “On tarkat säädökset miten instrumentteja puhdistetaan ja millaisilla laitteilla. Käyttämämme laitteet myös validoidaan vuosittain. Meillä on selkeät ohjeet sekä prosessit ja hyvä perehdytys uusille työntekijöille.”
Monipuolisuutta ja jatkuvaa oppimista
Yksi välinehuoltajan työn parhaita puolia on Annukan ja Leenan mielestä sen vaihtelevuus.
“Tässä ei nökötetä samassa pisteessä koko viikkoa. Meillä on monta työpistettä ja ne vaihtuvat lähes päivittäin. Aina oppii uutta”, Annukka kertoo.
Myös Leena allekirjoittaa tämän.
“Vaikka olen ollut tässä työssä jo 12 vuotta, saan nyt perehdytyksen teho-osaston asiakaspisteeseen. Tässä ammatissa ei tarvitse jymähtää, voi kehittyä koko ajan,” Leena toteaa.
Uusien laitteiden ja teknologian, kuten Da Vinci ‑leikkausrobotin, myötä myös välinehuoltajan osaaminen kehittyy jatkuvasti.
Yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä
Välinehuoltajat tekevät tiivistä yhteistyötä sairaalan eri toimintojen kanssa, erityisesti leikkaussalien ja tähystysyksiköiden kanssa. Työssä vaaditaan ripeyttä, priorisointikykyä ja hyvää kommunikaatiota.
“Joskus tulee pikapyyntö, että skooppi pitää saada heti huollettua. Me saadaan tietoa etukäteen esimerkiksi ruuhkahuipuista ja se helpottaa työtä”, Leena kertoo.
Myös oma työyhteisö saa paljon kiitosta.
“Minulla on ihan loistavat työkaverit. Apua saa aina ja pyytämättäkin. Kun aloitin työt Siun sotessa, tunsin itseni tervetulleeksi heti. Kaikki huomioidaan ja hyväksytään sellaisina kuin ovat. Meidän esihenkilöt arvostavat meitä ja ovat helposti lähestyttäviä. Minulle on annettu ymmärtää, että olen hyvä ja arvokas juuri tällaisena”, Annukka kertoo liikuttuneena.
“Meillä on nuorekas ja avoin tiimi”, Leena jatkaa.
Kenelle työ sopii?
Välinehuoltajan työ vaatii huolellisuutta, tarkkuutta ja myös fyysistä jaksamista. Se sopii ihmiselle, joka nauttii rutiineista, teknisestä tekemisestä ja työstä, jonka jälki tuntuu niin potilasturvallisuudessa kuin näkyy myös konkreettisestikin.
“Tämä työ vaatii pedanttisuutta ja vastuullisuutta. Työ on raskasta välillä, mutta antoisaa”, Leena kertoo.
“Toivomme uusiksi työkavereiksi ihan tavallisia, reippaita ja ystävällisiä ihmisiä”, Annukka kiteyttää.
Vaikka välinehuolto on monelle vieras ammatti, se on sairaalan toiminnan kannalta täysin välttämätön – onhan välinehuolto sairaalan sydän!
Sinustako välinehuoltaja?
Haemme 27.7.2025 mennessä vakituiseen tehtävään kolmea välinehuoltajaa! Yksi paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä, viimeistään 4.8.2025 alkaen ja kaksi välinehuoltajan paikkaa 1.9.2025 alkaen.
Kelpoisuusehtona on välinehuoltajan ammatti- tai perustutkinto. Työhön perehdytetään ja työtä ohjaavat selkeät ohjeet. Eduksi katsotaan työkokemus ja T‑DOC ‑tuotantojärjestelmän tunteminen.
Otamme huomioon myös oppisopimuksesta kiinnostuneet hakijat. Huom! Oppisopimuksella solmittavat tehtävät ovat määräaikaisia.
Hakuilmoituksen löydät tästä linkistä: Välinehuoltaja