iloisesti hymyilevä ylilääkäri, palvelupäällikkö Johanna Suvanto siun soten mielenterveys- ja päihdepalveluista

Miepässä työ joustaa elämän mukana

Siun soten mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­velut – tutta­val­li­semmin miepä – on paikka, jossa työ joustaa, kehit­ty­mi­selle on tilaa ja inhi­mil­li­syys näkyy arjessa. Ylilää­käri Johanna Suvannon mukaan miepässä tehdään merki­tyk­sel­listä työtä hyvässä hengessä – ja asiakas on aina keskiössä.
Siun soten miepä-yksikkö on kasvanut ja kehit­tynyt viime vuosien aikana vaikut­ta­vaksi koko­nai­suu­deksi, joka kattaa koko Pohjois-Karjalan alueen. Yksikössä työs­ken­telee yli 160 ammat­ti­laista – hoitajia, psyko­lo­geja, toimin­ta­te­ra­peut­teja ja kuntou­tusoh­jaajia. Lisäksi yksikössä on seitsemän lääkä­rin­virkaa. Yksikön toimintaa luotsaa ylilää­käri ja palve­lu­pääl­likkö Johanna Suvanto, joka kuvaa miepä-toimintaa kunnian­hi­moi­seksi mutta aidosti asia­kas­läh­töi­seksi.

“Olemme ottaneet valtavia harp­pauksia kahdek­sassa vuodessa. Tavoit­tee­namme on ollut tunnistaa ja purkaa palve­luiden pullon­kau­loja, ja olemme siinä myös onnis­tu­neet”, Suvanto kertoo.

Lääkäri, kiin­nos­taako sinua mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­velut? Haemme 25.5.2025 mennessä vaki­tui­seen virkaan erikois­lää­käriä sekä määrä­ai­kai­seen virkaan erikois­tuvaa lääkäriä!

Helposti tavoi­tet­tavaa apua

Miepä tarjoaa mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luita osana perus­ter­vey­den­huoltoa asiak­kaalle helposti saavu­tet­ta­vasti. Palve­luihin voi hakeutua ilman lähetettä ja tavoit­teena on, että asiakas pääsee hoitoon 14 vuoro­kauden kuluessa yhtey­de­no­tosta. Tässä tavoit­teessa onnis­tu­taan 92-prosent­ti­sesti.

“Tavoit­tee­namme on tuoda apu lähelle. Esimer­kiksi lääkärin ja psyko­login vastaa­no­tolle pääsee kolmen kuukauden sisällä hoitoon tulosta. Lisäksi olemme siir­ty­mässä nuorten tera­pia­ta­kuun mukaisiin aika­ra­joihin eli 28 vuoro­kau­teen”, Suvanto sanoo.

Laaja-alaisia palve­luita

Miepässä hoidetaan erityi­sesti keski­vai­keita psyyk­kisiä häiriöitä ja kaiken tasoisia päih­de­häi­riöitä. Palve­lu­va­li­koi­maan kuuluu muun muassa ohjausta, arviointia, psyko­so­si­aa­lisia inter­ven­tioita, ryhmä­muo­toista hoitoa sekä kuntou­tusta. Etävas­taan­ot­tojen osuus on merkit­tävä. Tällä hetkellä noin 35 % käyn­neistä hoituu digi­taa­li­sesti.

“Etäpal­velut ovat lisänneet yhden­ver­tai­suutta ja paran­ta­neet työn jous­ta­vuutta. Toteu­tamme etänä paljon ryhmä­pal­ve­luita, jolloin niihin voi osal­listua ympäri maakuntaa”, Suvanto toteaa.
Pohjois-Karjalan keskus­sai­raalan yhtey­dessä toimii myös päih­de­lää­ke­tie­teen yksikkö Kompassi, joka tarjoaa erikois­tu­nutta hoitoa haas­teel­li­sissa päih­de­häi­riöissä ja osastolla toteu­tet­tavia vieroi­tus­pal­ve­luja.
Koko­nais­val­taista hoitoa
Yksi merkit­tävä kehi­ty­saskel on ollut mielen­ter­veys- ja päih­de­pal­ve­luiden integroi­minen. Tämä tarkoittaa, että asiakkaat saavat koko­nais­val­taista hoitoa yhdestä yksiköstä, ilman pompot­telua eri toimi­joiden välillä.

“Meille on tärkeää, että palve­lumme ovat sama­nar­voiset koko maakun­nassa. Käytännöt, kriteerit ja resurssit ovat samat kaik­kialla”, Suvanto korostaa.

Työpaikka joustaa elämän mukana

Miepässä työn­te­ki­jöiden hyvin­vointi on keskiössä. Esimer­kiksi lääkä­reille tarjotaan mahdol­li­suus suorittaa päih­de­lää­ke­tie­teen erikois­pä­te­vyyttä, ja työssä on mahdol­lista tehdä etätyötä sekä sopia osa-aikai­sista ratkai­suista.

“Elämän­ti­lan­teet muuttuvat, ja meillä työn pitää joustaa sen mukana. Haluamme, että työ ja muu elämä ovat tasa­pai­nossa”, Suvanto sanoo.
Työn kehit­tä­mi­seen suhtau­du­taan avoimesti ja kannus­ta­vasti. Uusia avauksia tehdään jatku­vasti esimer­kiksi ahdis­tu­nei­suuden, aikuisten ADHD:n ja hyvin­vointia ja terveyttä edistävän työn osalta.

“Avasimme juuri isolla tori­ta­pah­tu­malla vuoden mittaisen Mielen hyvin­vointia kaikille-haas­te­kam­panjan, jossa haas­te­taan koko Pohjois-Karjala tekemään mielen hyvin­vointia edistäviä tekoja”, mainitsee Suvanto.

Kilpai­lu­ky­kyinen palkka ja osaava tiimi

Miepässä lääkärit saavat työstään kilpai­lu­ky­kyistä palkkaa: 7691,28 euroa kuukau­dessa, johon lisätään vielä rekry­toin­ti­lisä. Vaikka työ on monelta osin erikois­sai­raan­hoi­to­ta­soista, työs­ken­tely tapahtuu perus­ter­vey­den­huollon raken­teissa, jous­ta­vasti ja kette­rästi.

“Meillä pääsee tekemään vaikut­tavaa ja inhi­mil­listä työtä osaavassa ja kehit­tä­mis­myön­tei­sessä työyh­tei­sössä. Tässä työssä näkee konkreet­ti­sesti, että työllä on merki­tystä”, Suvanto tiivistää