Väli­ne­huol­tajat: Arjen sankarit kulis­seissa

Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten kulis­seissa työs­ken­telee joukko tarkkoja ja tunnol­lisia ammat­ti­laisia, joiden työpanos mahdol­listaa turval­lisen poti­las­hoidon jokaisena päivänä. Ilman heitä asiak­kaita ja potilaita ei pystyt­täisi hoitamaan. He ovat väli­ne­huol­tajia, ja Leena Hietanen sekä Annukka Timonen ovat kaksi heistä.

Uusia alkuja ja pitkiä uria

Väli­ne­huollon urapolut voivat alkaa monesta suunnasta. Leena Hietanen tuli alalle lähes 12 vuotta sitten täysin sotealan ulko­puo­lelta.
“Olin ollut pitkään kosme­to­lo­gina. Siinä työssä oli vähän väli­ne­huoltoa mukana. Se resonoi ja tuntui omalta jutulta,” Leena kertoo.
Leena koulut­tautui väli­ne­huol­ta­jaksi, pääsi tekemään ensin sijai­suuksia ja eteni nopeasti vaki­tui­seen työhön. Nyt hän toimii kokeneena ammat­ti­lai­sena ja tukena uusille työn­te­ki­jöille.
Annukka Timonen taas teki pitkän uran labo­ra­to­rio­hoi­ta­jana ennen uravaih­dosta.
“Olin 26 vuotta labrassa ja halusin vielä tehdä jotain muuta työural­lani, mutta pysyä kuitenkin sotea­lalla. Väli­ne­huolto alkoi kiin­nostaa. Saan olla sen kautta tärkeä osa potilaan hoitoa,” Annukka iloitsee.
Annukka valmistui väli­ne­huol­ta­jaksi keväällä 2024 ja työs­ken­telee nyt vaki­tui­sena väli­ne­huol­ta­jana Siun sotella.
”Kun sain kuulla vaki­tui­sesta työpai­kasta, vuodatin muutaman ilon­kyy­ne­leen,” Annukka muistelee.

Mitä väli­ne­huol­taja tekee?

Väli­ne­huolto on tärkeä osa infek­tioiden torjuntaa sekä asiakas- ja poti­las­tur­val­li­suutta. Väli­ne­huol­tajat vastaavat siitä, että esim. leik­kausin­stru­men­taa­tiot ovat puhtaita, toimin­ta­kun­nossa ja sterii­lejä.
Siun sotessa on kaksi väli­ne­huol­to­kes­kusta. Toinen keskuk­sista sijaitsee keskus­sai­raa­lassa ja toinen Siilaisen terveys­a­se­malla.
Keskus­sai­raalan väli­ne­huolto kuuluu erikois­sai­raan­hoidon piiriin ja siellä huol­le­taan sairaa­lassa käytet­tävät välineet. Niitä ovat mm. leik­kauk­sissa, erilai­sissa tutki­muk­sissa ja polikli­ni­koilla käytet­tävä instru­men­taatio. Uusimpina huol­let­ta­vaksi on tullut leik­kaus­ro­bot­ti­ki­rur­giaan liittyvä väli­neistö.
Siilaisen väli­ne­huolto vastaa maakunnan terveys­a­se­mien väli­ne­huol­losta, kuten hammas­lää­kä­rien, suuhy­gie­nis­tien sekä neuvo­loiden ja vastaan­ot­tojen tarvit­se­mista väli­neistä. Väli­ne­huollon suurin asiakas on suun­ter­vey­den­huolto.
“Meillä suoraan ei ole potilaita asiak­kaina, vaan leik­kaus­salit, polikli­nikat, päivystys, anestesia, labo­ra­to­riot ja muut sairaalan toiminnot ovat meidän asiak­kai­tamme. Meidän työmme mahdol­listaa heidän työnsä”, Leena kuvailee.
“Jos väli­ne­huoltoa ei olisi, esimer­kiksi leik­kaus­toi­minta pysäh­tyisi. Kaikki ei voi olla kerta­käyt­töistä, jotkut välineet maksavat kymmeniä tuhansia euroja. Niistä pitää pitää huolta. Työn vastuul­li­suu­teen nähden palk­ka­taso on matala”, Annukka toteaa.
Työ on teknistä, tarkkaa ja vastuul­lista.
“Tämä ei ole mitään tiskausta”, Annukka naurahtaa. “On tarkat säädökset miten instru­ment­teja puhdis­te­taan ja millai­silla lait­teilla. Käyt­tä­mämme laitteet myös vali­doi­daan vuosit­tain. Meillä on selkeät ohjeet sekä prosessit ja hyvä pereh­dytys uusille työn­te­ki­jöille.”

