Rekrytointisuunnittelija Outi Tuononen rakastaa keskusteluja ja kohtaa hakijat aidolla kiinnostuksella. Siitä syntyy enemmän kuin onnistuneita rekrytointeja; syntyy luottamusta, uratarinoita ja inhimillistä kohtaamista.
Kun Pohjois-Karjalan hyvinvointialue – Siun soten rekrytointisuunnittelija Outi Tuononen kertoo työstään, hänen äänensävyssään kuuluu ylpeys, lämpö ja intohimo. Vaikka työ on useimmiten rutiinien rytmittämää, se on ennen kaikkea ihmisten kohtaamista, ja juuri se tekee siitä Outin mielestä merkityksellistä.
“Rakastan keskustella hakijoiden kanssa ja käydä läpi, mikä on juuri heidän osaamistaan ja miten me voisimme hyödyntää sitä”, hän kertoo hymyillen. “Se on ehdottomasti työni paras juttu.”
Rekrytointisuunnittelijan työssä korostuu ihmistuntemus ja tilannetaju.
“Pitää osata lukea hakemuksia ja hakijoita – nähdä, mikä potentiaali sieltä löytyy. Ja työhaastattelutilanteessa tärkeintä on, ettei se tunnu tentiltä, vaan aidolta keskustelulta.”
Työhaastatteluissa rakennetaan luottamusta ja annetaan hakijalle tilaa kertoa omasta osaamisestaan. Jokainen kohtaaminen on arvokas.
Pitkä polku intohimotyöhön
Tie Siun soten rekrytointisuunnittelijaksi ei ollut suoraviivainen Outin kohdalla. Nuorena hän haaveili hoitajankin urasta, mutta luopui siitä piikkikammonsa vuoksi. Hän opiskeli merkonomista tradenomiksi ja teki siihen liittyvän työharjoittelunsa Siun soten rekrytoinnissa. Se sytytti intohimon rekrytointiin.
“Minulla oli vakituinen työpaikka jo muualla, mutta kun määräaikainen paikka aukesi Siun soten rekrytoinnissa, minun oli pakko hakea, vaikka se tarkoitti vakituisesta työstä luopumista. Se oli yksi elämäni parhaista päätöksistä, työt jatkuivat ja minulla on nyt vakituinen työpaikka Siun soten rekrytoinnissa,” Outi iloitsee.
Arki on ohjausta ja tukea
Outi Tuononen muistuttaa, että rekrytointisuunnittelijana hän ei itse tee rekrytointipäätöksiä vaan ne tekee rekrytoiva esihenkilö. Outi tukee esihenkilöitä rekrytoinnin suunnittelusta valintavaiheeseen ja neuvoo käytännön asioissa.
“Yleensä esihenkilöille rekrytointi ei ole arkipäivää, joten on hyvä, että me rekrytointisuunnittelijat kuljemme rinnalla tukemassa.”
Rekrytoinnissa ollaan myös hakijoita varten: vastaanotetaan avoimia hakemuksia, vastataan kysymyksiin ja haastatellaan.
“Meillä hakemuksia ei käsittele mikään kone, vaan oikea ihminen. Joka ikinen avoin hakemus kulkee meidän rekrytointisuunnittelijoiden käsien kautta.”
Vuonna 2024 Siun sotessa oli avoinna 951 työtehtävää ja työhakemuksia vastaanotettiin 10 197.
Myyntityötä ja markkinointia
Rekrytointisuunnittelijan työssä tarvitaan yhä enemmän myös markkinointi- ja myyntiosaamista.
“Käymme messuilla, kouluilla ja tapahtumissa ympäri Suomea kertomassa Siun sotesta työnantajana. On tärkeää lisätä tietoisuutta meidän hyvinvointialueestamme ja maakunnastakin, sillä Pohjois-Karjala ei ole monelle tuttu paikka.”
Rekrytoinnissa Siun sotessa tarkoittaa myös henkilökohtaista kontaktia ja kiinnostuksen herättämistä työnhakijoissa. Työtä tehdään sydämellä ja halusta löytää oikeat ihmiset oikeisiin paikkoihin.
Työ ei ole pelkkää tapahtumissa kiertämistä ja myyntipuheita. Taustalla on paljon työtä: hakemusten käsittelyä, ilmoitusten julkaisua, tilastointia ja kehittämistä.
Rekrytoinnissa katse on jatkuvasti tulevaisuudessa, sillä sotealan ammattilaisista on kova kilpailu koko Suomessa. Siun soten rekrytoinnissa ennakoidaan eläköitymisiä ja seurataan työntekijärakenteiden kehittymistä. Oppilaitosyhteistyössä kontaktoidutaan tulevaisuuden ammattilaisiin.
Työn joustavuus tukee elämää
Outin mielestä rekrytointisuunnittelijan työ on joustavaa, mutta se ei kuitenkaan tarkoita ympärivuorokautista tavoitettavuutta.
“Työ on työtä ja sitä tehdään työaikana. Mutta joskus hakija haluaa keskustella iltaisin esimerkiksi vuorotyön vuoksi, silloin joustan, ja otan ajan myöhemmin vapaaksi. ”
Työ on itsenäistä ja joustavaa. Työnantaja on mahdollistanut esimerkiksi opiskelun ja perhe-elämän yhdistämisen työarkeen.
“Keväällä tein 80-prosenttista työaikaa, koska halusin olla enemmän kotona ekaluokkalaisen lapseni kanssa ja samalla sain opiskella YAMK-tutkintoa. Opiskelu ja itsensä kehittäminen aivan kuten rekrytoinninkin kehittäminen jatkuvasti on tärkeää.”
Rekrytointisuunnittelijan vinkkilista työnhakijalle
- keskity hakemuksessa kertomaan osaamisestasi, älä esimerkiksi perhesuhteista.
- kuvaile itseäsi ja ammatillista osaamistasi sekä käytä esimerkkejä.
- keskity hakemuksessa tuomaan itsestäsi esille ainakin niitä asioita, joita työpaikkailmoituksessa on tehtävästä kerrottu.
- Tärkeimpänä: lue hakemuksesi ajatuksella. Jos olisit rekrytoiva esihenkilö, valitsisitko henkilön tämän hakemuksen perusteella haastatteluun?