Kiteen koti­hoi­dossa yhdis­tyvät ihmisarvo, ammat­ti­mai­suus ja ammat­ti­taito

Koti­hoi­dosta puhutaan usein hoiva- ja hoitoalan vaati­vim­pana kenttänä. Kiteellä siihen ei kuiten­kaan suhtau­duta pelolla vaan ylpey­dellä. Sairaan­hoi­tajat Olga Avedeniy ja Hanna Korajoki sekä lähi­hoi­tajat Sonja Ruoko­lainen ja Niina Hanhineva ovat löytäneet Kiteen koti­hoi­dosta paitsi työnsä myös yhteisön, joka kannat­telee arjessa.

Kiteellä kotihoito ei ole vain työpaikka, se on yhteisö ja mahdol­li­suus.

“Koti­hoitoa kannattaa kokeilla. Tosin siinä on se vaara, että se vie mukanaan,” Sonja naurahtaa.

Harjoit­te­lusta urapo­luksi

Yhteistä Olgalle, Hannalle, Sonjalle ja Niinalle on se, että tie koti­hoi­toon avautui opin­toihin kuuluneen harjoit­telun kautta.

“Ensin ajattelin, että minä en ikinä tee koti­hoi­dossa töitä. Mutta niin se harjoit­telu vain käänsi kelkan,” kertoo Sonja, joka toimii nykyään töiden­jär­jes­te­li­jänä mutta on tehnyt pitkään myös kent­tä­työtä.

Olga nyök­käilee Sonjan sanoille.

“Minulla on ihan sama tarina. Jäin koti­hoi­toon töihin heti viimei­sestä harjoit­te­lus­tani lähi­hoi­ta­jana, ja sillä tiellä olen. Opiskelin myöhemmin sairaan­hoi­ta­jaksi ja nyt teen sairaan­hoi­tajan työtä koti­hoi­dossa. Työ on moni­puo­lista ja todella mielen­kiin­toista.”

Niina toivoo, että koti­hoi­to­har­joit­telu olisi yhä pakol­linen osa sotealan opintoja.

“Koti­hoi­dosta kiin­nos­tu­neita olisi varmasti enemmän, jos kaikki pääsi­sivät tutus­tu­maan tähän työhön kunnolla.”

Suun­nit­telu on elin­tär­keää

Keski-Karjalan kotihoito ja sen myötä myös Kiteen kotihoito on toiminut koti­sai­raa­la­toi­minnan aloit­ta­mi­sessa pilot­tia­lu­eena. Palaute toiminnan onnis­tu­mi­sesta on ollut todella hyvää niin asiak­kailta, työnan­ta­jalta kuin henki­lös­töl­täkin. Kiteen koti­hoi­dossa työs­ken­telee noin 62 ammat­ti­laista ja hoito­käyn­tejä on noin 350 joka päivä. Hoitajat työs­ken­te­levät laajalla alueella ja auto on yksi koti­hoidon tärkeistä työka­luista.

“Hyvä suun­nit­telu ja aika­tau­lutus on elin­tär­keää. Siksi panos­tamme siihen, että töiden­jär­jes­te­lijä olisi meillä paikalla joka päivä. Niin varmis­tamme, että hoitajat voivat keskittyä ydin­työ­hönsä eikä aikaa mene esimer­kiksi sijaisten järjes­tä­mi­seen,” Sonja kertoo.

Töiden­jär­jes­te­lijä on tärkeässä roolissa yllät­tä­vissä tilan­teissa. Vaikka media maalaa välillä synkkiä kuvia koti­hoi­dosta, Kiteellä tunnelma on toisen­lainen. Työtä tehdään sydämellä ja yhdessä.

“Meillä ei jätetä ketään ulos­tei­siin makaamaan kuten lehtien klik­kiot­si­koista on luettu, vaikka asiakkaan luona sovittu käyn­tiaika loppuisi. Jos tulee akuutti tilanne ja joutuu vaikka asiakkaan kanssa odot­te­le­maan ambu­lanssia, silloin hoitaja soittaa työn­jär­jes­te­li­jälle ja hänen muut koti­käynnit järjes­tel­lään uudelleen. Kukaan ei jää meillä hoita­matta yllät­tä­vien tilan­teiden takia. Ihmisarvo, ammat­ti­mai­suus ja ammat­ti­taito ovat meillä tärkeitä,” Sonja painottaa.

Asiakkaat työn suola

Olga, Niina, Hanna ja Sonja kertovat koti­hoidon asiak­kaiden olevan mukavia Kiteellä. Koti­hoi­totyö, kuten mikä tahansa työ, on ajoittain myös raskasta. Liik­ku­minen asiak­kaiden luo tuo oman lisänsä työhön.

“Itse koen olevani onnek­kaassa asemassa, sillä näen päivisin jopa talvella päivän­valoa, kun ajelen asiak­kaiden luokse. Se pitää mielen virkeänä eikä tule sellaista kaamos­ma­sen­nusta tai pimeän ajan väsymystä. Ja kesällä, kun ei ole siir­ty­mi­siin mene niin paljon aikaa, niin ehtii käyt­tä­mään asiak­kaita esimer­kiksi ulkoi­le­massa,” Sonja kertoo.

“Asiakkaat ovat työn suola. He ovat kiitol­lisia ja välit­tömiä,” Niina hymyilee.

Vapaus ja vastuu kulkevat käsi kädessä

Koti­hoi­dossa työn itse­näi­syys on monelle tärkeä moti­vaa­tio­te­kijä.