Moni­puo­li­suutta ja jatkuvaa oppimista

Yksi väli­ne­huol­tajan työn parhaita puolia on Annukan ja Leenan mielestä sen vaih­te­le­vuus.
“Tässä ei nökötetä samassa pisteessä koko viikkoa. Meillä on monta työpis­tettä ja ne vaihtuvat lähes päivit­täin. Aina oppii uutta”, Annukka kertoo.
Myös Leena alle­kir­joittaa tämän.
“Vaikka olen ollut tässä työssä jo 12 vuotta, saan nyt pereh­dy­tyksen teho-osaston asia­kas­pis­tee­seen. Tässä ammatissa ei tarvitse jymähtää, voi kehittyä koko ajan,” Leena toteaa.
Uusien lait­teiden ja tekno­lo­gian, kuten Da Vinci ‑leik­kaus­ro­botin, myötä myös väli­ne­huol­tajan osaaminen kehittyy jatku­vasti.

Yhteis­työtä ja yhtei­söl­li­syyttä

Väli­ne­huol­tajat tekevät tiivistä yhteis­työtä sairaalan eri toimin­tojen kanssa, erityi­sesti leik­kaus­sa­lien ja tähys­ty­syk­si­köiden kanssa. Työssä vaaditaan ripeyttä, prio­ri­soin­ti­kykyä ja hyvää kommu­ni­kaa­tiota.
“Joskus tulee pika­pyyntö, että skooppi pitää saada heti huol­lettua. Me saadaan tietoa etukäteen esimer­kiksi ruuh­ka­hui­puista ja se helpottaa työtä”, Leena kertoo.
Myös oma työyh­teisö saa paljon kiitosta.
“Minulla on ihan loistavat työka­verit. Apua saa aina ja pyytä­mät­täkin. Kun aloitin työt Siun sotessa, tunsin itseni terve­tul­leeksi heti. Kaikki huomioi­daan ja hyväk­sy­tään sellai­sina kuin ovat. Meidän esihen­kilöt arvos­tavat meitä ja ovat helposti lähes­tyt­täviä. Minulle on annettu ymmärtää, että olen hyvä ja arvokas juuri tällai­sena”, Annukka kertoo liikut­tu­neena.
“Meillä on nuorekas ja avoin tiimi”, Leena jatkaa.

Kenelle työ sopii?

Väli­ne­huol­tajan työ vaatii huolel­li­suutta, tark­kuutta ja myös fyysistä jaksa­mista. Se sopii ihmiselle, joka nauttii rutii­neista, tekni­sestä teke­mi­sestä ja työstä, jonka jälki tuntuu niin poti­las­tur­val­li­suu­dessa kuin näkyy myös konkreet­ti­ses­tikin.
“Tämä työ vaatii pedant­ti­suutta ja vastuul­li­suutta. Työ on raskasta välillä, mutta antoisaa”, Leena kertoo.
“Toivomme uusiksi työka­ve­reiksi ihan taval­lisia, reippaita ja ystä­väl­lisiä ihmisiä”, Annukka kiteyttää.
Vaikka väli­ne­huolto on monelle vieras ammatti, se on sairaalan toiminnan kannalta täysin vält­tä­mätön – onhan väli­ne­huolto sairaalan sydän!

Sinustako väli­ne­huol­taja?

Haemme 27.7.2025 mennessä vaki­tui­seen tehtävään kolmea väli­ne­huol­tajaa! Yksi paikka täytetään heti sopivan henkilön löydyttyä, viimeis­tään 4.8.2025 alkaen ja kaksi väli­ne­huol­tajan paikkaa 1.9.2025 alkaen.
Kelpoi­suuseh­tona on väli­ne­huol­tajan ammatti- tai perus­tut­kinto. Työhön pereh­dy­te­tään ja työtä ohjaavat selkeät ohjeet. Eduksi katsotaan työko­kemus ja T‑DOC ‑tuotan­to­jär­jes­telmän tunte­minen.
Otamme huomioon myös oppi­so­pi­muk­sesta kiin­nos­tu­neet hakijat. Huom! Oppi­so­pi­muk­sella solmit­tavat tehtävät ovat määrä­ai­kaisia.
Hakuil­moi­tuksen löydät tästä linkistä: Väli­ne­huol­taja