Neuro­lo­giksi Suomeen sydämellä ja sitkey­dellä

“En ole koskaan kokenut syrjintää. Olen saanut aina tukea ja kollegat ovat ottaneet minut lämpi­mästi vastaan. Se on varmasti syy, miksi olen edelleen täällä.”

Ayla Mehdiyeva muutti Suomeen Azer­baidža­nista valmis­tut­tuaan lääkä­riksi. Perhesyyt toivat uuden elämän­vai­heen äärelle, mutta samalla avautui mahdol­li­suus toteuttaa unelmaa kansain­vä­li­sestä lääkä­ri­nu­rasta.

“Olin juuri valmis­tunut, ja etsin paikkaa, jossa voisin oppia suoma­laisen tervey­den­huollon toimin­ta­ta­poja ja samalla kehittää kieli­tai­toani. Vaikka puhuin suomea jo vähän, se ei vielä riittänyt itse­näi­seen työs­ken­te­lyyn. Lisäksi, koska Azer­baidžan ei ole EU-maa, minun oli käytävä läpi Suomen lail­lis­ta­mis­pro­sessi voidak­seni työs­ken­nellä lääkärinä,” Ayla kertoo.

Lail­lis­tus­pro­ses­siin kuuluu muussa maassa suori­tetun lääkä­rin­tut­kinnon hyväk­sy­minen, kuuden kuukauden lääkä­ri­har­joit­telu tervey­den­huollon toimin­tayk­si­kössä, kuulus­te­luiden suorit­ta­minen yliopis­tossa ja rajoi­tettu toimin­ta­lupa, jonka jälkeen lail­listus on mahdol­lista. Tämä tarjoaa oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia itse­näi­sesti Suomessa.

Tiehen Valviran lail­lis­ta­mana lääkärinä toimi­mi­seen Suomessa kuuluu harjoit­telut. Näin myös Aylan kohdalla. Hän lähetti avoimen sähkö­postin silloi­selle ylilää­kä­rille Asta Hiltuselle Pohjois-Karjalan keskus­sai­raa­laan ja sai kutsun haas­tat­te­luun.

“Laitoin ansio­luet­telon ja esit­täy­dyin. Kerroin, että olen vasta­val­mis­tunut lääkäri ja kiin­nos­tunut harjoit­te­lu­pai­kasta. Ylilää­käri vastasi, ja sain paikan. Minulla on vieläkin se sähkö­posti tallella!”

Äitiys­loma, tentit ja terveys­kes­kus­vuodet

Ensim­mäisen puolen vuoden jälkeen Ayla jäi äitiys­lo­malle, mutta jatkoi samaan aikaan lail­lis­ta­mis­pro­sessin vaatimien tenttien suorit­ta­mista. Seuraava vaihe vei hänet terveys­kes­kus­lää­kärin tehtäviin, joissa hän työs­ken­teli useamman vuoden. Vuonna 2019 avautui mahdol­li­suus erikois­tu­mi­seen neuro­lo­giaan. Erikoi­sala oli vetänyt Aylaa puoleensa jo pitkään.

“Neuro­logia on looginen, kiin­nos­tava ala. Se vaatii syväl­listä ajattelua ja antaa mahdol­li­suuden jatkuvaan oppi­mi­seen. Olen ollut siitä lähtien tällä polulla.”

Aylalla olisi ollut mahdol­li­suus lähteä kokei­le­maan siipiään myös muualla kuin Siun sotessa.

“Meillä on todella hyvä työyh­teisö. Avoin ilmapiiri, vahva senio­ri­tuki ja reilu meininki ovat olleet ratkai­sevia tekijöitä siinä, miksi olen pysynyt täällä. Ulko­maa­lais­taus­tai­sena tämä on ollut erityisen tärkeää; en ole koskaan tuntenut itseäni ulko­puo­li­seksi.”

Ayla on saanut neuro­lo­gian puolella työs­ken­nel­les­sään runsaasti tukea – niin amma­til­li­sesti kuin ihmisenä.

Myös kehit­ty­mis­mah­dol­li­suuksia on tarjottu tasa­puo­li­sesti kaikille.

“Täällä on erin­omaiset kollegat ja todella hyvin toteu­tettu senio­ri­tuki. Se on tärkeää, koska erikois­tu­misen alussa on niin kokematon. Jo heti alusta alkaen Siun sotessa neuro­lo­gialla oli mahdol­li­suus osal­listua koulu­tuk­siin. Meille tulee sähkö­pos­titse tietoa koulu­tuk­sista, ja koulu­tuk­siin todella kannus­tet­tiin, olitpa vasta urasi alussa tai jo koke­neempi erikois­lää­käri. Kaikki saavat meidän klini­kas­samme samat kehit­ty­mis­mah­dol­li­suudet.”

Työ ja perhe tasa­pai­nossa

Tällä hetkellä Ayla työs­ken­telee osa-aikai­sesti, mikä mahdol­listaa tasa­painon työn ja perheen välillä.

“Lapset on alakou­lussa, ja osa-aikatyö on auttanut jaksa­mi­sessa ja perhe-elämän yhteen­so­vit­ta­mi­sessa. On hienoa, että tällainen järjes­tely onnistuu klini­kassa. Ihan samalla tavalla järjes­telyt onnis­tuvat esimer­kiksi tieteel­listä työtä varten.”

Terve­tuloa meille!

Nyt, erikois­tu­misen päätyttyä, Ayla toimii neuro­lo­gina Siun soten palve­luk­sessa. Koke­muksen myötä hänen sanomansa nuorille lääkä­reille on selkeä:

“Suosit­telen lämpi­mästi minun työpaik­kaani muillekin. Neuro­logia on mielen­kiin­toinen ja opet­ta­vainen ala, ja täällä saa todella hyvää tukea. Jos neuro­logia kiin­nostaa, terve­tuloa Siun soteen!”

Katso Pohjois-Karjalan hyvin­voin­tialue – Siun soten avoimet työpaikat! Avoimet työpaikat

Pohjois-Karjalaan? Miksi mihinkään muualle?

Pohjois-Karja­lasta löytyy duunia ja uramah­dol­li­suuksia siinä missä muual­takin, mutta meillä päin vähintään yhtä tärkeää on se, mitä tapahtuu vuoro­kauden muina aikoina. Ja meillähän aikaa riittää, kun kaikki on lähellä ja elämän voi omistaa muiden unelmien sijaan omilleen.

Pohjois-Karjala on niille, jotka haluavat riisua turhan­tär­keyden minimiin ja joiden seurassa saa olla outo tai liian tutta­val­linen luvan kanssa. Vaihda siis verkkarit jalkaan tai sinistä kajalia silmiin, jos siltä sattuu tuntumaan. Puhu niin kuin ajattelet ja elä sellaista elämää, joka on sinulle tarkoi­tettu. Tule yhdeksi meistä!

Miksipä et muuttaisi Joen­suuhun?
Elo Joen­suussa on niin ihanaa, että on kerras­saan pöhköä jättää muut­ta­matta meille. Siksipä muut­ta­mi­sesta halutaan tehdä mahdol­li­simman helppoa. Töiden perässä muut­ta­vien kotiu­tu­mista helpottaa Muut­toa­gentti, joka neuvoo veloi­tuk­setta henki­lö­koh­tai­sesti vaikkapa asumiseen tai puolison työl­lis­ty­mi­seen liit­ty­vissä kysy­myk­sissä.

Muut­toa­gentti neuvoo veloi­tuk­setta vaikkapa näissä kysy­myk­sissä:

  • mitä Joen­suussa voi puuhata?
  • mistä löytyy töitä?
  • mitä kaikkea voi opiskella?
  • missä voi asua?