“Vapaus suun­ni­tella omaa päivää on iso plussa,” Hanna kertoo.

“Meillä on huikea tiimi. Apua saa aina, kun sitä tarvitsee. Työyh­teisö on lämmin ja tukeva. Kysy­myk­siin saa aina vastauksen, eikä ketään jätetä yksin,” Olga lisää.

Hyvä työyh­teisö ulottuu myös esihen­ki­löihin.

“Esihen­ki­lömme ovat työyh­teisöä ja työn­te­ki­jöitä tukevia ammat­ti­laisia. Työvuo­ro­toi­veet otetaan huomioon, ja esihen­ki­löiden luottamus meihin näkyy siinä, että saamme vapauden hoitaa päivät omalla taval­lamme. Ammat­ti­tai­toomme luotetaan,” Sonja sanoo.

Uusille teki­jöille tilaa ja tukea

Kiteen koti­hoi­dossa ei tarvitse olla ‘super­hoi­taja’, riittää kun on ammat­ti­tai­toinen ja hyvä. Ja ammat­ti­tai­tokin kasvaa työn mukana.

“Meidän tiimiin mahtuu kaiken­laisia persoonia, ja uudet työn­te­kijät otetaan lämpi­mästi vastaan. Pereh­dytys on pitkä ja perus­teel­linen, eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin. Ketään ei heitetä kylmil­tään hommiin,” Hanna vakuuttaa.

“Aina löytyy joku, joka tulee tueksi uusiin tilan­tei­siin ja opastaa kädestä pitäen,” Olga täydentää.

Koti­sai­raa­la­toi­minta on tuonut uusia ulot­tu­vuuksia sairaan­hoi­tajan työhön koti­hoi­dossa. Moni yllättyy myös siitä, miten laaja-alaisia tehtäviä koti­hoi­dossa on myös lähi­hoi­ta­jille.

“Tämä työ ei todel­la­kaan ole vain puuron keittoa ja vessa­käyn­tejä. Koti­hoi­dossa lähi­hoi­ta­jana saa tehdä oikeasti vastuul­lista hoito­työtä,” Niina korostaa.

Sairaan­hoi­tajia koti­hoi­to­työssä viehättää moni­puo­li­suuden ja itse­näi­syyden lisäksi kaksi­vuo­rotyö, yövuoroja tekevät vain lähi­hoi­tajat.

Vaikka työ opettaa koko ajan, Kiteen koti­hoi­dossa koulut­tau­du­taan aktii­vi­sesti. Kiteen koti­hoi­dossa hoitajien ammat­ti­taito kasvaa koko ajan.

“Juuri äsken meillä oli pallia­tii­visen hoidon ja avan­ne­hoidon koulu­tusta ja voimme itsekin toivoa koulu­tuksia aiheista, jotka ovat meille tarpeel­lisia,” Hanna mainitsee.

Vahva verkosto asiakkaan tukena

Koti­hoi­dossa tehdään tiivistä yhteis­työtä muiden sote-ammat­ti­laisten kanssa.

“Meillä on Kiteellä esimer­kiksi oma sosi­aa­lioh­jaaja koti­hoi­dossa, mikä helpottaa työtämme,” Hanna kertoo.

“Toimin­ta­te­ra­peutit ovat myös tärkeitä. He arvioivat asiak­kaiden toimin­ta­kykyä ja auttavat meitä suun­nit­te­le­maan oikean­laista tukea. Myös fysio­te­ra­peut­tien kanssa tehdään todella tiivistä yhteis­työtä koti­kun­tou­tuksen osalta,” Olga lisää.

Tiimi­läiset myös kertovat, että koti­hoi­dossa tehdään töitä entistä enemmän kuntout­ta­valla työot­teella.

“Ennenhän se oli vähän sitä, että passat­tiin valmiiksi nämä mummot ja papat koteihin. Nykyisin ollaan välillä ’ikäviä’ hoitajia, kun vaaditaan asiak­kaita myös itse tekemään jotain kuten esimer­kiksi nostamaan housut ylös,” kertoo Niina realis­ti­sesti.

Myös asiak­kaiden omaiset ovat osa koti­hoidon arkea samoin kuin tekno­logia.

“Koti­hoi­dossa asiak­kailla on käytössä muun muassa lääke­ro­bot­teja, näkö- ja turva­pu­he­limia sekä ovi‑, palo- ja häkä­va­roit­timia. Häly­tykset niistä tulevat koti­hoi­toon,” mainitsee Sonja.

Kitee sopii lapsi­per­heille

Myös ympäristö tukee hyvin­vointia Kiteellä niin töissä kuin arjes­sakin.

“Kiteellä on edullisia asuntoja ja tilaa vaikka hevosille. Harras­tus­mah­dol­li­suuksia on paljon, ja koulut ovat erityi­sesti erityis­lap­sille toimivia ja turval­lisia,” Niina kehuu.

“Omalta kohdalta erityis­lapsen äitinä voin sanoa, että Kiteellä koulut ovat hyviä. Erityis­lapset otetaan siellä huomioon ja systeemi on erittäin toimiva. Suosit­telen Kiteetä lämpi­mästi lapsi­per­heille,” Sonja kertoo omakoh­tai­sista koke­muk­sis­taan.

Kiin­nos­taako Kitee?
Katso kaikki työpaik­kamme: Avoimet työpaikat, Kitee

Siun soten kaikki avoimet työpaikat löydät tästä linkistä: Avoimet työpaikat

Kiteen kaupun­kiin voit tutustua esimer­kiksi oheisista linkeistä: