Kotihoidosta puhutaan usein hoiva- ja hoitoalan vaativimpana kenttänä. Kiteellä siihen ei kuitenkaan suhtauduta pelolla vaan ylpeydellä. Sairaanhoitajat Olga Avedeniy ja Hanna Korajoki sekä lähihoitajat Sonja Ruokolainen ja Niina Hanhineva ovat löytäneet Kiteen kotihoidosta paitsi työnsä myös yhteisön, joka kannattelee arjessa.
Kiteellä kotihoito ei ole vain työpaikka, se on yhteisö ja mahdollisuus.
“Kotihoitoa kannattaa kokeilla. Tosin siinä on se vaara, että se vie mukanaan,” Sonja naurahtaa.
Harjoittelusta urapoluksi
Yhteistä Olgalle, Hannalle, Sonjalle ja Niinalle on se, että tie kotihoitoon avautui opintoihin kuuluneen harjoittelun kautta.
“Ensin ajattelin, että minä en ikinä tee kotihoidossa töitä. Mutta niin se harjoittelu vain käänsi kelkan,” kertoo Sonja, joka toimii nykyään töidenjärjestelijänä mutta on tehnyt pitkään myös kenttätyötä.
Olga nyökkäilee Sonjan sanoille.
“Minulla on ihan sama tarina. Jäin kotihoitoon töihin heti viimeisestä harjoittelustani lähihoitajana, ja sillä tiellä olen. Opiskelin myöhemmin sairaanhoitajaksi ja nyt teen sairaanhoitajan työtä kotihoidossa. Työ on monipuolista ja todella mielenkiintoista.”
Niina toivoo, että kotihoitoharjoittelu olisi yhä pakollinen osa sotealan opintoja.
“Kotihoidosta kiinnostuneita olisi varmasti enemmän, jos kaikki pääsisivät tutustumaan tähän työhön kunnolla.”
Suunnittelu on elintärkeää
Keski-Karjalan kotihoito ja sen myötä myös Kiteen kotihoito on toiminut kotisairaalatoiminnan aloittamisessa pilottialueena. Palaute toiminnan onnistumisesta on ollut todella hyvää niin asiakkailta, työnantajalta kuin henkilöstöltäkin. Kiteen kotihoidossa työskentelee noin 62 ammattilaista ja hoitokäyntejä on noin 350 joka päivä. Hoitajat työskentelevät laajalla alueella ja auto on yksi kotihoidon tärkeistä työkaluista.
“Hyvä suunnittelu ja aikataulutus on elintärkeää. Siksi panostamme siihen, että töidenjärjestelijä olisi meillä paikalla joka päivä. Niin varmistamme, että hoitajat voivat keskittyä ydintyöhönsä eikä aikaa mene esimerkiksi sijaisten järjestämiseen,” Sonja kertoo.
Töidenjärjestelijä on tärkeässä roolissa yllättävissä tilanteissa. Vaikka media maalaa välillä synkkiä kuvia kotihoidosta, Kiteellä tunnelma on toisenlainen. Työtä tehdään sydämellä ja yhdessä.
“Meillä ei jätetä ketään ulosteisiin makaamaan kuten lehtien klikkiotsikoista on luettu, vaikka asiakkaan luona sovittu käyntiaika loppuisi. Jos tulee akuutti tilanne ja joutuu vaikka asiakkaan kanssa odottelemaan ambulanssia, silloin hoitaja soittaa työnjärjestelijälle ja hänen muut kotikäynnit järjestellään uudelleen. Kukaan ei jää meillä hoitamatta yllättävien tilanteiden takia. Ihmisarvo, ammattimaisuus ja ammattitaito ovat meillä tärkeitä,” Sonja painottaa.
Asiakkaat työn suola
Olga, Niina, Hanna ja Sonja kertovat kotihoidon asiakkaiden olevan mukavia Kiteellä. Kotihoitotyö, kuten mikä tahansa työ, on ajoittain myös raskasta. Liikkuminen asiakkaiden luo tuo oman lisänsä työhön.
“Itse koen olevani onnekkaassa asemassa, sillä näen päivisin jopa talvella päivänvaloa, kun ajelen asiakkaiden luokse. Se pitää mielen virkeänä eikä tule sellaista kaamosmasennusta tai pimeän ajan väsymystä. Ja kesällä, kun ei ole siirtymisiin mene niin paljon aikaa, niin ehtii käyttämään asiakkaita esimerkiksi ulkoilemassa,” Sonja kertoo.
“Asiakkaat ovat työn suola. He ovat kiitollisia ja välittömiä,” Niina hymyilee.
Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä
Kotihoidossa työn itsenäisyys on monelle tärkeä motivaatiotekijä.
“Vapaus suunnitella omaa päivää on iso plussa,” Hanna kertoo.
“Meillä on huikea tiimi. Apua saa aina, kun sitä tarvitsee. Työyhteisö on lämmin ja tukeva. Kysymyksiin saa aina vastauksen, eikä ketään jätetä yksin,” Olga lisää.
Hyvä työyhteisö ulottuu myös esihenkilöihin.
“Esihenkilömme ovat työyhteisöä ja työntekijöitä tukevia ammattilaisia. Työvuorotoiveet otetaan huomioon, ja esihenkilöiden luottamus meihin näkyy siinä, että saamme vapauden hoitaa päivät omalla tavallamme. Ammattitaitoomme luotetaan,” Sonja sanoo.
Uusille tekijöille tilaa ja tukea
Kiteen kotihoidossa ei tarvitse olla ‘superhoitaja’, riittää kun on ammattitaitoinen ja hyvä. Ja ammattitaitokin kasvaa työn mukana.
“Meidän tiimiin mahtuu kaikenlaisia persoonia, ja uudet työntekijät otetaan lämpimästi vastaan. Perehdytys on pitkä ja perusteellinen, eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin. Ketään ei heitetä kylmiltään hommiin,” Hanna vakuuttaa.
“Aina löytyy joku, joka tulee tueksi uusiin tilanteisiin ja opastaa kädestä pitäen,” Olga täydentää.
Kotisairaalatoiminta on tuonut uusia ulottuvuuksia sairaanhoitajan työhön kotihoidossa. Moni yllättyy myös siitä, miten laaja-alaisia tehtäviä kotihoidossa on myös lähihoitajille.
“Tämä työ ei todellakaan ole vain puuron keittoa ja vessakäyntejä. Kotihoidossa lähihoitajana saa tehdä oikeasti vastuullista hoitotyötä,” Niina korostaa.
Sairaanhoitajia kotihoitotyössä viehättää monipuolisuuden ja itsenäisyyden lisäksi kaksivuorotyö, yövuoroja tekevät vain lähihoitajat.
Vaikka työ opettaa koko ajan, Kiteen kotihoidossa kouluttaudutaan aktiivisesti. Kiteen kotihoidossa hoitajien ammattitaito kasvaa koko ajan.
“Juuri äsken meillä oli palliatiivisen hoidon ja avannehoidon koulutusta ja voimme itsekin toivoa koulutuksia aiheista, jotka ovat meille tarpeellisia,” Hanna mainitsee.
Vahva verkosto asiakkaan tukena
Kotihoidossa tehdään tiivistä yhteistyötä muiden sote-ammattilaisten kanssa.
“Meillä on Kiteellä esimerkiksi oma sosiaaliohjaaja kotihoidossa, mikä helpottaa työtämme,” Hanna kertoo.
“Toimintaterapeutit ovat myös tärkeitä. He arvioivat asiakkaiden toimintakykyä ja auttavat meitä suunnittelemaan oikeanlaista tukea. Myös fysioterapeuttien kanssa tehdään todella tiivistä yhteistyötä kotikuntoutuksen osalta,” Olga lisää.
Tiimiläiset myös kertovat, että kotihoidossa tehdään töitä entistä enemmän kuntouttavalla työotteella.
“Ennenhän se oli vähän sitä, että passattiin valmiiksi nämä mummot ja papat koteihin. Nykyisin ollaan välillä ’ikäviä’ hoitajia, kun vaaditaan asiakkaita myös itse tekemään jotain kuten esimerkiksi nostamaan housut ylös,” kertoo Niina realistisesti.
Myös asiakkaiden omaiset ovat osa kotihoidon arkea samoin kuin teknologia.
“Kotihoidossa asiakkailla on käytössä muun muassa lääkerobotteja, näkö- ja turvapuhelimia sekä ovi‑, palo- ja häkävaroittimia. Hälytykset niistä tulevat kotihoitoon,” mainitsee Sonja.
Kitee sopii lapsiperheille
Myös ympäristö tukee hyvinvointia Kiteellä niin töissä kuin arjessakin.
“Kiteellä on edullisia asuntoja ja tilaa vaikka hevosille. Harrastusmahdollisuuksia on paljon, ja koulut ovat erityisesti erityislapsille toimivia ja turvallisia,” Niina kehuu.
“Omalta kohdalta erityislapsen äitinä voin sanoa, että Kiteellä koulut ovat hyviä. Erityislapset otetaan siellä huomioon ja systeemi on erittäin toimiva. Suosittelen Kiteetä lämpimästi lapsiperheille,” Sonja kertoo omakohtaisista kokemuksistaan.
Kiinnostaako Kitee?
Katso kaikki työpaikkamme: Avoimet työpaikat, Kitee
Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat
Kiteen kaupunkiin voit tutustua esimerkiksi oheisista linkeistä: