Rekry­toija näkee poten­ti­aalin

Rekry­toin­ti­suun­nit­te­lija Outi Tuononen rakastaa keskus­te­luja ja kohtaa hakijat aidolla kiin­nos­tuk­sella. Siitä syntyy enemmän kuin onnis­tu­neita rekry­toin­teja; syntyy luot­ta­musta, urata­ri­noita ja inhi­mil­listä kohtaa­mista.

Kun Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten rekry­toin­ti­suun­nit­te­lija Outi Tuononen kertoo työstään, hänen äänen­sä­vys­sään kuuluu ylpeys, lämpö ja intohimo. Vaikka työ on useim­miten rutiinien rytmit­tämää, se on ennen kaikkea ihmisten kohtaa­mista, ja juuri se tekee siitä Outin mielestä merki­tyk­sel­listä.

“Rakastan keskus­tella haki­joiden kanssa ja käydä läpi, mikä on juuri heidän osaa­mis­taan ja miten me voisimme hyödyntää sitä”, hän kertoo hymyillen. “Se on ehdot­to­masti työni paras juttu.”

Rekry­toin­ti­suun­nit­te­lijan työssä korostuu ihmis­tun­temus ja tilan­ne­taju.

“Pitää osata lukea hake­muksia ja hakijoita – nähdä, mikä poten­ti­aali sieltä löytyy. Ja työhaas­tat­te­lu­ti­lan­teessa tärkeintä on, ettei se tunnu tentiltä, vaan aidolta keskus­te­lulta.”

Työhaas­tat­te­luissa raken­ne­taan luot­ta­musta ja annetaan hakijalle tilaa kertoa omasta osaa­mi­ses­taan. Jokainen kohtaa­minen on arvokas.

Pitkä polku into­hi­mo­työhön

Tie Siun soten rekry­toin­ti­suun­nit­te­li­jaksi ei ollut suora­vii­vainen Outin kohdalla. Nuorena hän haaveili hoita­jankin urasta, mutta luopui siitä piik­ki­kam­monsa vuoksi. Hän opiskeli merko­no­mista trade­no­miksi ja teki siihen liittyvän työhar­joit­te­lunsa Siun soten rekry­toin­nissa. Se sytytti intohimon rekry­toin­tiin.

“Minulla oli vaki­tuinen työpaikka jo muualla, mutta kun määrä­ai­kainen paikka aukesi Siun soten rekry­toin­nissa, minun oli pakko hakea, vaikka se tarkoitti vaki­tui­sesta työstä luopu­mista. Se oli yksi elämäni parhaista päätök­sistä, työt jatkuivat ja minulla on nyt vaki­tuinen työpaikka Siun soten rekry­toin­nissa,” Outi iloitsee.

Arki on ohjausta ja tukea

Outi Tuononen muis­tuttaa, että rekry­toin­ti­suun­nit­te­li­jana hän ei itse tee rekry­toin­ti­pää­töksiä vaan ne tekee rekry­toiva esihen­kilö. Outi tukee esihen­ki­löitä rekry­toinnin suun­nit­te­lusta valin­ta­vai­hee­seen ja neuvoo käytännön asioissa.

“Yleensä esihen­ki­löille rekry­tointi ei ole arki­päivää, joten on hyvä, että me rekry­toin­ti­suun­nit­te­lijat kuljemme rinnalla tukemassa.”

Rekry­toin­nissa ollaan myös hakijoita varten: vastaa­no­te­taan avoimia hake­muksia, vastataan kysy­myk­siin ja haas­ta­tel­laan.

“Meillä hake­muksia ei käsittele mikään kone, vaan oikea ihminen. Joka ikinen avoin hakemus kulkee meidän rekry­toin­ti­suun­nit­te­li­joiden käsien kautta.”

Vuonna 2024 Siun sotessa oli avoinna 951 työteh­tävää ja työha­ke­muksia vastaa­no­tet­tiin 10 197.

Myyn­ti­työtä ja mark­ki­nointia

Rekry­toin­ti­suun­nit­te­lijan työssä tarvitaan yhä enemmän myös mark­ki­nointi- ja myyn­tio­saa­mista.

“Käymme messuilla, kouluilla ja tapah­tu­missa ympäri Suomea kerto­massa Siun sotesta työnan­ta­jana. On tärkeää lisätä tietoi­suutta meidän hyvin­voin­tia­lu­ees­tamme ja maakun­nas­takin, sillä Pohjois-Karjala ei ole monelle tuttu paikka.”

Rekry­toin­nissa Siun sotessa tarkoittaa myös henki­lö­koh­taista kontaktia ja kiin­nos­tuksen herät­tä­mistä työn­ha­ki­joissa. Työtä tehdään sydämellä ja halusta löytää oikeat ihmiset oikeisiin paik­koihin.

Työ ei ole pelkkää tapah­tu­missa kier­tä­mistä ja myyn­ti­pu­heita. Taustalla on paljon työtä: hake­musten käsit­telyä, ilmoi­tusten julkaisua, tilas­tointia ja kehit­tä­mistä.

Rekry­toin­nissa katse on jatku­vasti tule­vai­suu­dessa, sillä sotealan ammat­ti­lai­sista on kova kilpailu koko Suomessa. Siun soten rekry­toin­nissa enna­koi­daan eläköi­ty­misiä ja seurataan työn­te­ki­jä­ra­ken­teiden kehit­ty­mistä. Oppi­lai­to­syh­teis­työssä kontak­toi­du­taan tule­vai­suuden ammat­ti­lai­siin.

Työn jous­ta­vuus tukee elämää

Outin mielestä rekry­toin­ti­suun­nit­te­lijan työ on joustavaa, mutta se ei kuiten­kaan tarkoita ympä­ri­vuo­ro­kau­tista tavoi­tet­ta­vuutta.

“Työ on työtä ja sitä tehdään työaikana. Mutta joskus hakija haluaa keskus­tella iltaisin esimer­kiksi vuorotyön vuoksi, silloin joustan, ja otan ajan myöhemmin vapaaksi. ”

Työ on itse­näistä ja joustavaa. Työnan­taja on mahdol­lis­tanut esimer­kiksi opiskelun ja perhe-elämän yhdis­tä­misen työarkeen.

“Keväällä tein 80-prosent­tista työaikaa, koska halusin olla enemmän kotona ekaluok­ka­laisen lapseni kanssa ja samalla sain opiskella YAMK-tutkintoa. Opiskelu ja itsensä kehit­tä­minen aivan kuten rekry­toin­ninkin kehit­tä­minen jatku­vasti on tärkeää.”

Rekry­toin­ti­suun­nit­te­lijan vink­ki­lista työn­ha­ki­jalle

  • keskity hake­muk­sessa kertomaan osaa­mi­ses­tasi, älä esimer­kiksi perhe­suh­teista.
  • kuvaile itseäsi ja amma­til­lista osaa­mis­tasi sekä käytä esimerk­kejä.
  • keskity hake­muk­sessa tuomaan itsestäsi esille ainakin niitä asioita, joita työpaik­kail­moi­tuk­sessa on tehtä­västä kerrottu.
  • Tärkeim­pänä: lue hake­muk­sesi ajatuk­sella. Jos olisit rekry­toiva esihen­kilö, valit­si­sitko henkilön tämän hake­muksen perus­teella haas­tat­te­luun?